URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iulie 2014, 15:36

Ce are de gând Rozalia Biro să facă la Ministerul Culturii şi ce crede că o recomandă pentru această demnitate

Ce are de gând Rozalia Biro să facă la Ministerul Culturii şi ce crede că o recomandă pentru această demnitate foto: apologeticum.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă în urmă cu o săptămână, când cei 29 de membri ai Consiliului Permanent al UDMR o propuneau să devină ministru al Culturii şi vicepremier în locul liderului formaţiunii, Kelemen Hunor, afirma că îţi va prezenta planul de acţiune doar "la o lună şi jumătate" după ce va prelua portofoliul, senatorul Rozalia Biro a etalat, vineri, într-o conferinţă de presă, câteva dintre ideile pe care va încerca să le pună în practică dacă va beneficia de decretul prezidenţial de numire din partea preşedintelui Traian Băsescu.

"Un sac de probleme din Bihor"

Biro a precizat că joi, la Teatru, s-a întâlnit cu câţiva dintre factorii de decizie din instituţiile de cultură locale: Marcu Aneta (profesor universitar la Muzică), Todor Albert (directorul Filarmonicii), Marius Creţu (managerul Casei de Cultură a Sindicatelor), Lucian Silaghi (şeful Direcţiei pentru Cultură Bihor), Traian Ştef (redactor al Revistei Familia), Kiss Torek Ildiko (redactor Varadinum), Toth Istvan (fotoclubul Nufărul), Cornel Abrudan (Uniunea Artiştilor Plastici), Marian Boboia (directorul Şcolii Populare de Artă Francisc Hubic din Oradea), Mircea Jacan (directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale), Lakatos Attila (istoric), Kiss Gabor (directorul economic al Teatrului maghiar Szigligeti).

"Aş dori să plec cu un sac de probleme din Bihor", a spus Rozalia Biro, afirmând că în urma întâlnirii a aflat câteva din cele mai importante probleme ale instituţiilor de cultură, pe care va încerca să le soluţioneze: ierarhizarea acestor instituţii, modificarea legislaţiei în materie, creşterea rolului direcţiilor judeţene pentru cultură, îmbunătăţirea relaţiilor de colaborare dintre instituţiile de cultură şi autorităţile locale, "pentru a aduce cultura mai aproape de cetăţean" şi "crearea unei sinergii între educaţie şi cultură".

Mecena Rozi

De asemenea, dând de înţeles că este afectată de injuriile şi băşcălia suportate în ultima săptămână (ba pentru că nu stăpâneşte la perfecţie limba română, ba pentru că este protejata liderului UDMR Bihor Alexandru Kiss), Rozalia Biro a simţit nevoia să amintească despre aportul său la cultura locală în cei zece ani cât a fost viceprimar, între 2002-2012.

Ea a spus că a fost iniţiator, coorganizator sau organizator principal în cazul a 73 de evenimente culturale, precum Zilele Culturii Maghiare, Festum Varadinum, Majalis (sărbătoarea de mai), Carnavalul Florilor, Fresh Art etc, dar şi că a avut un rol important la investiţii în cultură precum reabilitarea Cetăţii Oradea, a Capelei Rheday din incinta Grădinii Zoologice, în înfiinţarea Centrului Cultural Bocskay din cartierul Episcopia Bihor, în reabilitarea Bisericii cu Lună, a Bisericii Greco-Catolice din strada Iuliu Maniu şi a bisericilor reformate din strada Primăriei şi din incinta Cetăţii.

În fine, Biro a afirmat că, în nume personal, "pentru că am avut posibilitatea", a finanţat restaurarea unor monumente, precum fresca din holul Primăriei şi documentul de la fundaţia Teatrului găsit cu ocazia reabilitării clădirii, montarea unei plăci comemorative pe imobilul Colegiului Naţional Mihai Eminescu şi editarea unor cărţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
re: Daca?
Acesta e forumul celor care stiu ce se intampla, din secunda urmatoare pana intr-un secol de acum inainte! Esti nou, asa ca trezeste-te si ia atitudine, nu te apuca de lamentari, ca daca o fi asa si daca o fi invers! Sa-ti fie clar ca Biro Rozalia e de sacrificiu, Ponta nu o sa devina presedintele Romaniei, iar noi vom comenta subiectele zilei si vom spune cine are dreptul sa moara si cine sa traiasca! Punct!
Postat 27 Iulie 2014, 17:46 de Hope
Si daca.........
Problema e alta.....si GRAVA.....daca d-na ramane ministrul culturii 10 ani? Daca Ponta castiga, udmr i se alatura in noul guvern si cultura romaneasca .............merge in concediu 10 ani..............
Postat 27 Iulie 2014, 15:50 de Daca?
SENSIBILA
E penibilă persoana asta, dacă face lista " marilor merite culturale", chiar speră să o creadă cineva?? Doar şi-a indeplinit sarcinile de serviciu din fişa postului de la primarie, acuma chiar vrea să o proslăvim ? Scuze faţă de cele câteva persoane serioase şi cu adevărat din domeniul culturii, dar ce putea afla de la zootehnistul Todor de la Filarmonică, purtătorul de vorbe al CJ Jacan, pădurarul Silaghi de la Directia de Patrimoniu, mai lipsea penalul Dume. Efortul ei de a se zugrăvi intr-o persoană competentă e jalnică, e la fel ca aproape toţi politrucii, vorbărie goală.
Postat 27 Iulie 2014, 09:42 de orădean
he, he, he
O recomanda altii, tot asa de (in)culti ! De pilda Pontache accizaru', un plagiator nesimtit, sau seful psd Bihor, alt hot dovedit, mang_litorul! Nu in ultimul rand succesul in viata al doamnei are la baza si faptul ca s-a declarat a nu fi bipeda! Altfel ,,avansezi" stand in patru labe.... stie d-na ce vreau sa spun!
Postat 27 Iulie 2014, 05:54 de ionel
Rozi si cultura
Ce ar putea face la cultura? Ceva la ceaun si eventual la cort pt.Ponta dupa care sa semneze tampeniile scrise de catre seful ei, ca toti avem falitii nostri adica cei care fac puscarie in locul nostru. Daca-i fata buna Ponta-i cumpara si un cal.
Postat 26 Iulie 2014, 21:16 de Calu doctor
Aportul Rozaliei la cultură !?!
Se umple de ridicol femeia asta, începând de la lista amatorilor din domeniu cu care s-a întâlnit în ultima vreme, exceptând exact trei persoane dintre cele nominalizate şi care chiar au în sânge chemarea pentru cultură, până la penibila înşiruire a unor aşa zise acţiuni care ar recomanda-o pentru calitatea de ministru al culturii din România !?! Mare e grădina Domnului, cu finanţările ei cu tot !?!
Postat 26 Iulie 2014, 17:52 de Ca®p III
ProLetKultur
Daca Biro are ceva in comun cu cultura, acela poate fi doar "cultul urii" Cand un personaj, de-a dreptul incult si grobian ( care vorbeste limba romana (asa cum declara in C.V -ul de parlamentar ) ca pe o limba straina ) ajunge ministrul cuturii in Romania, e ultima injosire la care putem fi partasi. Daca minoritatea maghiara trebuia sa numeasca un ministru al culturii, aveau de unde alege. Chiar si din Oradea. Dar numirea Rozicai dovedeste inca odata ca toti au "falitii lor" iar meseria de politruc este cea care doboara si valoarea, si talentul, si educatia. d-na Rozi nu are aceste calitati. Din pacate calitatile ei sunt ura si sovinismul clar asumat si fata de copii bipezi din Oradea, facand de ras regnul patruped pe care il reprezinta.
Postat 26 Iulie 2014, 17:49 de Un biped
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON