URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Aprilie 2014, 08:34

Căutaţi-vă morţii! ADP va scoate la licitaţie locurile de veci neglijate ori neplătite din Cimitirul Municipal

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Administraţia Domeniului Public Oradea a început un proces de inventariere a tuturor locurilor de veci din Cimitirul Municipal "Rulikowski" cu scopul de a avea o bază de date la zi cu situaţia acestora. Până acum au fost inventariate 19 parcele din 137.

"Aş dori să fac apel la cei care nu şi-au vizitat de multă vreme membrii de familie decedaţi să vină să verifice situaţia parcelelor şi a concesiunii. Din 1 mai vom începe să scoatem la licitaţie dintre locurile neglijate, respectiv pentru care nu s-a plătit concesiunea", a spus Liviu Andrica, marţi, într-o conferinţă de presă desfăşurată la faţa locului.

Locuri de veci lăsate în părăsire sunt considerate acelea care nu au mai fost îngrijire de mai bine de doi ani. "După această perioadă, pe baza unui proces verbal de inventariere, afişăm locul şi parcela la avizier, iar dacă într-un an de zile nu vine nimeni să-l îngrijească, îl somăm acasă la ultima adresă cunoscută şi mai aşteptăm 90 de zile. Abia apoi demarăm procedura de scoatere la licitaţie acel loc cu construcţii cu tot. Cei care pot dovedi că sunt membri de familie au prioritate", a explicat Teodor Vaida, administratorul Cimitirului Municipal.

Aceeaşi procedură se aplică şi în cazul locurilor pentru care nu s-a plătit reconcesionarea. "Dacă aceştia se prezintă la timp, înainte de scoaterea la licitaţie, li se prelungeşte concesionarea cu condiţia achitării unei taxe de întârziere, de 31 de lei pe an", a explicat Vaida.

Deocamdată, după 19 parcele inventariate, angajaţii ADP Oradea au găsit 80-100 de locuri de veci cu probleme, iar numărul locului şi parcela în care se află au fost puse pe avizierul de la intrarea în cimitir. "Nu afişăm numele celor înhumaţi acolo pentru a proteja familiile, dar şi pentru a evita abuzurile. Mai exact, nu dorim să vină cineva şi să susţină că este aparţinător", a precizat Liviu Andrica. De altfel, când se prezintă pentru a reface contractul de concesiune, aparţinătorii trebuie să aibă asupra lor chitanţa primită la precedenta închiriere.

Reprezentanţii ADP Oradea au precizat că, de regulă, şi după reconcesionarea unui loc de veci, plăcile comemorative sunt păstrate doar că sunt adăugate şi altele sau scrise şi alte nume pe acestea.

Totodată, în această perioadă, administraţia Cimitirului Municipal face şi inventarierea personalităţilor îngropate aici, printre care se numără Aurel Lazăr, Iosif Vulca, Nicolae Zigre, părinţii lui Emanuil Gojdu, un monument ridicat pentru Nicolae Jiga, dar şi locurile de veci ale foştilor primari Augustin Chirilă şi Rimler Karoly. Majoritatea acestor morminte sunt îngrijite de ADP.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
mafia din primarie
Stie Andrica cine le va avea ! Am un loc mostenit dar asa au facut hotararea incat nu-l pot revendica. Stiu cine-l va avea. Voi urmari daca asa va fi.
Postat 16 Aprilie 2014, 17:08 de joe
????????
In orasul bolovanului,nici mortii n-au liniste!Suntem in saptamina mare nea Ilie!Sa te vada bunul Dumnezeu cu impozitele si idiotenile tale!Amin......
Postat 16 Aprilie 2014, 11:05 de gheorghe
vai.........
eu mai am platit pentru mortii mei vreo 5 ani........as dori sa stiu daca se poate plati in avans si daca se poate plati in rate pentru anii care vin............. daca stie cineva il rog sa raspunda multumesc
Postat 16 Aprilie 2014, 10:19 de fluturaspelampa@yaho
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON