URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Ianuarie 2014, 21:41

Căutare dificilă: Cei 7 răniţi din accidentul aviatic au fost găsiţi abia după 5 ore!

Căutare dificilă: Cei 7 răniţi din accidentul aviatic au fost găsiţi abia după 5 ore! foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După mai bine de 5 ore în care au fost căutaţi de sute de oameni, membrii echipei medicale care venea la Oradea pentru o prelevare de organe şi cei doi piloţi ai avionului care a aterizat forţat în judeţul Cluj au fost găsiţi de salvatori.

Accidentul aviatic s-a petrecut într-o zonă montană cu foarte mulţi versanţi, lângă Fântânele, la peste 1400 de metri altitudine, unde zăpada depăşeşte jumătate de metru, iar căutările au fost mult îngreunate de ceaţa densă şi de terenul accidentat.

Mobilizarea de forţe a fost exemplară, la ea luând parte echipaje ISU din 3 judeţe, Cluj, Bihor şi Alba, jandarmi, poliţişti, salvamontişti, câini de salvare, localnici şi voluntari din partea unui club de off-road.

Victimele au fost găsite în jurul orei 21.20, după ce multă vreme autorităţile nu au ştiut unde se află exact. Din primele informaţii, cei şapte sunt în viaţă dar au multiple fracturi şi hipotermie.

În urmă cu câteva ore, medicul beiuşan Sorin Ianceu, care efectua un stagiu de pregătire la Clinica Fundeni şi urma să facă parte din echipa de prelevare de la Oradea, a povestit cum cadrele medicale îşi acordau primul ajutor unele altora.

Conform acestuia, avionul a aterizat forţat pe un drum forestier şi s-a rupt efectiv în bucăţi. Toţi cei 7 răniţi s-au adăpostit în resturile avionului, temându-se de hipotermie. Ianceu are o mână ruptă şi e rănit la un picior.

După cum se ştie, avionul care aducea cele 5 cadre medicale la Oradea (4 medici, între care şi chirurgul beiuşean şi o asistentă) urma să ajungă la Spitalul Judeţean, pentru o prelevare de organe, dar a trebuit să aterizeze forţat în jurul orei 16.

Între timp, la Oradea, operaţia de prelevare de organe pentru care venea echipa a început. "Se recoltează rinichii, care vor ajunge la Cluj, şi corneea, pentru Bucureşti. Nu se mai recoltează însă ficatul", a precizat luni seară BIHOREANULUI dr. Carmen Pantiş, coordonatoarea programului de transplant în Bihor.

Echipa medicală trebuia să preleveze de la Oradea un ficat, pentru o pacientă de 62 de ani, cu ciroză, internată la Spitalul Fundeni.

Toţi cei 7 răniţi vor fi duşi la clinica de Chirurgie I, de la Cluj Napoca, unde medicii sunt pregătiţi să intre în sala de operaţie dacă va fi nevoie.

Citiţi pe această temă şi articolul "Un avion ce aducea o echipă de medici pentru prelevare de organe la Oradea a aterizat forţat! Între ei, şi medicul beiuşean Sorin Ianceu"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Ion si salvamontu
Bravo Salvamont zice Ion! Bravo salvamont ca am inteles ca pe accidentati i-a gasit un padurar si i-au transportat satenii pe maini sau intr-o patura! Sinistru de-a dreptul!
Postat 21 Ianuarie 2014, 13:10 de TRIST
@Ion
Bade ioane, se vede cat gandesti. Ma imbecilule ti se pare normal ca masinile off road sa plece din Cluj la ora 19:00 cand elicopterul a cazut la 15:15 ?? Ti se pare normal ca in astfel de situatii cei responsabili sa se plimbe ca diletantii? Sa se orienteze dupa harti turistice? Poti sa accepti ca in secolul acesta sa dureze 6 ore deplasarea pana la avion??? Nu stiu cum dar daca ma gandesc gasesc cel putin 20 de solutii. Ce responsabili sa raspunda. Parca una din institutii se numeste Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta?!? Astia ce fac cu ce se ocupa? Care este urgenta lor?? Stiu ca plimba oamenii pe drumuri cand isi fac autorizatii de functionare. Salvamontistii??? Astia unde au fost? Off road-istii stiu ca defileaza de 1 decembrie si se distreaza cu masinile prin paduri. Da sa salveze niste oameni in pericol de pe munte??? Jandarmi, armata, politie...??? AU MURIT OAMENI VALOROSI! Treziti-va autoritati! Ce s-a intamplat este de-a dreptul crima!
Postat 21 Ianuarie 2014, 13:07 de TRIST
HOTI
TICALOSII DIN BUCURESTI AU TRIMIS O PE FATA AIA SARACA LA MOARTE CU UN GUNOI DE AVION ,IAR CEL NOU ERA TINUT IN HANGAR.TOTUL DIN CAUZA LACOMIEI CELOR DIN BUCURESTI PTR A FACE CIT MAI MULTI BANI DIN TRANSPLANTE.DEMISIA -ARAFAT,DEMISIA ZOTA,DEMISIA IRINEL POPESCU
Postat 21 Ianuarie 2014, 11:29 de ADRIAN
imi dau demisia
EU, arabul cu mare functie, imi dau demisia pt incompetenta. Pt ca tin rezervat in hangar un avion modern, cumparat pe banii vostri, ai contribuabililor, pt situatii de urgenta, cum a fost misiunea in care au plecat acesti medici valorosi. Dar am preferat sa plece acesti medici cu o epava, nu le-am dat avionul cel modern. De asemenea, imi dau demisia pt ca eu si colaboratorii mei nu am incercat sa localizam victimele dupa IMEI-ul telefonului, desi puteam. Pt ca pe colaboratorii mei ii intereseaza sa va localizeze pe voi, cetatenilor, sa va asculte pe voi ce vorbiti toata ziua la telefon. De asemenea, imi dau demisia pt ca nu m-am agitat sa ajung la fata locului, asa cum m-am agitat sa ajung de urgenta in Turcia, atunci cand un autointitulat "rege" al unei comunitati a fost internat acolo.
Postat 21 Ianuarie 2014, 09:20 de Eu, arabul
Off Road
Fostul primar din Horea spune cum sătenii i-au găsit pe cei 7 răniţi din avionul prăbuşit în această după-masă. Cornel Olaru e fostul primar din comuna Horea şi a mobiliat câteva sute de săteni pentru a-i găsi pe răniţi. "Este foarte greu la o altitudine de 1.600 de metri, să loicalizezi într-o zonă atât de muntoasă şi ceţoasă, mai ales noaptea", a spus el la Realitatea TV Cluj. Marius Pop a condus echipa de şase maşini care au ajuns la locul avionului prăbuşit în munţii Apuseni. El spune la Realitatea TV că echipa de 6 maşini a pornit din Cluj la ora 19 şi a ajuns la un kilometru de epavă. "Până acolo i-au adus sătenii cum au putut, pe tărgi, pe cearşafuri", a spus el, adăugând că în accident sunt 2 morţi. Echipa a mers pe drumuri forestiere, greu accesibile. "Se auzeau lupii", a spus el.
Postat 21 Ianuarie 2014, 06:54 de Gheorghe
Ion
"Am mers cu șapte mașini de teren și am ajuns la un kilometru de locul unde s-a prăbușit avionul. Localnicii au adus victimele la mașinile noastre, iar noi le-am transportat până la locul unde sunt ambulanțele. Am mers prin pădure pe drumuri forestiere neumblate. Se pot auzii lupii. Zăpada este foarte mare în zonă. Acum am urcat tot echipamentul pentru descarcerarea pilotului Iovan", ne-a declarat Marius Pop, de la clubul Off Road Transilvania. Citiţi mai mult: UPDATE. ACCIDENTUL AVIATIC din Munții Apuseni: Răniții au fost găsiți după cinci ore. Pilotul Adrian Iovan și un medic rezident au murit - Din ţară > EVZ.ro #ixzz2r0H4e7cA EVZ.ro
Postat 21 Ianuarie 2014, 06:21 de Ion
@TRIST
Muntii Apuseni prostule. Inchide televizorul, situatia asta tragica nu se rezolva ca in filme. Respect pentru toti care au ajutat - mai ales Salvamont.
Postat 21 Ianuarie 2014, 05:28 de Ion
Ce tara-i asta?
Groaznic! Cum se poate asa ceva? Statul plateste pompieri, jandarmi, smurd, armata...si toti sunt incompetenti intr-o situatie de criza. Nu ma pricep si cer lamurii... spunea cel de la Romatsa ca elicopterul prabusit a emis semnale si ei cunosteau coordonatele exacte. De ce nu au postat harta ca specialistii sa ajunga in timp record?? Pompierii s-au transformat in niste sobolani de birou care umbla sa dea amenzi si sa puna masuri draconice ca firmele sa nu se poata autoriza dar nu sunt in stare de nimic. Lucreaza ca niste novici. Cum ca unitati specializate nu au reusit sa gasesca locul urgent?? Din Oradea in max doua ore trebuiau sa ajunga acolo. Si apoi am auzit ca pilotul a fost dus pe brate de sateni .....cum se poate asa ceva ? Daca a avut fracturi la coloana ? Nu cumva i-au grabit moartea? Trebuie sa cada capete pe toata Transilvania. Acolo trebuiau sa ajunga primii cei din categoriile enumerate mai sus care sper ca stiu macar ce insemna un prim ajutor. Vrem masuri ferme si macar sa se invete din acesta tragica intamplare si sa nu se mai intample o astfel de balmajala.
Postat 20 Ianuarie 2014, 23:19 de TRIST
VAI DE EI !!!!
..............dintre puţinii oameni - oameni rămaşi în ţară, lucrează ce-i drept, la vârf, se mai şi moare, din lipsă tehnologie şi operativitate ... într-o ţară în care ..............."e-atâta jale-n casă"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 20 Ianuarie 2014, 23:00 de ADINA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON