URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Aprilie 2015, 14:13

CAS şi DSP raportează creşterea alocărilor pentru derularea programelor naţionale de sănătate în Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reuniunea de miercuri a Colegiului Prefectural Bihor, structură informală din care fac parte conducătorii instituţiilor guvernamentale deconcentrate din judeţ, a avut pe ordinea de zi prezentarea rapoartelor de activitate a trei asemenea instituţii - Casa Judeţeană de Pensii, Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate şi Direcţia de Sănătate Publică Bihor.

Dacă documentul prezentat de directorul CJP, Leontin Ţîrle, a constat în citarea unor cifre privind numărul de pensionari din judeţ şi a unor noutăţi legislative "de nişă", precum majorarea pensiilor pentru personalul din aviaţie, în schimb şefii CAS şi DSP s-au putut mândri şi cu creşterea alocaţiilor pentru programele naţionale de sănătate derulate în Bihor.

Astfel, dr. Ionuţ Gheorghe, preşedintele director general al CAS Bihor, a afirmat că faţă de anul 2013, când programele naţionale de sănătate derulate prin această instituţie au beneficiat de alocaţii totale de circa 64 milioane lei, anul trecut alocaţiile au crescut la 74,57 milioane lei, mai ales datorită reluării programului de endocrinologie şi a demarării celui pentru reconstrucţie mamară. 

Au primit finanţări mai mari în Bihor şi celelalte programe de sănătate derulate prin CAS: pentru boli cradiovasculare (5,24 milioane lei), pentru oncologie (30,71 milioane lei), diabet zaharat, boli rare, hemofilie şi talasemie, ortopedie şi transplant de organe.

O majorare a fondurilor a fost evidenţiată şi de dr. Daniela Rahotă, şefa Direcţiei de Sănătate Publică, în finanţarea programelor de sănătate derulate în judeţ, valoarea totală a acestora ridicându-se la 4 milioane lei. Astfel, a crescut finanţarea pentru programul de imunizare obligatorie a copiilor şi opţională a adulţilor din categoriile de risc (de la 32.000 lei n 2013 la 344.000 lei anul trecut), pentru programul de supraveghere şi control a bolilor transmisibile (de la 84.000 lei în 2013 la 98.000 lei în 2014), pentru prevenirea, supravegherea şi combaterea infecţiei HIV (de la 56.000 lei acum doi ani la 744.000 lei anul trecut, asigurându-se tratamentul pentru un număr de 43 de bolnavi înregistraţi), dar şi pentru programul de prevenire, supraveghere şi control a tuberculozei (de care în Bihor beneficiază 530 persoane).

Pe lângă acesta, DSP Bihor mai derulează prin spitale, cabinete medicale individuale şi ambulatorii, programe naţionale de sănătate pentru monitorizarea factorilor determinanţi ai mediului de viaţă şi de muncă, pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, pentru sănătate mintală, pentru transplantul de organe şi ţesuturi, pentru ameliorarea nutriţiei la mame şi copii, pentru prevenirea deficienţelor de auz la nou-născuţi, pentru depistarea precoce a scoliozei la copii ori depistarea şi prevenirea malformaţiilor congenitale prin screening pre şi post natal.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON