URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Decembrie 2016, 10:48

Cariera de piatră din Pietroasa, închisă temporar de Garda de Mediu

Cariera de piatră din Pietroasa, închisă temporar de Garda de Mediu sursa foto: www.grandemar.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au sistat activitatea la cariera de granodiorit din comuna Pietroasa, după ce au depistat, în urma unui control, că cele două firme care făceau exploatări aici nu aveau autorizaţiile necesare.

Potrivit unei informări făcute de GNM, controlul a demarat în urma unei sesizări venite de la un grup de locuitori din Pietroasa, care reclamau modul de exploatare a zăcământului de granodiorit din cariera Valea Lazului. "În urma verificărilor, cele două societăţi care îşi desfăşoară activitatea pe amplasamentul carierei au fost sancţionate de comisarii GNM pentru mai multe nereguli", se arată în comunicatul Gărzii.

Mai precis, au aflat comisarii, firmele Eco Piro şi Grandemar nu aveau autorizaţiile necesare pentru a exploata piatră, motiv pentru care Eco Piro, care este şi titularul licenţei de exploatare, a încasat o amendă de 100.000 de lei, iar Grandemar una de 60.000 de lei. "De asemenea, pentru ambele societăţi a fost aplicată măsura complementară de suspendare a activităţii până la obţinerea actelor de reglementare", mai arată comunicatul GNM.

Totodată, fiecare firmă a fost amendată cu câte 60.000 de lei pentru că au blocat accesul pe drumul forestier existent şi au construit un drum nou, fără autorizaţie.

Comisarii de mediu au mai depistat că, pe un tronson de 200 de metri, firmele au mutat cursul de apă Valea Lazuri, care trece prin carieră, motiv pentru care au făcut două sesizări penale la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor.

Cu ocazia aceluiaşi control, comisarii de mediu au depistat că în zona carierei se regăseşte bazinul de captare a apei care deserveşte comuna Pietroasa. Pentru acest sistem de captare primăria din comună nu are autorizaţie de mediu, motiv pentru care GNM a aplicat o amendă de 60.000 de lei.

Bilanţ: amenzi de 810.000 lei, 37 de sesizări penale

Comunicatul Gărzii Naţionale de Mediu mai arată că acest control a făcut parte din acţiunile de verificare demarate în luna august în Parcul Natural Apuseni, unde, după cum se ştie, în vară, inspectorii au depistat că primăriile Budureasa, Bunteşti şi Lunca au îngropat tone întregi de gunoaie în zone de protecţie specială din Padiş. În urma acestei descoperiri, comisarii de mediu au demarat un control şi la Administraţia Parcului Natural Apuseni. Pentru gunoaiele îngropate, cele trei primării au fost amendate cu 220.000 de lei, iar pentru că nu a monitorizat lucrările de ecologizare, APNA a luat o amendă de 100.000 de lei.

Tot în cursul acţiunilor de control desfăşurate în Parcul Natural Apuseni, comisarii GNM au sancţionat organizatorii unui concurs off-road cu amendă în valoare de 150.000 lei pentru faptul că participaţii au străbătut zone strict protejate fără să deţină avizul custozilor acestor arii.

Totodată, comisarii au făcut controale şi la mai mulţi proprietari de construcţii de pe teritoriul parcului, în urma cărora au făcut 35 de sesizări penale pentru construcţiile ilegale ridicate în zona de protecţie integrală a Parcului.

Aşadar, bilanţul comisarilor de mediu arată că, în urma tuturor acestor controale, au aplicat amenzi în valoare totală de 810.000 lei şi au înaintat 37 de sesizări penale. Întreaga acţiune a fost coordonată de o echipă de la Comisariatul General al Gărzii Naţionale de Mediu, cu participarea unor comisari de la comisariatele judeţene Arad, Cluj, Bihor şi Alba.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
uau
De cand exploatau firmele, de au reusit aproape sa-si incheie activitate si sa plece cu profitul. Cum au avut atata timp sa schimbe chiar un traseu a apei curgatoare, si aun alt drum de acces? Cine plateste marsavia primarilor? Tot noi?!
Postat 09 Decembrie 2016, 14:44 de Maricel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON