URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Ianuarie 2017, 15:51

Capacitatea Centrului Oncologic, dublată prin amenajarea a încă două niveluri ale clădirii (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Zeci de oficiali din administraţia locală, reprezentanţi ai Universităţii, ai unor ONG-uri, ai episcopiilor Greco-Catolică, Romano-Catolică şi Ortodoxă, precum şi ai altor instituţii publice au fost prezente joi la inaugurarea etajelor III şi IV ale Centrului Oncologic ce funcţionează în cadrul Spitalului Municipal din Oradea, care după patru ani de la deschidere continuă să fie cel mai modern din sistemul sanitar de stat din România.

Centrul Oncologic a fost dat în funcţiune în decembrie 2012, iniţiativa construirii sale datând din 2010, când Consiliul Local Oradea a aprobat indicatorii tehnico-economici ai investiţiei, pentru ca în 2012 să aprobe şi supra-etajarea clădirii proiectate iniţial cu două etaje prin construirea altor două, acum finalizate.

Rapid şi de calitate

Conform informaţiilor oferite de conducerea Spitalului Municipal, lucrările de amenajare a etajelor III şi IV au început la mijlocul lunii septembrie a anului trecut, fiind încheiate pe 15 decembrie şi recepţionate pe 22 decembrie.

Costurile proiectului tehnic au fost suportate de Clubul Rotary din Oradea, iar execuţia lucrărilor a făcut-o firma Trameco, aceeaşi care construise anterior restul clădirii, şi au constat în compartimentare, montări de instalaţii electrice, sanitare, fluide medicale şi altele.

Valoarea contractată a lucrărilor a fost de 2,78 milioane lei cu TVA inclusă, iar valoarea totală pentru punerea în funcţiune a fost de 2,82 milioane lei cu TVA inclusă, diferenţa acoperind cheltuieli de avizare şi pentru asigurarea mobilierului.

"Ca un cosmonaut"

Prin deschiderea etajelor III şi IV, Centrul Oncologic îşi măreşte capacitatea de la 70 la 120 paturi, ceea ce înseamnă aproape o dublare, în condiţiile în care se respectă toate condiţiile de confort şi siguranţă pentru pacienţi. La etajul III, de pildă, au fost amenajate 33 de saloane pentru pacienţii cu afecţiuni hematologice, fiecare cu câte două paturi şi baie proprie, suprafaţa acesteia fiind mare şi având inclusiv mânere de sprijin atât la duş, cât şi la WC, precum şi alte dotări ce permit spălarea bolnavilor în poziţie verticală, orizontală sau în şezut pe cărucioare.

Tot la etajul III, alte două saloane au fost amenajate distinct cu câte un singur pat pentru pacienţii imunodeprimaţi, care au nevoie de condiţii speciale de îngrijire şi izolare. "Accesul este controlat, iar mediul aseptic. Dacă eu aş face un consult cardiologic, trebuie să intru echipat ca un cosmonaut, cu echipament de unică folosinţă, pentru că în contextul bolii hematologice pacienţii au sistemul imunitar grav afectat, pot muri şi dintr-o viroză respiratorie", a explicat BIHOREANULUI dr. Florin Maghiar, directorul medical al Spitalului Municipal.

O necesitate

De altfel, dr. Maghiar a explicat celor prezenţi la inaugurare că mărirea capacităţii Centrului Oncologic era "o necesitate stringentă" din cauza creşterii numărului de cazuri oncologice. Potrivit acestuia, anual sunt descoperite aproximativ 2.900 - 3.000 noi cazuri.

"În ultimul an pe Radioterapie am avut 1.060 noi cazuri şi 1.921 pe Oncologie. În spitalizarea continuă (n.r. - cu internare peste noapte) am avut 3.000 de cazuri, iar pe spitalizarea de zi (n.r. - fără cazarea bolnavilor) peste 21.000 cazuri", a spus directorul medical al Spitalului Municipal, adăugând că "de finalizarea acestui proiect vor beneficia pacienţii din Oradea, din Bihor şi din judeţele învecinate".

Dr. Maghiar a mai spus că echipa de conducere a spitalului va acţiona şi pentru "creşterea pregătirii profesionale a colegilor cel puţin la nivelul infrastructurii pe care o avem", dar şi că "dăruirea trebuie să fie unul dintre atuurile colegilor", dat fiind tocmai specificul extrem de delicat al secţiei de oncologie.

Bolojan: Recrutaţi "expaţi"!

Managerul Spitalului Municipal, dr. Elena Moldoveanu, l-a invitat pe primarul Ilie Bolojan să se adreseze asistenţei din care au făcut parte numeroşi medici şi asistente, rectorul Universităţii, Constantin Bungău, preşedintele Senatului universitar, Sorin Curilă, PS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic al Oradiei, Beniamin Rus, proprietarul grupului de firme Selina (din care face parte şi constructorul Trameco), city-managerul Dacian Palladi şi şefi de instituţii deconcentrate precum ai Direcţiei de Cultură, Lucian Silaghi, Administraţiei Finanţelor Publice, Ioan Mihaiu, ş.a.m.d.

În scurta intervenţie, primarul a amintit că Centrul Oncologic este un proiect al municipalităţii la care doi foşti miniştri ai Sănătăţii "au contribuit substanţial", astfel că le-a mulţumit dr. Ritli Ladislau şi lui Cseke Attila, dar şi organizaţiilor caritabile ale Episcopiei Greco-Catolice şi Romano-Catolice şi Clubului Rotary, pentru finanţarea unora dintre dotări.

De asemenea, edilul a subliniat că de data aceasta Spitalul Municipal a suportat din propriile fonduri investiţiile şi a arătat că Oncologia orădeană trebuie întărită şi pe partea de chirurgie. "Avem acum bloc operator şi trebuie dezvoltată chirurgia oncologică sau prin transfer (n.r. – de chirurgi) de la Spitalul Judeţean, sau prin angajare şi poate ar fi bine să facem recrutări de expaţi", a spus Bolojan, referindu-se la medici români care în prezent lucrează în Occident, dar ar putea fi aduşi la Oradea oferindu-li-se nu doar condiţii de muncă foarte bune, ci şi locuinţe de serviciu.

Primarul i-a mulţumit şi preşedintelui CJ, Pasztor Sandor, pentru colaborarea în cadrul proiectului strategic pe sănătate prin care Centrul Oncologic ar urma să beneficieze de dotări în valoare de circa 6 milioane euro, inclusiv un al doilea accelerator liniar de particule pentru Radioterapie, dat fiind că aparatul dat în funcţiune în 2012 este supra-solicitat.

Prezent şi el la inaugurare, Pasztor a informat asistenţa că Oficiul Concurenţei a dat undă verde proiectului, care va fi depus pentru obţinerea finanţării nerambursabile spre sfârşitul lunii februarie.

Diplome şi muzică

În finalul festivităţii, managerul Spitalului Municipal, dr. Elena Moldoveanu, a oferit diplome de merit câtorva dintre cei care au contribuit la edificarea Centrului Oncologic, dar şi în contul unor contribuţii viitoare, din prima categorie făcând parte acelaşi Ilie Bolojan, dr. Daniela Rahotă, şefa Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Foldes Adalbert, membru în Consiliul de Administraţie al spitalului, dr. Gheorghe Carp, fost viceprimar la momentul aprobării proiectului, acum manager al Spitalului Judeţean, dr. Florin Maghiar, directorul medical al Municipalului, şi economistei Maria Silaghi, directorul financiar-contabil al unităţii, care a adus spitalul pe plus din punct de vedere financiar după ce în ultimii 6 ani s-a aflat invariabil în deficit.

De altfel, tot din veniturile proprii ale Spitalului Municipal, anul trecut au fost începute şi alte investiţii – reamenajarea parterului corpurilor A şi B, a parterului secţiei de Pneumoftiziologie, reabilitarea staţiei de hidrofor, reabilitarea laboratorului de anatomie patologică şi prosectură, lift exterior pentru secţia Neurologie ş.a.m.d. – toate urmând să fie finalizate în primul trimestru al acestui an.

Înainte ca oficialii să plece, au putut asculta şi un scurt concert de muzică de cameră oferit de muzicieni ai Filarmonicii orădene.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
LAIC
Pe FB city manager-ul ii da inainte cu infinitivele si cu credinta iar cativa ii tin isonul cu : Amin, Doamne-ajuta, etc. Chipurile suntem un stat laic ! In privat faci ce vrei, daca esti persoana publica te abtii ! PS: O persoana atat de nepregatita ca D.S.P. pentru functie cred ca nu exista ! Poate Bolos...
Postat 06 Ianuarie 2017, 20:36 de TDS
DE BOBOTEAZA
@anticomunist:Nu înțeleg de ce ar fi penibil comentariul dar asta e ! 1. Palladi a fost prezentat în text drept vice primar. S-a făcut ulterior corectura ! 2. Legătura lui Bolojan cu spitalele este de notorietate 3. În înșiruirea din text am numărat PATRU neo protestanți. Nu-mi dau seama cum reușesc să acceadă în tot felul de funcții. Statistic ar trebui să fie proporțională cu ponderea confesiunii în total confesiuni. În rest nu m-am legat de realizarea în sine.
Postat 06 Ianuarie 2017, 10:12 de TDS
@TDS
Penibil comentariul tau. Hai ca poti mai mult de atat! Inteleg ca nu suporti nimic din ce se intampla sub administratia Bolojan, dar aici e vorba de un spital si nu orice spital. Chiar trebuia sa-ti versi fierea si la realizarea asta? Intreb si eu, nu dau cu parul si nici nu iti urez nimic altceva decat sanatate ... si poate un pic de decenta, in anul care a venit!
Postat 06 Ianuarie 2017, 10:00 de User anonimizat
D.S.P.
Dacian Salvator Palladi este " vice primarul " Oradiei ? Ooops ! Eu stiam ca fost doar cateva zile pana n-a iesit M.M. presedinte C.J. In rest nu pot sa nu remarc aplecarea D-lui Bolojan spre zona de sanatate ( spitale ) si prezenta dominanta a neo protestantilor ! Eu am numarat cativa ! PS: " amicii " mei imi vor ura sa trec si eu pe acolo ! Sper sa nu !
Postat 06 Ianuarie 2017, 00:02 de TDS
felicitari echipei de oameni din Oradea
frumoasa implicare din partea bisericilor si a societatii civile - Biserica greco-catolica si Biserica romano-catolica implicata, "aristocratii" de la Rotary care au donat pentru acest centru. Faina si ideea cu trupa de muzica de camera de la Filarmonica Oradea, fain si cand se poate colabora intre politicieni din partide diferite pentru un obiectiv comun, trecandu-se peste diferente si peste trecutul conflictual. Mare lucru ca spitalul poate sa opereze pe plus, oare cate spitale din tara mai sunt in situatia asta?
Postat 05 Ianuarie 2017, 22:58 de unu
Laudabil !!!
sa intervina pt alimentatia populatiei si sport/miscare doar nu e nici un interes - la nivel national, vorbind...
Postat 05 Ianuarie 2017, 19:12 de ADINA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON