URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 17 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Mai 2012, 09:35

Candidaturile la Primăria Oradea: edilul în funcţie, un fost primar, un fost ministru, un ecologist care a omorât trei unguri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ordine cronologică, prima candidatură înregistrată ca validă de către Biroul Electoral Municipal Oradea este a reprezentantului Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, Zatyko Gyula, de profesie jurist, rudă cu mentorul formaţiunii, eurodeputatul Tokes Laszlo.

La Primărie candidează şi actualul edil al Oradiei, liberalul Ilie Bolojan, din partea USL. Inginer şi profesor de matematică, Bolojan a fost prefect al judeţului Bihor în perioada 2005-2006, când s-a remarcat prin reformarea tuturor serviciilor publice subordonate Prefecturii, astfel încât a impus transparenţă şi eficienţă, concretizată în eliberarea oricărui act în maximum două ore la Serviciile de Paşapoarte, Înmatriculări Auto, Evidenţa Populaţiei etc.

Ulterior, în perioada 2006-2008 a fost secretar general al Guvernului Tăriceanu, când a ordonat evacuarea din imobilele de protocol ale politicienilor care le ocupau fără drept, după încetarea mandatelor de demnitari. În 2008, Bolojan a devenit primul primar al Oradiei ales în primul tur de scrutin, până la acea dată orădenii alegând invariabil candidatul român care se califica în turul secund alături de candidatul UDMR.

Un candidat controversat la Primărie este tânărul Horea Vuşcan, fiul unui om de afaceri care a patronat Fabrica de Ulei din Oradea în anii '90 şi care, în 2008 a fost condamnat definitiv la 2 ani de închisoare cu suspendare, plus plata unor daune morale de 200.000 de euro, pentru familiile a trei cetăţeni ungari pe care i-a omorât din culpă într-un accident rutier, în 2003, în zona Gării din Oradiea.

Vuşcan a renunţat în 2008 la calitatea de membru PSD şi a devenit preşedintele Mişcării Verzilor Democrat-Agrarieni din Bihor, pe care însă a abandonat-o în urmă cu două săptămâni pentru a deveni preşedintele organizaţiei judeţene a Partidului Uniunea Ecologistă din România. Vuşcan a abandonat MVDA pentru că, deşi aceasta a semnat un protocol de colaborare la nivel naţional cu USL, liderii locali ai PNL, PSD şi PC au refuzat să-i ofere un loc pe lista USL la Consiliul Local Oradea.

Din partea UDMR şi-a depus candidatura la Primărie fostul ministru al Sănătăţii, Cseke Attila, de profesie jurist, care a declarat că doreşte să facă din oraş un centru regional, aşa cum a fost până în perioada interbelică.

În premieră, candidatul UDMR la Primăria Oradea se bucură de susţinerea publică a doi candidaţi la Consiliul Local de pe lista PDL, fosta directoare a Spitalului Judeţean din Oradea Carmen Pantiş şi fostul selecţioner al Naţionalei de fotbal a României Emeric Jenei, ambii anunţând public că-l vor vota pe UDMR-ist ca primar al Oradiei.

Candidatul PDL la funcţia de edil şef este Mihai Groza, fost viceprimar între anii 2004-2007 şi fost primar între 2007-2008, de profesie inginer, şef al Hidroelectrica Bihor din 2009 şi cadru didactic la Universitatea din Oradea. Întrebat de jurnalişti cum gestionează situaţia din propriul partid, în condiţiile în care doi dintre potenţialii săi consilieri nu îl susţin pe el, ci pe reprezentantul UDMR, Groza a declarat că şi el are susţinerea unor candidaţi ai UDMR şi USL, de la care ar fi primit telefoane şi mesaje de încurajare prin telefon, dar fără să facă dovada unei asemenea susţineri.

Un alt candidat la Primărie este reprezentantul PRM, Ioan Hathazi, cadru didactic la Universitatea din Oradea, încă necunoscut opiniei publice.

La conducerea municipalităţii candidează, de asemenea, şi fostul şef al Clubului Sportiv Crişul Oradea, subordonat Ministerului Educaţiei, Gheorghe Frenţ fiind înregistrat în calitate de reprezentant al PPDD.

UNPR are, la rându-i, un candidat în persoana unui economist, Marius Sonea, după ce cu o lună în urmă l-a lansat şi prezentat public în această postură pe un medic, Ovidiu Pleşa, fost preşedinte al Comisiei de expertiză a persoanelor cu handicap de pe lângă Casa Judeţeană de Pensii Bihor, care în 2005 a făcut obiectul unui scandal privind pensionările pe caz de boală contra unor sume de bani.

Ultima candidatură înregistrată şi validată la Primărie este a unui fost vameş, Dorel Vesa, reprezentant al Partidului Poporului - Legea Cojocaru, rupt din PPDD.

La Primăria Oradea nu a fost înregistrată candidatura niciunui independent.

La Consiliul Local Oradea au fost validate candidaturi cu liste complete din partea USL, PDL, UDMR, PPMT şi UNPR, precum şi liste incomplete din partea PP (22 candidaţi), Partidului Ecologist Român (28 candidaţi), PPDD (26 candidaţi) şi Partidului Verde (15 candidaţi).

În condiţiile în care fosta guvernare a modificat Legea 67/2004 privind alegerile locale astfel încât va exista un singur tur de scrutin, pe 10 iunie sunt creditaţi cu cele mai mari şanse de a fi aleşi în funcţia de primar al Oradiei reprezentantul USL, Ilie Bolojan, şi cel al UDMR, Cseke Attila.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
merg pe mana lui bolojan
merg pe mana lui Bolo, macar in urma lui se vede ceva spre deosebire de alti " reprezentanti " ai orasului. Toti isi urmaresc interesul; hai sa nu fim idealisti sa credem ca e vreunul mai bun sau ca nu va fura (etc etc etc ), macar Bolo ca a furat sau nu a furat mai putin ca altii si a lasat ceva in urma lui .
Postat 15 Mai 2012, 18:34 de twitt
adevarul
sunt pur sange roman ..dar viata mi-a aratat altceva.. decat mizerii umane prefacute si pupincuriste mai bine cu ungurii .Sa zica cineva urat si denigrator de dl. Cseke ! nimeni? si atunci de ce sa nu-i dam votul de incredere ? Cseke primar sa fie !
Postat 03 Mai 2012, 19:17 de roitanul
merg pe mana lu Cseke
Desi sunt roman, constat ca nu am din ce alege, de parcurile si sensurile lu Bolijan sunt satul, Groza nu e omul care sa stea in fata, asa ca am sa merg pe mana lu Cseke... ne conduc cungurii... asta este, macar sper sa ne conduca spre mai bine.
Postat 03 Mai 2012, 09:24 de aaaa
Succes
alegetil pe cseke un om cu bun simt si un om care a facut multe pentru oradea si spit judetean,,, mult succes va sustin
Postat 03 Mai 2012, 00:33 de hai cseke
Pro PDL
Votati PDL si implicit DL Groza este printre singurii oamnei onesti ,care vor candida la functia de primar . Si va fi face treaba, nu ca si Bolojan , care isi urmareste propriile interese .
Postat 02 Mai 2012, 21:39 de Icarus
lenea o sa ne coste !
Oricat de putine voturi vor rupe ceilalti candidati romani, daca nu ne mobilizam, s-ar putea sa avem surprize ! Ungurii sunt mai disciplinati si vor merge la vot, iar ei au cca 26% din populatia Oradiei ! Cum in general lumea merge cam 50-60% la vot, daca toti ceilalti rup 5% .... faceti socoteala .... Ar fi frumos sa ne gandim ca nu exista turul II, asa ca miscati-va, daca nu vreti sa ne conduca UDMR-ul ! O fac de prea mult timp....
Postat 02 Mai 2012, 20:24 de Gabi
ALEGERI
BOLOJAN PT.PRIMARIA ORADEA,CEILALTI SINT RESTURI CARE SE PERINDA LA MARGINEA VIETII POLITICE SI DISPAR DEFINITIV FOARTE REPEDE.
Postat 02 Mai 2012, 17:56 de LYA
Succes dl. Groza !
Un primar competent si cu bun simt pt Oradea
Postat 02 Mai 2012, 17:34 de bolovanaliatulunguri
nici vorba
cseke nu prinde nici 20%. maghiarii s-au saturat de hotiile udmr. prost sa fii, important e sa-ti revii (pana la urma).
Postat 02 Mai 2012, 17:31 de Toth
huu.........
huuu........... gunoaielor iredentiste !
Postat 02 Mai 2012, 17:23 de gunoaie iredentiste
HOTII !
pe astia nu-i duce capul mai departe de perioada \"interbelica\". astia altceva nu vad inaitea ochilor in afara de Oradea din perioada gunoiului de ungaria mare ! adica o intoarcere in urma cu 70 de ani ! niste tampiti nostalgici ai unor vremuri de trisa amintire pt majoritatea locuitorilor acestor meleaguri,
Postat 02 Mai 2012, 17:20 de jigodii udemeriste
Titlu
Cel mai tare titlu din ultima perioada! :))))) L-ati facut pe june radical ecologist-nationalist. N-am ras asa bine de multa vreme. Oricum nu cred ca ia mai mult de 0,...%
Postat 02 Mai 2012, 15:54 de Cititor fidel
titlu
As fi mers cu kilerul de unguri, dar cand am vazut ca e Vuscan m-am intristat :(. Hai Bolojan ,ce draq.
Postat 02 Mai 2012, 13:18 de Adrian
jos ungurienii!
avem un singur tur!!!! mergeti la vot sa nu iasa unguru!!!
Postat 02 Mai 2012, 11:49 de sima
Atat!
In afara de Bolojan si de PRM prin Ioan Hathazi mai este ceva interesant pe lista asta pentru alegatori (pt cei romani zic care stiu ce inseamana totusi UDMR -ul)? Raspunsul este nu!
Postat 02 Mai 2012, 10:15 de Sorin
noul primar
90 % din cei care merg la vot vor vota cu bolo (intre 65-70 %) si cu cseke (intre 20-25 %) restu chiar nu conteaza,groza poate trece cumva de 5 %,ceilalti sunt ilustri looseri chiar incearca sa se bage in seama.Eu votez ca si majoritatea de 90 % si nu sunt de profesie "pupincurist "
Postat 02 Mai 2012, 10:10 de oradea
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6818 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON