URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Mai 2016, 11:00

Candidatul PSD la Primăria Aleşdului, declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a anunţat, joi, că l-a declarat incompatibil pe consilierul local Călin Morar din Aleşd, candidat al PSD la postul de primar, pe care-l acuză că a încheiat, prin firma sa, contracte cu Primăria, cu societatea de salubritate şi cu Spitalul Orăşenesc, încălcând astfel legislaţia anticorupţie.

Afaceri cu oraşul

"În perioada exercitării mandatului de consilier local, SC Transmatecon SRL (societate comercială în cadrul căreia persoana evaluată şi soţia sa deţin calitatea de asociat şi funcţia de administrator) a încheiat contracte comerciale de furnizare de produse în valoare totală de 232.955,95 lei, cu Primăria oraşului Aleşd, SC Salubri SA (societate comercială înfiinţată de Consiliul Local Aleşd) şi Spitalul Orăşenesc Aleşd (instituţie publică aflată în subordinea Primăriei oraşului Aleşd)", a stabilit ANI.

Instituţia menţionează că Morar a încălcat, astfel, dispoziţiile art. 90, alin. (1) şi  art. 91, alin. (3), teza I din Legea nr. nr. 161/2003 pentru prevenirea şi sancţionarea corupţiei. Potrivit respectivelor prevederi legale, un consilier local şi soţul/soţia care sunt acţionari sau asociaţi la o firmă nu pot încheia contracte comerciale cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte, cu instituţiile, societăţile comerciale sau regiile aflate în subordinea sau sub autoritatea consiliului local.

Firma Transmatecon SRL din Aleşd a fost înfiinţată în 1994 şi îi are ca asociaţi pe soţii Maria şi Călin Morar, cei doi deţinând şi funcţiile de administratori. Societatea a închis anul 2014 cu o cifră de afaceri de 3.618.466 lei şi un profit de 180.710 lei, având 13 angajaţi.

Potrivit legii, "persoana faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului".

Mândria PSD-ului

Călin Morar a fost nominalizat candidatul PSD la postul de primar încă de acum o lună, când şeful PSD Bihor, Ioan Mang, anunţa cu satisfacţie că organizaţia din Aleşd s-a mărit prin înscrierea în partid a 200 foşti liberali. "La Aleşd, candidatul PSD pentru Primărie va fi domnul Călin Morar, fost lider zonal al PDL, care vine din noul PNL. Este un om de afaceri, are un depozit de materiale şi vine în PSD cu 200 de membri PNL din toată zona", spunea Mang.

În 2012, Morar candida la aceeaşi funcţie din partea PDL, concurându-l pe actualul primar, liberalul Zeno Ţipţer. Prezentându-se în campania electorală ca având "o experinţă de 20 de ani în business", PSD-istul de azi le promitea alegătorilor, prin intermediul presei, că "dacă devin primar îmi vând afacerea ca să pot acţiona doar în interesul aleşdeanului".

Contactat de BIHOREANUL, Călin Morar a afirmat că nu renunţă la candidatură, în pofida verdictului ANI, deoarece el are convingerea că n-a încălcat legea. "Eu am un mic magazin de vânzare cu amănuntul, care periodic a făcut livrări către Primărie, Salubri şi spital, dar nu am niciun contract încheiat cu aceste unităţi, şi nici nu pot interzice vânzătorilor cui să vândă şi cui să nu vândă marfă", a spus candidatul PSD, convins că decizia ANI "nu-mi va influenţa campania".

Întrebat despre motivele bruştei reorientări de la PDL via PNL către PSD, candidatul la Primăria Aleşdului a spus că s-a înscris în acest din urmă partid "pentru că am crezut că aici este locul meu". Cât despre promisiunea de acum 4 ani că va renunţa la afaceri dacă se va pune în slujba cetăţenilor, Morar a replicat că ea era valabilă dacă ajungea primar, nu... consilier local.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON