URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Mai 2015, 07:03

Campanie murdară. Caricaturi cu Bolojan şi Popuş distrugând comuna au fost distribuite în Sînmartin

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Decentă, până de curând, campania pentru referendumul din 10 mai începe să aducă, încet, dar sigur, cu una electorală. Localnicii din Sînmartin au găsit miercuri după-amiază în cutiile poştale fluturaşi cu caricaturi ce îi reprezintă pe primarul de Oradea, Ilie Bolojan, şi pe cel de Sînmartin, Lucian Popuş, ca autori ai distrugerii comunei.

Pliantele, cu desene lipsite de umor, încropite stângaci, din Photoshop, au ca scop, dincolo de evidentul atac la persoană, înspăimântarea populaţiei comunei cu privire la eventualele efectele negative ale unificării cu Oradea.

Locomotivă a campaniei pentru unificarea celor două localităţi, primarul Ilie Bolojan este prima ţintă. Spre exemplu, unul din desene îi reprezintă pe cei doi edili dând mâna într-un cimitir, în vreme ce Bolojan îi spune lui Popuş "Te-am fraierit! Ţi-am luat Felixul gratis!". Alt desen îl arată pe primarul de Oradea în chip de cowboy alungând o ciurdă de vaci cu mesajul "Ţăranii cu animale nu au ce căuta în oraşul meu".

O altă faţă a pliantului îl reprezintă pe Bolojan cu un cuţit ascuns la spate şi o valiză pe care scrie "Taxe şi impozite" aplecându-se ameninţător asupra a trei bătrânei care plâng spunând: "Ne-ai fraierit! Biletul de autobuz gratis a devenit cam scump! Ce am făcut Doamne, ne-am dat casa părintească!?". Un alt desen îl reprezintă pe edil în chip de Terminator, târând o victimă sub mesajul: "Dă-mi Sînmartinul Popuş să te scap de dosare...!"

La rândul său, primarul comunei este reprezentat ca un puşcăriabil când şantajat, când prostit de Bolojan să îi predea localitatea. Spre exemplu, la desenul din cimitir, Popuş are gândurile reprezentate într-o o bulă pe care scrie: "2004 făceam schimburi, vindeam terenuri, treaba mergea bine! 2007 am vândut depozitul de muniţie, treaba mergea bine! 2009, am vândut şi ştrandurile, treaba mergea bine! De când a venit criza nu mă mai descurc deloc! Nu mai am ce vinde! Dar m-am salvat, acum vând Sânmartinul la pachet!".

Morala întregii poveşti este reprezentată într-un desen cu Popuş în flăcările iadului, ameninţat de un judecător care îi urlă: "Mai ai un an până la alegeri, apoi te aşteptăm la noi!".

Primarul Ilie Bolojan a refuzat să comenteze conţinutul manifestelor, iar iniţiatorii referendumului nu vor depune plângere la Biroul Electoral de Circumscripţie. "Nu avem împotriva cui să depunem plângere pentru că pliantele nu sunt asumate. Şi chiar dacă am depune, aceasta ar fi tardivă pentru că răul a fost deja făcut", a spus Florin Birta, organizatorul campaniei pentru referendum.

Birta a calificat atacul cu pliante la adresa iniţiatorilor referendumului ca o acţiune a unor indivizi prea slabi pentru a putea să îşi susţină ideile cu argumente, care lansează atacuri la persoane la adăpostul anonimatului pentru a nu suferi consecinţele faptelor lor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Oare cine
În campania pentru prezidențiale a existat un partid care a procedat la fel. A împărțit prin poștă pliante mincinoase la adresa contracandidatului. Dar la ce te poți aștepta e la un partid plin e corupți? În loc sa vina cu argumente, mizează pe prostirea bătrânilor... Ca la asta se pricep... Asta au facut 25 de ani și le-a mers bine.
Postat 07 Mai 2015, 16:22 de marius_ro
Tareeee
Din, hai sa le spunem caricaturi, ar rezulta ca se va umple Sanmartinul si Baile Felix de fabrici si uzine, de CET-uri pe carbune (pe asta din Oradea tocmai il inchidem). Pai in cazul asta va trebuie sa ne unim si cu Beiusul si Alesdul ca sa avem atata forta de munca cat va fi necesar. Il mai vedem si pe Bolojan in postura de cowboy (rau) care o sa le alunge turmele satenilor din comuna. Tare. Ma, eu inteleg frustrarea celor care isi vor pierde influenta asupra terenurilor din zona dar parca n-ar strica si un pic de bun simt. Cu ocazia unificarii, poate reuseste Bolojan sau cel care ii va urma, sa ii depisteze si pe cei cu foraje ilegale de apa termala. Cred ca in spatele campaniei sabotare a unificarii se afla si cei care au astfel de foraje. Le va fi fi infinit mai greu "sa-l faca" pe Bolojan.
Postat 07 Mai 2015, 13:15 de User anonimizat
Campanie ...
Vrea sa zica cineva ca,campania PRO a lu' bolo ,este una CURATA si cinstita...???? NU ,nu este.
Postat 07 Mai 2015, 11:53 de Citizen
Și nu are dreptate caricaturistul?!?
Până la urmă și caricatura este o formă de protest, ca răspuns la agasanta campanie pro, dusă pe toate căile posibile (incluysiv prin presa scrisă și audio-vizuală). Ar fi trebuit să vă lase indiferenți, atâta timp cât presa e plină de alte "caricaturi", de data asta pro. O caricatură și amuză, dar și atrage atenția. Oricum, caricatura politică domină subiectele abordate de presă în ziua de azi, oriunde în lume. Și, la drept vorbind, nu are dreptate caricaturistul când Bolojan îi spune lui Popuş "Te-am fraierit! Ţi-am luat Felixul gratis!"? Sau "Ne-ai fraierit! Biletul de autobuz gratis a devenit cam scump!"? Simplu, ca în replica aceea din Star Wars (destul de cunoscută fanilor seriei):SEARCH YOUR FEELINGS, BOY, YOU KNOW THEM TO BE TRUE!
Postat 07 Mai 2015, 11:26 de Profesorul
"Pliantele, cu desene lipsite de umor, ..."
Poate ca pentru tine Simai e de gluma si ai fi vrut sa razi ... dar Baile sunt aproape secate de apa termala, exploratorii de gaze (traditionale sau de sit e totuna) trec curand la expoatare, Oradea urmeaza ca in urmatorii ani sa bage toti banii in investitii pentru Sanmartni, in timp ce la Oradea inca nu sunt rezolvate in totalitatae alimentarile cu apa si de canalizare mai ales, ca alea pluviale ce sa mai spunem ... asa ca nu ai decat sa te pregatesti de ras Simai, impreuna cu cei care vor sa desfiinteze primaria din comuna doar pentru ca le-a trecut un glont prin cap! Se putea simplu rezolva, prin comasare (ca la Bucuresti cu sectoarele componente), nicidecum prin absorbtie! Dar, cum prostia e maxima intre politicieni ... ne putem astepta la ce e mai rau pentru toata lumea!
Postat 07 Mai 2015, 11:18 de WinDos
cat il duce capu
imi aduc aminte de promisiunea lui Mang ca "PSD-ul va face o campanie ca la carte si va imparti si fluturasi in posta", una de informare corecta..
Postat 07 Mai 2015, 09:26 de unu
Oradea merita sa fie mai mare si unita!
si uite asa, dupa modelul hebdomadarului francez, cei doi edili au parte de o super reclama... nici Oradea nici Sanmartin nu este si nici n-a fost vreodata a lui popus ori Bolojan (sau pleaca si popus familistul cu toate rudele sale la bucurvesti, ca-l duce Bolojan). doar cetatenii decid ce vor cu viitorul lor luminos - cel mai sigur e cu acte si cu hartii semnate, simplu. nu, doar cu vorbe. adevarul e ca la oamenii simpli prinde bine faza cu flacarile iadului-se sperie tare bietii oameni de necuratul... acesta e pretul progresului, a civilizatiei - o frână naturală, frica de schimbare. alții merg pe Lună și pe Marte, iar noi ne supărăm că numai putem avea wc-ul în fundul grădinii.
Postat 07 Mai 2015, 09:02 de vg
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON