URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Aprilie 2016, 21:49

Campanie la baionetă! PSD a respins toate donaţiile de terenuri propuse de orădeni, cerând Primăriei să le preia prin expropriere

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Apropierea campaniei electorale întăreşte spiritul combativ al aleşilor locali. După o perioadă de relativă acalmie, Consiliul Local a devenit joi o arenă de dezbatere, cu proiecte de hotărâri trântite la vot, cereri de demisii şi replici acide.

Hotărât să facă opoziţie pe ultima sută de metri din mandat, grupul PSD a trântit la vot proiectele de hotărâri prin care 10 familii orădene cereau Consiliului Local să le accepte donaţiile constând în suprafeţe de teren între 8 şi 117 metri pătraţi pentru a amenaja pe ele drumuri publice.

Întrucât trei consilieri ai puterii locale au lipsit de la şedinţă, proiectele au fost respinse, întrunind doar 17 voturi din partea PNL şi UDMR, faţă de un minimum de 18 impus de lege, în condiţiile în care cei cinci consilieri ai PSD au votat "împotrivă".

"Cred că ar trebui să terminăm din acest moment cu donaţiile. Singura cale legală este exproprierea cu o justă despăgubire şi nu condiţionarea acordării Certificatului de Urbanism de cedarea unei suprafeţe de teren către Primărie", a declarat, în numele grupului PSD, consilierul local Adelina Coste, candidat la funcţia de primar.

În interesul donatorului

În replică, viceprimarul Mircea Mălan a explicat că donaţiile unor suprafeţe de terenuri sunt în interesul celor care le fac. "În fapt, un cetăţean solicită o autorizaţie de construire. Ca să se încadreze în obligaţiile legale de a avea asigurate căi de acces, donează o suprafaţă de teren, pentru ca Primăria să îi poată face drum", a spus Mălan.

Potrivit viceprimarului, avantajul este doar al orădeanului. "Din punct de vedere al oraşului nu există niciun câştig. Dacă terenul rămânea al cetăţeanului, acesta genera impozit. Aşa, că trece la Primărie, generează costuri, că oraşul trebuie să-i facă drum", a explicat edilul.

"În campanie suntem amândoi!"

Având în vedere cele declarate, primarul Ilie Bolojan a intervenit afirmând că Adelina Coste contestă donaţiile de terenuri doar pentru a-şi face imagine. "E păcat că după patru ani în care doamna consilier a votat aceste donaţii, s-a găsit acum, în prag de campanie, să se gândească la interesele acestor cetăţeni", a spus Bolojan.

Coste nu s-a lăsat mai prejos şi i-a replicat: "Nu este păcat că ne întoarcem cu faţa la cetăţean! În campanie suntem amândoi!". 

În concluzie, în urma votului, orădenii dependenţi de trocul "teren contra drum" vor trebui să mai aştepte.

"Probabil dezbaterile pe aceste proiecte vor fi reluate într-o şedinţă viitoare. Sunt orădeni care şi-au construit case şi nu le pot lua în folosinţă pentru că au nerezolvată problema accesului", a explicat pentru BIHOREANUL Lucian Popa, şeful Direcţiei Patrimoniului Imobiliar.

"Demisia!"

Respingerea donaţiilor a fost doar unul dintre atacurile lansate de social-democraţi la adresa administraţiei liberale. Grupul PSD a trântit la vot şi proiectul de hotărâre privind extinderea serviciilor de salubritate ale RER Ecologic în Piaţa Unirii după finalizarea lucrărilor de reabilitare.

Social-democratul Adrian Stângă a şarjat imediat ce primarul Bolojan a făcut imprudenţa să spună că investiţia este în curs de recepţie. "Dacă acolo sunt încă lucrări, cum a putut administraţia locală să închirieze acele suprafeţe pentru amenajarea de terase?", a întrebat consilierul. "Solicit demisia celor care se află în conflict de interese cu privire la atribuirea acestor terase", a reluat Stângă tema lansată de PSD Oradea în urmă cu două săptămâni.

Atacul social-democratului i-a vizat pe apropiaţii primarului, pe Lucian Popa, şeful Direcţiei Patrimoniului Imobiliar, şi pe Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei, care deţin terasele deschise de localurile Lord’s şi Romanada.

Explicaţiile primarului Bolojan, care a argumentat că încheierea actului adiţional la contractul de salubritate încheiat cu RER Ecologic şi închirierea amplasamentelor din piaţă sunt lucruri total diferite, l-au lăsat rece pe consilier.

Ironii între aleşi

De altfel, Stângă a revenit în atac câteva minute mai târziu, când dezbaterile au ajuns la aprobarea programului de transformare a străzii Vasile Alecsandri în zonă pietonală, adoptat, în final, cu unanimitate de voturi.

"Sper ca măcar pentru aceste locaţii să existe un plan de amplasare a tereselor, iar acele entităţi economice care au primit deja un spaţiu în Piaţa Unirii să le dea posibilitatea şi celorlalţi să îşi pună terase pe Vasile Alecsandri", a spus consilierul cu trimitere la terasa localului Romanada.

Primarul Bolojan i-a replicat vizibil iritat: "Vă recomand să vă cumpăraţi sau să vă închiriaţi un spaţiu pe strada Vasile Alecsandri, astfel încât în iunie 2017 să vă puteţi deschide acolo o terasă".

Lucrări suplimentare la piaţă

În aceeaşi notă acidă, consilierii PSD au taxat, la rând, cam toţi oamenii primarului Bolojan. Liviu Andrica, şeful Administraţiei Domeniului Public, a fost chestionat cu privire la investiţia suplimentară pe care vrea să o facă în centrul de afaceri cu produse agricole din Rogerius, unde lucrările de modernizare tocmai s-au terminat.

"Ni se solicită 140.000 euro pentru nişte pereţi, în condiţiile în care reabilitarea întregii pieţe Nufărul a costat 100.000 euro. Ce erori de proiectare ascunde această sumă?", a atacat Stângă.

Directorul Andrica s-a apărat arătând că suma este doar estimativă. "Nu este vorba de nicio eroare de proiect. Problema este că sectorul de flori nu este închis, iar hala de legume-fructe are un perete deschis şi iarna este foarte frig. Intenţia noastră este să le închidem cu un perete cortină. Valoarea investiţiei este una estimativă, costul lucrărilor urmând să fie stabilit după o procedură de achiziţie publică", a spus directorul.

Profitând de investiţia luată în discuţie, consilierul UDMR Ritli Csongor a cerut inscripţionarea numelui centrului de afaceri cu produse agricole şi în limba maghiară. "Chiar nu avem bani pentru 44 de litere ca să fie afişată denumirea în limba maghiară?", a întrebat Ritli.

Închiderea pieţei cu copertină a fost în final aprobată cu unanimitate de voturi, propunerea consilierului UDMR urmând să fie analizată de reprezentanţii municipalităţii.

Frigul din case

Nici Stănel Necula, directorul Termoficare, nu a scăpat de tirul PSD. "Au trecut patru zile de când temperaturile nocturne coboară sub 10 grade Celsius. De ce nu avem căldură în casă?", l-a chestionat Adelina Coste, la încheierea şedinţei de joi.

Stănel Necula a explicat că operatorul de termoficare ţine oprită încălzirea pentru că nu are cui furniza. "Am avut 21 de solicitări individuale de a porni încălzirea la nivelul întregului oraş, ori nouă ne trebuie o solicitare din partea asociaţiei de proprietari!", a spus Necula.

Directorul a mai menţionat că, după încheierea sezonului de încălzire, Termoficare a început lucrări de înlocuire a unor schimbătoare de căldură, respectiv a unor contoare, fapt pentru care se află în imposibilitatea de a furniza agent termic tuturor asociaţiilor. "Nimeni nu s-ar fi gândit că la sfârşitul lunii aprilie ar putea fi atât de rece", a zis Necula.

Explicaţiile nu i-au fost însă pe plac Adelinei Coste, care i-a replicat acid. "Adevărul este că nu aveţi cărbune, iar cazanul pe gaz al CET face faţă doar la furnizarea de apă caldă!".

Polemicile ar fi continuat în mod cert dacă nu ar fi intervenit primarul Ilie Bolojan, care a schimbat subiectul anunţând pentru perioada 6 - 9 mai o şedinţă extraordinară în cadrul căreia să fie rediscutate o parte din materialele respinse prin vot şi să se supună aprobării Consiliului Local contractul de mentenanţă al noii centrale pe gaz. Un prilej numai bun de noi polemici...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Sic cogito
"Din punct de vedere al oraşului nu există niciun câştig. Dacă terenul rămânea al cetăţeanului, acesta genera impozit. Aşa, că trece la Primărie, generează costuri, că oraşul trebuie să-i facă drum"...
Postat 01 Mai 2016, 13:02 de excalibur
Baba cloanta
Baba cloanta cotoroanta, Adelina s-a trezit ea vorbind, vai si amar de cultura ei de consilier PSD-ist care habar n-are, care nu poarta grija cetatenilor ci e manata de propriul interes, altfel o doare in pix de cetateni. Si ce face ea e trafic de influenta, ca doar majoritatea barurilor din oras sunt ale PSD-istilor: Rivo(Pop), Famous(Dudu), Petit Cafe. Probabil ii deranjeaza ca n-a putut sa-si puna ea cu Stanga terasa in Unirii, fara sa investeasca intr-un spatiu acolo cum au facut altii. Asa ca ,,voila" interesul cuiva PSD-ist.
Postat 30 Aprilie 2016, 19:18 de Magda
aberatii josnice.
1. dc e murdara piata unirii, nematurata - multumiti socialistilor (inca le asteptam planul lor de dezvoltare a orasului, promis intr-o saptamana, odata cu primiul tur al referendumului pentru alipire, si mintea de pe urma, ca l-au promis acuma iara si tot nu-l scrisesera); 2. sper sa nu cedeze Bolojan spre o administratie prea moale, cum e Boc la Cluj, si mai apoi sa ne trezim ca primaria va tine cont de toate aberatiile socialiste, si sa aprobe terase pe pietonale care nu au si spatiu public inchis de alimentatie in apropiere (ca am patit acuma la cluj sa stau pe erolilor la o terasa, se raceste un pic temperatura si nu am unde intra si in plus, nici unde merge la baie)!; 3. oare daca e stiut ca toti arhitectii in mai toata zona globului care are aceeasi clima ca noi, proiecteaza sectorul de legume cu un perete deschis, nu ar fi mai grav (pe termen lung) sa inchidem acel perete? Inteleg ca niste comercianti (producatori autohtoni or speculanti) s-au plans primariei ca dupa investitia majora, ei stau in frig si nu au caldura - dar oare pana acu au avut mai inchisa de atat piata, au avut mai multa caldura? o fi incalzirea globala de avusam o iarna friguroasa si un aprilie friguros, dar ma tem sa nu avem la vara o piata imputita...)..or nevoie de inca 40mii eur pt un sistem de ventilatie si climatizare. 4. sa se renunte la donatiile pentru terenuri nu e socialism, nu e dreptate, ci e subventie necinstita si mascata pentru dezvoltatorii imobiliari: adica din banii de la bugetul local (din impozitele mele) sa primeasca bani dezvoltatorul X care cumpara mii de mp de teren agricol si vrea sa faca nush-cate case si blocuri, pe acelasi principiu pt care selina si kiss sunt anchetati in privinta cart. Luceafarul! cu singuranta voi vota impotriva celor care propun asa ceva si m-as opune oricat acestor initiative aberante. Nu doar ca legea permite aceste donatii (desi nu le reglementeaza obligatoriu, ca legea romana e in general ambigua) dar este si corect dpdv moral sa se procedeze astfel!
Postat 30 Aprilie 2016, 10:57 de unu
Fa Adelino
Si dai si combate,sa vedem cat te tine...balamaua,apropo...nu am vazut proiectele din viitorul "mandat"...cred ca iar s-a stricat imprimanta lui mang(ist).
Postat 29 Aprilie 2016, 21:28 de zorro
NENEA IANCU ESTE HIT
@WinDos : exemplu concret este consilierul local Cristian PNL PDL ! A votat cu RAVNA orice ! Brusc a constatat ca nu s-a adaptat in partid ( desi nu pricep cum un fost pedelist nu se poate adapta in...pdl ?????!!!! ) si a demisionat iar acum critica din toate pozitiile....Bravos natiune , halal sa-ti fie !
Postat 29 Aprilie 2016, 18:55 de TDS
Lamentabila complicitate a consilierilor locali !!!
Trei ani și jumătate dorm în scaune, pe 25% lunar din retribuția primarului ... și cel mult șase luni se plâng de nenorocirile ce s-au abătut, întretimp, asupra orașului !!! Nu că i-ar fi luat cineva prea în serios, din moment ce toată mass media locală a adus, în tot intervalul acesta de timp, atâtea osanale falimentatorului ... culmea e că acesta, din poziția de primar, conduce de fapt ședințele consiliului, fără ca nimeni să-i taie microfonul și să-l trimită acolo unde i-ar fi locul !!!
Postat 29 Aprilie 2016, 17:21 de WinDos
procentul
bolo 65%,csuzi 15-20 %,adelina +herchi sau cum ii zice impreuna fac vreo 10-12 %,cam asta e prognoza mea,aaa mai e vuscan.asta poate rupe un 2-3 % si daca mai e cineva sub 1 %
Postat 29 Aprilie 2016, 09:50 de suporter_oradean
Se mananca "*"cu polonicul
Este o practica frecvent intalnita, daca nu general valabila, in toate orasele mari din Romania, care s-au extins, doar ca in alte parti, cei care vand terenul fac acest lucru si nu beneficiarul final. Asa cum bine a punctat Andy, de ce din banii orasului, adica ai tuturor locuitorilor, sa platim exproprieri pentru ca cei cu bani sa-si faca case in camp? Nu vor sa doneze teren pentru drumuri si utilitati, atunci sa vedem cum vor avea acces la acestea. Am prieteni care au construit jumatate din Dumbravita, langa Timisoara. Traseul era foarte clar: se achizitiona terenul de la proprietari, arhitect, plan de urbanism cu stabilire trasee utilitati si drumuri, donatia terenului corespunzator cestora catre Primaria Dumbravita, abia apoi parcelarea si vanzarea catre beneficiarul final. Este absolut firect si corect ce face PMO, iar faptul ca un cumparator de teren este suficient de tembel, astfel incat sa nu se intereseze inainte de a achizitiona un teren, daca are acces la acesta sau daca sunt prevazute utilitati, sa se descurce. Se inmultesc tampitii care intra in afaceri imobiliare dubioase, pe post de victime evident, dupa care urla ca si lupul la luna sa vina Primaria sa-i rezolve problema. Eu stiu ca e campanie electorala, dar hai sa ne pastram decenta.
Postat 29 Aprilie 2016, 08:54 de User anonimizat
@tds
Poate le dam bani retroactiv și la Impact ca și ei au amenajat drumuri interioare pe care le-au cedat primăriei. (e doar "prietena" ta Adelina).
Postat 29 Aprilie 2016, 07:48 de andy
Donatii
De acord ca unele donații au fost forțate dar chiar nu sunt de acord ca din banii orașului (deci și din banii mei) sa plătim exproprieri pt ca cineva vrea să-și facă în câmp casa. După dorința d-nei Costel ar fi trebuit ca după ce ca a scos bani grei din parcelarea unor terenuri luate la bani mărunți, samsarii de terenuri (care acum sunt în insolventa) sa mai primească și bani de la bugetul local pt drumurile de acces. Nu dam cumva și retroactiv ca asa poate ii scoatem din insolventa - prietenii (Filip) știu de ce!
Postat 29 Aprilie 2016, 07:44 de andy
Tarziu!
D-na Coste, v-ati trezit tarziu! Subiectul a fost tocat de vuscan. Si oricum nu sunteti credibila, chiar daca ati sperat sa uite lumea ca acum doi ani (inca) furati, pardon! guvernati tara/Bihorul/Oradea alaturi de penali! Atunci cand al lui cӑcӑrӑu si cu plagiatorul taiau si spanzurau, atunci daca intr-o sedinta de cl v-ati fi ridicat si ati fi infierat abuzurile lui nea ilie, daca ati fi sesizat dna-ul, acum am fi crezut in sinceritatea d-voastra. Nu contest afirmatiile d-voastra, stim cu totii, chiar si cei care se fac ca nu vad, magariile primarului, ce contest e motivul si acesta e lupta pt. ciolan, nicidecum grija pt. oradeni! Si pt. nea ilie: avem destui tembeli neaosi, nu trebuia sa importati! E drept ca valul de frig de la sfarsitul lui aprilie e ceva neobisnuit, dar lipsa caldurii si a apei calde in miezul iernii, cum o explica(ti)?!
Postat 29 Aprilie 2016, 05:45 de pinonel
JUST
Imi asum comentariile ce vor urma in care voi fi facut : postac pesedist , nebun , sa continui tratamentul ! Sustinerile PSD sunt adevarate ! 1. Stiu caz concret de " donatie " cam cu forta ( dar sunt foarte multe , se pot verifica una cate una ! sa fim seriosi , chiar toti au vrut sa doneze ? ) 2. Legea spune ca daca trei nopti la rand temperatura coboara sub zece grade DAI CALDURA ! 3. Cum aia dumneaei tocmai Popa si Sas Grama au pus LABA pe amplasamentele din Piata Unirii ???!!"! 4. In continuare sper ca DNA va ancheta Tranzactia CLO / PMO - IMPACT 5. Am auzit la TV cum ca Horia Schiopu SIMU ar fi omul SIE ! Cum Bolojan PMO au facut afaceri cu firma a doi penali ( ANRP )- Simu & Andrici ( actionar semnificativ Impact ! ), ce as ( am ) putea crede ?
Postat 28 Aprilie 2016, 22:47 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON