URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Iulie 2013, 14:39

Ca deputat, Florica Cherecheş şi-a păstrat aceleaşi preocupări de când era viceprimar

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La primul său bilanţ, deputatul PNL de Oradea Florica Cherecheş a trecut în revistă activităţile pe care le-a desfăşurat în calitatea pe care o deţine în urma alegerilor din decembrie 2012. În cifre, acestea sună sec: 9 declaraţii politice, 5 întrebări adresate miniştrilor, 10 iniţiative legislative, un amendament pentru revizuirea Constituţiei, plus numeroase întâlniri cu alegătorii şi participări la evenimente organizate în străinătate specifice aşa-numitei diplomaţii parlamentare.

Familia şi copiii

Întrucât, după propriile afirmaţii, susţinerea familiilor şi educaţia copiilor au rămas principalele sale preocupări, majoritatea demersurilor deputatului Florica Cherecheş au constat în propuneri pentru îmbunătăţirea legislaţiei din aceste domenii. "Am făcut demersuri pentru adoptarea unor măsuri care să ducă la o mai eficientă prevenire a sarcinilor nedorite şi avorturilor, la introducerea în programa şcolară a unor noţiuni de igienă, pentru aplicarea prevederilor din Legea Educaţiei privind finanţarea unităţilor de învăţământ private şi confesionale.

Cele 10 propuneri legislative iniţiate împreună cu alţi colegi vizează Legea creşelor, finanţarea programului Şcoală după şcoală pentru elevii din clasele I-IV cu un tichet valoric de 100 de lei pe lună, finanţarea programului Masă la şcoală, recunoaşterea concediului pentru creşterea copilului în vechimea neîntreruptă a cadrelor didactice pentru a beneficia de sporul de stabilitate la 10 ani de activitate, pentru modificarea Legii Educaţiei în sensul revenirii clasei a IX-a la liceu şi pentru ca şcoala profesională să înceapă şi ea de la clasa a IX-a", a enumerat Cherecheş câteva dintre activităţile primelor 6 luni de deputăţie.

Insistând asupra importanţei învăţământului profesional, deputatul liberal a afirmat că în ţări precum Austria şi Finlanda, unde şomajul este mult mai mic decât media UE, acest lucru se datorează tocmai faptului că elevii preferă să înveţe o meserie decât să urmeze facultăţi fără căutare pe piaţa muncii, la absolvirea cărora ar deveni şomeri. "Mă bucur că în Oradea şcolile au început deja să facă vizite organizate în fabrici, pentru că elevii nu ştiu ce se întâmplă în fabrici, iar părinţii lor îşi închipuie că este la fel de urât ca pe vremea lor", a spus parlamentarul liberal.

Lobby pentru Oradea

În ce priveşte alte demersuri, Florica Cherecheş a amintit despre întrebările adresate miniştrilor pentru soluţionarea problemelor apărute în implementarea proiectelor cu finanţare internaţională, pentru îmbunătăţirea Legii privind reabilitarea faţadelor clădirilor valoroase din centrele oraşelor ("mai ales că această lege este o producţie orădeană"), pentru reabilitarea DN 76 Oradea-Beiuş-Deva, modernizarea Aeroportului şi realizarea unor conexiuni de transport cât mai bune între Oradea şi Capitală. În acest sens, Cherecheş a spus că a fost "foarte supărată" după desfiinţarea singurei garnituri de tren de zi între Oradea şi Bucureşti şi că din acest motiv l-a interpelat pe ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu.

Tot în cadrul preocupărilor de ordin general, deputatul orădean a spus că a colaborat la proiectul legislativ potrivit căruia comercianţii ar putea fi obligaţi să aşeze în rafturi speciale mărfurile alimentare care expiră în trei zile şi să le vândă la preţuri mai mici decât celelalte alimente.

Cu rugăciunile pentru România

Membră a comunităţii baptiste din Oradea, iar în Camera Deputaţilor a comisiei pentru învăţământ, tineret şi culte, precum şi a grupurilor de prietenie România-Marea Britanie şi România-Finlanda, Florica Cherecheş a vorbit şi despre trei evenimente ce ţin de aşa-numita "diplomaţie parlamentară" la care a participat peste hotare, două dintre ele având şi conotaţii religioase.

Astfel, ca membru al grupului ecumenic de rugăciune din Parlamentul României, ce reuneşte deputaţi şi senatori de toate confesiunile, Cherecheş a participat la micul dejun cu rugăciune organizat de Parlamentul Marii Britanii, spunând că dincolo de natura religioasă explicită evenimentul i-a prilejuit discuţii cu oficiali londonezi cărora a încercat să le risipească prejudecăţile despre România, de pildă referitoare la "invazia" forţei de muncă româneşti în Marea Britanie. "Le-am amintit că în Marea Britanie există 100.000 de români, din care 80% au locuri de muncă de înaltă calificare. De exemplu, 4.000 sunt medici şi asistente, aşa că ar trebui să fie recunoscători, nu temători cu privire la români", a spus Cherecheş.

Deputatul orădean a mai participat, de asemenea, la o reuniune a Institutului pentru Demnitatea Omului desfăşurată la Vatican, pe tema rolului şi valorii omului, unde a pledat, la fel ca ceilalţi participanţi din 18 ţări, pentru conservarea valorilor creştine, a familiei şi educaţiei. "UE este un lucru bun atâta timp cât nu acţionează pentru estomparea tradiţiilor noastre creştine şi a identităţii noastre naţionale", a spus Cherecheş.

În fine, cea de-a treia deplasare peste hotare a fost în Finlanda, unde deputatul orădean s-a documentat cu privire la sistemul de învăţământ, având însă şi o întâlnire cu ministrul de Interne de la Helsinki. "Eu sunt mamă a patru copii, doamna ministru e mamă a cinci copii, şi pare să fi înţeles mai bine unele lucruri pe care i le-am explicat. De pildă, cred că punctul meu de vedere a fost luat în considerare, şi poate Guvernul Finlandei, ţară care s-a opus intrării noastre în Spaţiul Schengen, va avea o altă poziţie", a spus Cherecheş.

"Nu sunt conflictuală"

Întrebată de jurnalişti care îi este impresia generală după primele 6 luni în Parlament şi care îi este conduita în condiţiile în care acest for e dominat de luptele strict politice dintre partide, dar şi supus Guvernului care legiferează în locul lui abuzând de ordonanţele de urgenţă sau obligând deputaţii şi senatorii să-i aprobe toate demersurile, Florica Cherecheş a răspuns că, în ciuda acestui vacarm politic, încearcă să se concentreze pe problemele care o preocupă.

"Din fire nu sunt conflictuală, nu am probleme şi nu intru în dispute cu reprezentanţii altor partide, ci încerc ca pentru iniţiativele mele să am sprijin şi de la aliaţi, şi de la adversari", a spus Cherecheş.

Totuşi, aceasta a recunoscut că este dezamăgită de faptul că, deşi se prezintă la întâlnirile cu grupurile parlamentare ale PNL, miniştrii Guvernului Ponta nu ţin seama de propunerile acestora, dând ca exemple aşa-zisul proiect privind regionalizarea al vicepremierului Liviu Dragnea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@Adi Oradeanul
Sa ne vedem pe noi la referendumul asupra constitutiei. noi suntem cei multi ( care nu prea conteaza) si vom avea un cuvant de spus ! Daca referendumul trece cu OK atunci ei , parlamentarii pot zice sa s-au spalat pe maini de problema ... sodomitilor si noi, tot noi , vom purta vina !!!!
Postat 12 Iulie 2013, 09:01 de scortosul
Lavy
Are principia aceasta \"doamna\"? d eunde v-ati dat seama? din luarea ei din cuibul unei comunitati religioase si propulsarea acesteia pe scara ierarhiei politice in care nu conteaza decat sa taci si sa fii de accord cu propunerile de \"sus\"? asta inseamna integritate si moralitate?Mai ganditi-va!Sunt destui oameni in PNL Oradea cu principii, educatie, caracter, putere de decizie si exprimare, dar acestia nu sunt propulsati? oare de ce? le e frica celor de la conducere ca ar putea s aisi aduca in preajma lor oameni mai buni decat ei?treziti-va dragi cetateni! iar cei care sunteti capabili dati-va demisia dintr-un partid care nu are nevoie de competenti ci de supusi!
Postat 12 Iulie 2013, 09:01 de hazliul
Sa vedem peste un an la votul pt Constitutie!!
A depus doamna un amendament.... dar om cu principii.... Ramane de vazut... La votul final pt. Constituite avand in vedere ca nu s-a adoptat amendamentul privind definirea notiunii de casatorie, familie... oare cum va vota? Sau va motiva ca a ales raul cel mai mic? Si atunci ? "O sotietate fara printipuri, va sa zica ca nu le are..." - Caragiale
Postat 11 Iulie 2013, 21:11 de Adi Oradeanul
in sfarsit un politician integru
Felicitari Floricai Chereches. . Unul ditre putinii oameni pe care nu i-a schimbat celebritatea si puterea. Are principii de care tine si cand e la putere si cand e om de rand.
Postat 11 Iulie 2013, 20:56 de adeline
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON