URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Decembrie 2013, 16:25

Ca Băsescu: liberalul Bodea cere demisia lui Zgonea pentru scandalul modificării Codului Penal

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Băsescu are dreptate, dar...

Lucru rar în politica românească, dominată de tabere care nu-şi ascultă argumentele, senatorul liberal Cristian Bodea îi dă dreptate preşedintelui Traian Băsescu referitor la "şmenul" comis în Camera Deputaţilor pentru modificarea Codului Penal. "A fost un dublu şmen, pentru care sunt vinovaţi şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, dar şi preşedintele Comisiei juridice a Camerei, Bogdan Ciucă. Amândoi au pus sub nasul deputaţilor un proiect pripit şi prost făcut, care nu era urgent şi despre care ştiau că va stârni scandal", a spus Bodea într-o conferinţă de presă desfăşurată vineri.

Cu precizarea că, totuşi, nici Băsescu nu are dreptate până la capăt, acuzând nejustificat o "lovitură de stat" şi vrând dizolvarea Parlamentului deşi "nu toţi parlamentarii sunt infractori", Bodea a precizat că, pe fond, aceştia nu ar fi dobândit nicio "superimunitate", fiind în continuare supuşi legilor DNA şi ANI, iar singura schimbare constă în scoaterea lor, pe bună dreptate, din categoria funcţionarilor publici. Totuşi, Bodea impută proiectului un articol potrivit căruia aleşii locali - primarii şi preşedinţii de consilii judeţene - ar fi fost scutiţi de răspundere penală pentru conflict de interese.

Demisia sau scuze plus legi noi

Senatorul liberal a afirmat că "dacă Zgonea şi Ciucă nu se gândesc la demisie, ar trebui măcar să-şi ceară scuze atât parlamentarilor pe care i-au făcut de ruşine, cât şi naţiunii pe care au adus-o în pragul indignării". El a afirmat că, dacă se dorea o modificare coerentă şi completă a situaţiei juridice a parlamentarilor, trebuia nu doar ca aceştia să fie scoşi din categoria funcţionarilor publici, ci şi să se adopte o lege a demnitarilor, cu drepturi şi sancţiuni, astfel încât să nu se lase impresia că parlamentarii sunt mai presus de lege. "Ceea ce au făcut deputaţii este o cârpeală la un proiect din 2011 pe care l-au modificat într-o noapte", a zis Bodea.

În opinia lui, tot o lege distinctă ar fi necesară şi pentru clarificarea situaţiei prefecţilor şi a directorilor de instituţii deconcentrate, deoarece de ani buni există "o imensă ipocrizie", aceştia fiind funcţionari publici deşi "toată lumea ştie că sunt puşi în funcţii politic": "Ar trebui ca partidele să-şi asume răspunderea numirii lor pe o perioadă determinată. Aşa, cu o lege şi cu numiri transparente, nu ne-am mai ascunde după deget şi ar exista mai mult discernământ în numirea lor şi răspundere dacă unul este acuzat pentru fapte de corupţie", a argumentat Bodea.

Efect de turmă

Întrebat dacă nu-i consideră vinovaţi şi pe colegii săi deputaţi de rând pentru faptul că au votat modificarea Codului Penal, senatorul liberal a afirmat că nu, deoarece aceştia nu sunt jurişti, ci au votat aşa cum le-au spus şefii de grup parlamentar şi reprezentanţii din Comisia juridică.

"Există o disciplină de partid, iar ca simplu deputat sau senator nu ştii în detaliu proiectele de legi, ci ai încredere în colegul din comisii şi în liderii de grup, şi mergi pe mâna lor", a spus Bodea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Vot abuziv
Al drecului acest servici de parlamentar , auzi,sa votezi cum au zis sefii de grup , poi daca astia le zic sa manince cacat ei executa ? - al naibii discernamant , poi aia sunt pusi de marionete acolo :)
Postat 14 Decembrie 2013, 11:44 de Romanul
RECIDIVISTUL
Bodea nu se dezminte .A devenit un incurabil recidivist impotriva PSD-ului .Se pare ca autoritatea lui POPA CORNEL in PNL -Bihor = 0 !
Postat 14 Decembrie 2013, 10:19 de ZORBA GRECUL
Bodea ar vrea privilegii ...
... dar numai cu mana altuia. Senator care nu are cunostinte minime de drept, aflat intr-un for legislativ doar de decor, asa cum si recunoaste. In fapt, PNL este cel mai vinovat, iar ipocrizia liberalilor e fara limite. Este vinovat pentru ca oamenii lui Antonescu din comisia juridica a parlamentarilor, in frunte cu un fost ministru al justitiei, au lucrat la ceas de noapte cot la cot cu oamenii lui Ponta si ai lui Voculescu pentru a scoate dimineata un mic pachet de legislatie care sa rezolve ceea ce intr-un stat de drept nu se cuvine ... dreptul de a fi mai hot decat Ali Baba, cel care de la presedentie le intuieste orice miscare inainte de a stii chiar ei, pentru ca si hotia adevarata inseamna scoala nu amatorism ...
Postat 13 Decembrie 2013, 17:32 de Alms
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON