URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Martie 2010, 18:02

Bugetul Oradiei, adoptat cu "scântei"

Oradea are buget. Consiliul Local a adoptat vineri în cadrul unei şedinţe extraordinare bugetul pe anul în curs, după dezbateri care au durat mai bine de o oră.

Reprezentanţii PDL au formulat mai multe amendamente pe marginea proiectului de hotărâre, iar liderul grupului democrat-liberal, Dorin Corcheş, a propus inclusiv amânarea discuţiilor pentru o dată ulterioară.

Buget din taxe incerte

"Propunerea mea e să amânăm proiectul de buget până la o şedinţă ulterioară când vor fi lămurile şi respectate toate cerinţele legislaţiei în vigoare", a cerut Dorin Corcheş. Democrat-liberalul a invocat faptul că bugetul a fost construit pe venituri pe care municipalitatea nu va putea să nu le încaseze. "În această proiecţie de buget avem, la venituri, capitolul taxe speciale. Aş face un apel la executiv, care a făcut acest proiect de buget ilegal, să facă bine să îl modifice. Nu putem preconiza venituri de 26 miliarde de lei vechi din taxe speciale, din care unele sunt deja atacate în contencios", a spus Corcheş.

Declaraţia consilierului face trimitere la taxa specială de ordine publică, aplicabilă localurilor care comercializează alcool după ora 23, care a şi fost atacată în contencios administrativ de către prefectul Gavrilă Ghilea, respectiv la taxa pentru renovarea faţadelor, plătibilă de proprietarii clădirilor monument, despre care reprezentanţii PDL au anunţat într-o conferinţă de presă că au sesizat Prefectura cu privire la nelegalitatea ei.

În aceeaşi ordine de idei, Dorin Corcheş a dat de înţeles că municipalitatea cheltuie prea mult cu salubritatea raportat la modul în care arată oraşul. "Execuţia pe salubritate în 2007 a fost de 6 milioane de lei, şi avem o planificare pe 2010 de peste 13 milioane de lei. Cred că ştim cu toţii cum arăta oraşului în 2007 şi cum arată acuma, această dublare a banilor se justifică?", a întrebat consilierul.

Lovitura de răspuns

Întrebările lui Corcheş nu au rămas fără răspuns. "Toate aceste remarci au fost făcute doar pentru că unii au rolul de a sta la marcaj", a spus ironic primarul Ilie Bolojan, care şi-a manifestat încrederea că instanţa de judecată va da câştig de cauză municipalităţii în chestiunea ambelor taxe speciale.

În ceea ce priveşte cheltuielile cu salubrizarea, directorul economic al Primăriei, Eduard Florea, a declarat că acestea au crescut din motive obiective. "Aşa cum se ştie, noul contract cu RER prevede zone mai extinse faţă de cele din trecut şi avem majorări de tarife cu rata inflaţiei, care au fost aprobate în Consiliul Local. Oricum, toată activitatea se desfăşoară cu program lunar şi se plătesc doar lucrările efectuate, se face spălarea străzilor, ceea ce până acum nu se făcea, iar cheltuielile cu deszăpezirea intră tot la salubritate", a explicat Florea.

La rândul său, Mircea Ghitea, directorul tehnic al Primăriei, a arătat că, din contră, costurile cu salubritatea au scăzut. "Am concesionat prin licitaţie publică întreţinerea parcurilor şi, raportat la anii anteriori, cheltuielile sunt la 52% faţă de sumele plătite înainte către RER Ecologic ", a spus directorul.

După discuţii prelungite, bugetul Oradiei a fost votat cu 18 voturi din partea reprezentanţilor PNL şi ai UDMR. După anunţarea rezultatului, iritat de discuţiile prelungite inutil, consilierul liberal Mihai Manea a cerut ironic ca pe viitor şedinţele Consiliului să fie devansate cu o oră. "Eu zic să venim cu o oră mai devreme şi să se ţină în deschiderea şedinţei un program de declaraţii politice, iar după aceea, când toată lumea a terminat, să înceapă efectiv şedinţa", a spus Manea, cu referire la caracterul politic al poziţiilor exprimate de pedelistul Dorin Corcheş.

Bugetul în cifre

Conform hotărârii, municipalitatea orădeană se bazează anul acesta pe venituri cu 26% mai mari faţă de anul trecut. Bugetul planificat pe 2010 este de 620,6 milioane de lei, faţă de cele 493,8 milioane de lei din 2009. Diferenţa o constituie, în mare parte, sumele atrase din fonduri europene pentru proiectele care au obţinut finanţare UE. Printre altele, municipalitatea prognozează că va atrage anul acesta 150 milioane de lei din credite nerambursabile, 214 milioane de lei din impozite şi taxe, 63,4 milioane de lei din credite bancare şi 152,3 milioane de lei din prelevări de la bugetul de stat.

În ceea ce priveşte alocările bugetare, 338,8 milioane de lei se vor cheltui pe funcţionarea aparatului birocratic al municipalităţii, pentru susţinerea serviciilor publice şi pentru finanţarea de programe, iar 281,8 milioane de lei vor merge pe investiţii.

Tot în şedinţa de vineri, consilierii locali au votat bugetul societăţii Electrocentale, al Companiei de Apă Oradea, al regiei OTL, au stabilit la un milion de lei pe an alocaţia pe care o vor acorda către FC Bihor şi au aprobat strategia de alimentare cu energie termică a oraşului. Toate acestea, în mai puţin de 15 minute...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
jos pedeleii
pedelisti nemernici! dupa ce au secatuit orasul furand cat nu le-a fost rusine, vin acuma cu gura mare. din partea lor, cladirile de patrimoniu poa sa se prabuseasca, doar nu ei le-au fi ridicat. inapoi la carutele din care v-ati dat jos acu 20 de ani!
Postat 15 Martie 2010, 12:36 de filip
Bugete scrântite
A devenit, mai nou, un obicei în a aproba bugetele anuale (Consiliul judeţean şi Consiliul municipal) în şedinţe extraordinare. Fără respectarea legii care impune dezbateri publice cu cel puţin 30 de zile înainte de adoptare. În ceea ce priveşte atragerea de fonduri nerambursabile, cum ar fi la Oradea 150 milioane lei, se pune întrebarea firească - cine poate utiliza asemenea sumă? Cu şomeri reangajaţi la firme de construcţii? Ori cu pixul pe hârtie?
Postat 14 Martie 2010, 16:36 de TAMTAC
vai de ma-ta, tipule de la marcaj
porches iar s-a dat in barci. bai, topografule, ar fi cazul sa-ti masori cuvintele!
Postat 12 Martie 2010, 19:58 de oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON