URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Mai 2016, 09:03

Box! Pretendenţii la funcţia de primar s-au înfuntat în prima dezbatere din campanie (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Clasa politică nu pierde timpul când vine vorba de cursa electorală. Pretendenţii pentru funcţia de primar al Oradiei s-au înfruntat vineri, pe terasa hotelului Melody, în prima dezbatere din campania electorală, organizată încă din prima zi de campanie de Asociaţia Pro Democraţia şi Coaliţia Rogerius.

La eveniment au luat parte candidaţii Adelina Coste (PSD), Ştefan Herchi (ALDE), Huszar Istvan (UDMR), Horea Vuşcan (PMP) şi Zatyko Gyula (PPMT), însoţiţi de consilieri, dar şi membri ai asociaţiilor organizatoare reprezentate de Adrian Şimon. Publicul a fost format din circa 30 de persoane, jurnalişti, membri de partid sau consilieri ai candidaţilor.

Marele absent al întâlnirii a fost primarul în funcţie, Ilie Bolojan, care a declinat invitaţia de a lua parte la dezbatere, lucru punctat în mod expres de reprezentantul PMP. "E important să subliniat că primarul Oradiei a refuzat să vină la această întâlnire consecvent modului lipsit de transparenţă în care a condus oraşul", a declarat Vuşcan, care, demonstrativ, a luat un scaun din public şi l-a aşezat la masa candidaţilor.

Răspunsuri "instant"

Întâlnirea de vineri a durat circa două ore, în care cei cinci candidaţi la funcţia de primar al reşedinţei de judeţ au răspuns, pe rând, dar nu mai mult de un minut, la întrebări formulate din public, pe teme precum termoficarea oraşului, traficul rutier, arhivarea modului de vot a fiecărui consilier local şi îmbunătăţirea relaţiei cu orădenii.

Spre exemplu, întrebaţi care ar fi primul lucru pe care l-ar face dacă ar ajunge primar, candidaţii au răspuns în mod diferit, în funcţie de agenda electorală.

Dacă Ştefan Herchi (ALDE) a spus că "aş desfiinţa cartelele de acces la primul etaj al Primăriei", Istvan Huszar (UDMR) a afirmat că "aş forma o echipă de profesionişti", iar Adelina Coste (PSD) a declarat că "aş acorda audienţe pentru că orădenii nu au mai fost primiţi în audienţă". Zatyko Gyula (PPMT) a spus că "aş forma o echipă pentru fonduri europene la care, dacă e nevoie, i-aş da inclusiv procent din banii atraşi".

Singurul răspuns ironic a fost formulat de Horea Vuşcan (PMP), care a spus că ar pune societatea de salubrizare să caute la gunoi "toate ofertele de colaborare cu Primăria Oradea depuse de firme, pentru a chema înapoi societăţile care au găsit uşa închisă".

Păreri împărţite

După cum era de aşteptat, candidaţii au avut pe majoritatea temelor păreri diferite. Spre exemplu, pe tema problemelor din termoficare, viceprimarul Huszar şi consilierul local Adelina Coste, parte a actualei administraţii, au susţinut continuarea procesului de anvelopare a blocurilor, lucru împărtăşit şi de avocatul Herchi.

În schimb, Zatyko Gyula şi Horea Vuşcan au militat pentru alternative la actualul sistem centralizat de termoficare, indiferent că este vorba de încălzire pe gaz, peleţi sau alt combustibil.

Toţi contra unu’

Deşi primarul Ilie Bolojan a lipsit de la întâlnire, candidaţii nu au putut face abstracţie de cel care a condus Oradea timp de 8 ani şi i-au atacat parte din proiecte, în încercarea de a se legitima ca o alternativă.

Astfel, consilierul local Adelina Coste a acuzat că "s-au făcut piste pentru biciclete pe trotuare pe bani europeni, ceea ce este inadmisibil", s-a declarat împotriva amenajării de parcări supraetajate în zona centrală "pentru că aglomerează oraşul" şi a promis că, spre deosebire de Bolojan, îşi va ţine audienţele şi va organiza mai multe dezbateri pentru consultarea orădenilor.

La rândul său, Ştefan Hechi a propus privatizarea OTL-ului ca o primă măsură pentru rezolvarea problemelor de trafic din oraş, a susţinut reabilitarea tuturor clădirilor monument din banii oraşului şi a înfierat calitatea lucrărilor actualei administraţiii.

"Dacă mergeţi în Cetate veţi vedea că pe palatul princiar în unele locuri se umflă deja clădirea", a acuzat avocatul, fără să ştie că, pentru corectitudine istorică, pe acea porţiune imobilul a fost reabilitat folosindu-se tehnicile vremii, când netezirea faţadei era încă imposibilă.

După aproape doi ani la conducerea Primăriei, viceprimarul Huszar Istvan a fost cel mai temperat în afirmaţii. Udemeristul a punctat doar temele la care UDMR nu a căzut de accord cu partenerii din PNL, fără a lansa însă atacuri directe. "Noi nu am votat proiectul Pieţei Unirii şi nu doresc să arăt cum arată astăzi această piaţă", a declarat Huszar, care a ţinut să sublinieze că uniunea nu a votat nici creşterea chiriilor datorate de artişti şi ONG-uri.

La foc automat...

La cealaltă extremă, Horea Vuşcan a lansat atacuri la foc automat, pornind de la faptul că "în loc să fie ajutat să îşi reabiliteze clădirea, orădeanul este supraimpozitat" şi terminând cu faptul că "toate licitaţiile sunt trucate pentru că studiile de fezabilitate sunt făcute după chipul celui care trebuie să câştige".

Candidatul PPMT, Zatyko Gyula, a spus la rândul său că "în secolul 21 ar trebui să poată consulta orădeanul de acasă, prin internet, modul în care au votat consilierii locali" şi s-a declarat ferm împotriva referendumului privind unificarea Oradiei cu Sînmartinul. "Credeţi că Episcopia o duce mai bine că s-a unit cu Oradea? Dacă s-ar face referendum acum să se dezlipească de oraş, eu cred că ar trece", a spus Zatyko.

Dezbaterea de vineri s-a încheiat până la urmă într-un ton cordial, pentru că, aflaţi abia la început de campanie, candidaţii nu au apucat încă să dezvolte adversităţi. Spre exemplu, Adelina Coste a împărţit celor prezenţi o broşură cu oferta PSD către orădeni, primită cu amabilitate de contracandidaţi. Dar a fost abia prima zi de campanie...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
@win...
Ai dreptate, nea ilie e las, chiar nesimtit as spune, i se *upe de oradeni, el nu da nimanui socoteala! Dar este asa pt. ca stie ca majoritate locuitorilor orasului, aceea majoritate care l-a votat si-l va vota e alcatuita din lumpenproletariatul ramas dupa industrializarea lui nea nicu. Adevaratul necaz pt. Oradea este ca acesti ,,colonisti" au devenit majoritari!
Postat 09 Mai 2016, 09:51 de pinonel
Fără Bolojan e ca nunta fără lăutari !!!
Nici nu o să vină la vreo întâlnire, pentru că e laș prin definiție iar pierderea de vreme se contorizează la sediul din Modrogan, unde falimentul nu-i dă voie să plece, că altfel apar executorii și iau până și scaunul copreședintelui, care-l ține în brațe să nu cadă pe scările Beciului Domnesc !!!
Postat 07 Mai 2016, 19:27 de WinDos
Super blonda...
Are blonda niste super idei(sau nu sant personale?)...parcarile supraetajate,ar trebui facute,dupa mintea ei prin padure.."stralucita minte"...
Postat 07 Mai 2016, 16:07 de zorro
priviti la fetele lor....
...amarul si lehamitea li se citesc in priviri, niste ratati fara orizont. Baba din mijloc arata scarbita, cei trei cu sacou sunt cam ametiti de "tarie", iar vulpita tanara nu stie cum s-o stearga la "gagigi". Halal candidati...votati oradeni. De rasul curcii, mergeti la vilele voastre , sa nu va mai vedem!
Postat 07 Mai 2016, 13:18 de TC
Hajra Bolo
Vorba cuiva de mai jos: toţi ăştia nu iau cumulat 10%. Pentru că vai - e rău că s-au făcut parcări şi piste de biciclete.
Postat 07 Mai 2016, 12:40 de Mekong_Delta
vai de opozitia oradeana... politicieni de calitate
I-auzi ce opozitie mareata avem in oradea: segretionistii de la PPMT care vor sa faca o directie de atragere fonduri europene (care exista de peste 10 ani deja), prostii de la PSD care zic ca e ilegal si rau ca s-au facut piste de biciclete din fonduri europene si ca nu vor sa se mai faca parcari (si ca oradenii merita mai mult, ce - mai multa lene?), cititorii in stele de la ALDE care vor din banii pe impozitele mele sa isi reabiliteze prietenii casele din centru, si care cred ca turbina e demontata de pe un avion militar si ca cetatea a iesit valurita din nestiinta si drogatul-criminal de la PMP care nu vrea amenzi, nu vrea impozite dar vrea bani sa isi faca proprietarii de cladiri din centru casele.. Doar UDMR-ul ce au fost mai moderati si calculati, fara sa zica prostii. Cu asa opozitie profesionista, poate o sa vedem ca ia Bolojan si 120% din voturi...
Postat 07 Mai 2016, 12:24 de unu
ce adunatura de incompetenti...
Toti impreuna nu fac 10%. Ca de obicei, aceste personaje se aduna la taifas, cafele si barfe. Nu e de mirare ca primarul le-a zis pas. Timpul e pretios, proiecte sunt destule...anonimii pot chibita, fiecare dintre ei se stie - "loser". Au timp sa se compatimeasca.
Postat 07 Mai 2016, 11:06 de TC
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON