URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Aprilie 2014, 08:33

Bolojan vrea metropolă! Primarul chestionează şase primării din Zona Metropolitană dacă vor să intre în Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Proiectul privind extinderea Oradiei merge înainte. Primarul Ilie Bolojan a trimis săptămâna trecută primăriilor din Biharia, Paleu, Oşorhei, Nojorid, Sântandrei şi Borş o adresă prin care le cere să se pronunţe dacă sunt interesate ca localităţile pe care le reprezintă să se alipească la Oradea în următorii zece ani.

"Intenţia noastră este ca la alegerile prezidenţiale din noiembrie să organizăm şi un referendum cu privire la fuziunea localităţilor Oradea şi Sânmartin. Ideea adresei pe care am trimis-o primăriilor a fost ca dacă sunt şi alte localităţi care doresc să intre în acest proiect să ne comunice acum. Aşa, le vom putea adăuga numele în întrebarea prin care vor fi consultaţi orădenii cu privire la extindere şi nu vom mai fi nevoiţi să organizăm ulterior un alt referendum", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Potrivit edilului, în cazul în care populaţia va fi de acord, extinderea municipiului se va face etapizat până în 2024. În prima etapă va fi cuprinsă localitatea Sânmartin. Lucian Popuş, primarul localităţii, s-a pronunţat deja în favoarea unificării celor două unităţi teritorial-administrative în cadrul unei conferinţe de presă organizate la sfârşitul lunii februarie împreună cu Ilie Bolojan. Popuş vrea să consulte locuitorii comunei în cadrul unui referendum care va fi organizat, ca în Oradea, cu ocazia alegerilor din noiembrie.

În cazul în care majoritatea locuitorilor cu drept de vot se vor pronunţa în favoarea unificării, rezultatul referendumului va fi înaintat Guvernului pentru adoptarea unei Hotărâri cu privire la fuziunea celor două localităţi începând cu 1 ianuarie 2016.

Potrivit iniţiatorilor proiectului, extinderea municipiului în localităţile limitrofe va face din Oradea o metropolă cu perspective de dezvoltare din punct de vedere economic, urbanistic şi turistic mult îmbuătăţite.

Conglomeratul urban va avea avantajul unei populaţii mai numeroase, va avea la dispoziţie terenuri devenite intravilane pe care va putea atrage investitori şi va putea relansa zona din punct de vedere turistic valorificând mult mai bine atuurile staţiunilor Băile Felix şi Băile 1 Mai.

Citeşte pe aceeaşi temă şi "Mica unire spre Oradea mare! Fuziunea cu Sînmartinul este doar un prim pas din planul lui Bolojan"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
ce ofera oradea mare ,taxe obraznice ?
daca sunt prosti vor adera la oradea mare daca nu nu da ce ofera oradea mare ?= nimic in afara de impozite mari si politie comunitara care a fost infintata pentru a fura de la oameni sub acoperire legala etc nimic nu este bun in oradea mare Biharia, Paleu, Oşorhei, Sînmartin, Nojorid, Sîntandrei şi Borş daca oameni din aceste comune sate ar accepta s-a zicem atunci pot lua gandul de la agricultura, gaini, porci etc o sa vina oradea mare si va zice ca nu mai este voie ca este oras cartier voi credeti ca oameni sunt chiar asa de tampiti pe cat ii credeti voi jale mare si minte putina. Johny B. foarte impotriva gazelor de sist foarte multi oradeni au protestat 10 max 100, de cateva ori am fost prezent ,slab si putini...
Postat 02 Aprilie 2014, 01:55 de Cattani
sa fie referendum ...macar asta e democratic
Trebuiesc intrebati si oradenii si satenii ... eu zic ca ideea e buna ... altfel sncer nu stiu cand vor fi asfaltate toate strazile noi din Sanmartin sau Santandrei ... Oradea are capacitatea financiara sa asfalteze 50 de strazi anual multe comune nu au posibilitatea sa asfalteze 1-2 in 5 ani, in exercitiul bugetar european 2014-2020 alocarile se vor face cu prioritate catre zonele metropolitane integrate pe infrastructura, transport, turism etc, o comuna mica va aveea sanse tot mai slabe sa atraga fonduri sa fie eligibila singura ... plus sa nu uitam de pericolul real al gazelor de sist pentru comunele si statiunile din zona Oradei.
Postat 01 Aprilie 2014, 20:24 de Johny B
Prost să fi, ca să te bagi la un falimentar cu probleme la cerebel !?!
După aceea să dai 1.500 lei ca să-ţi ia primăria mortul din casă, sau 3,50 lei/mc de apă pe care o scoţi din propia fântână, dacă nu chiar să-ţi împuşte câinele din ogradă pentru că nu are cip de identificare !?!
Postat 01 Aprilie 2014, 20:23 de Carp III
Nu este o idee deloc rea .
Nu este o idee deloc rea . Intr-o lume unde cei mari inghit pe cei mici si cei mici nu mai inseamna nimic . O metropola cu periferiile la limitele geografice ale tuturor comunelor complectata de un PUG sau MASTER PLAN URBANISTIC GENERAL foarte bine intocmit si mai ales dupa aceea foarte respectat ar fi o mare realizare si ne-am putea numi pe drept ORADEA MARE . Nu ca asa au vrut ungurii sa o denumeasca ci pentru ca noi romanii asa am facut sa fie .
Postat 01 Aprilie 2014, 14:53 de politicos
Cu 2 taisuri
Ideea in sine nu e rea ..dar asta e si parerea mea, in timpul mandatului au crescut taxele. Parcarile toate sunt cu taxe, au construit un parc si locuitorii din zona i-au pus intr-o zona cu impozit mai mare...au aparut biruri in plus. Sunt si avantaje economice mari ce-i drept prin alipire, vor fi mai multi bani la bugetul local...dar aici depinde cum sunt gestionati...sau daca se vor fura....
Postat 01 Aprilie 2014, 13:29 de Cu 2 taisuri
Curios...
Ce frumos, vor avea si ei locuri de parcare, utilitati si impozite de "oras" sau mai exact de Oradea, sper sa le aplice si taxa de lux pe centralele termice, mai ales cele pe gaz cum se procedeaza in iosia :) sa mai mult, sa se racordeze la CET :) aaa si sa nu uitam de patrupedele noastre, care automat vor trebui sa treaca pe la bisturiul lui Bolo. Sunt convins ca acesti oameni si-au facut un AMR de bucurie si numara zilele cu nerabdare ptr a putea si ei cotiza sub cupola cea mare si frumoasa ca o sera, a primariei.
Postat 01 Aprilie 2014, 12:53 de Oradea
1 aprilie
1 aprilie
Postat 01 Aprilie 2014, 10:21 de dani
/////
Haideti numai la Oradea ca va umfla asta impozitele de-o sa va iasa orasul pe ochi...asta e si ideea de unde iei si nu mai pui , se termina....trebuie fraieri noi...
Postat 01 Aprilie 2014, 09:16 de 2/15
interesant
Bolojan face lucruri interesante pentru oras, are viziune si pare un om de treaba. Partea nu tocmai in regula este ca in mandatul lui taxele cresc . Proiectul acesta e interesant dar daca se vor dubla impozitele nu stiu ce sorti de izbanda va avea !
Postat 01 Aprilie 2014, 08:56 de john doe
Alipire
Mai Bolojane, nu oradenii trebuie intrebati ci locuitorii comunelor respective. Nu prea cred ca sunt incantati de idee.Lasa-i sa se gospodareasca singuri!
Postat 01 Aprilie 2014, 08:55 de puiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON