URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Mai 2010, 16:08

Bolojan, supărat pe "Guvernul impotent", "PDL-ul iresponsabil" şi premierul "papagal"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un guvern de laşi

"Ca administrator al Oradiei, nu pot să nu fiu preocupat de ceea ce ar trebui să facă autorităţile centrale pentru atenuarea efectelor crizei. Ştiţi că de obicei nu vorbesc despre politică şi nu-mi place să mă refer la persoane, dar situaţia e gravă", s-a justificat primarul Ilie Bolojan într-o conferinţă de presă desfăşurată miercuri la sediul PNL Bihor.

Liderul liberalilor orădeni a declarat că, în opinia sa, gestul Guvernului de a da vina pe FMI pentru deciziile pe care le va lua este dovada unei lipse totale de bărbăţie. "Guvernul încearcă o strategie ieftină, tipică acestui partid lipsit de responsabilitate (n.r. - PDL), şi anume să arunce în cârca FMI decizia de creştere a fiscalităţii", a spus Bolojan, continuând: "FMI nu ne cere să creştem cota unică de impozitare a veniturilor şi nici TVA, ci ne cere doar să echilibrăm cheltuielile cu veniturile. Cum anume, este alegerea Guvernului!".

Bolojan a explicat că echilibrarea cheltuielilor cu veniturile se poate face fie prin majorarea fiscalităţii, fie prin reducerea cheltuielilor până la nivelul veniturilor, dar "acest Guvern impotent va opta, se pare, pentru prima variantă, în cea mai periculoasă combinaţie, urmând să majoreze atât TVA, cât şi impozitul pe venituri. "Dacă aceste două măsuri vor fi luate cumulativ, ele vor fi cu atât mai distrugătoare, şi pentru cetăţeni, şi pentru mediul economic, iar în final şi pentru stat", a mai spus liderul PNL Oradea. "Creşterea TVA va duce la creşterea tuturor produselor şi serviciilor, iar creşterea impozitului pe venituri va dubla lovitura, pentru că vor scădea veniturile cetăţenilor, companiilor şi implicit ale statului", a spus Bolojan.

Boc, angajatorul clientelei PDL

Subliniind că "soluţia normală în perioada de criză ar fi fost reducerea cheltuielilor" din administraţia publică, în primul rând a celor de personal, astfel încât banii economisiţi să fie direcţionaţi spre investiţii, primarul Oradiei a amintit că el însuşi, încă din 2008, a luat o asemenea măsură, care a dus la subţierea organigramei municipalităţii cu 25%, realizând astfel o economie de mai multe milioane de euro la bugetul local. "Ştiu că o asemenea măsură nu este populară, dar nu de populism avem noi nevoie", a spus Bolojan.

El a precizat că, în contrast cu ceea ce "premierul papagal de televiziune" tot anunţă, în realitate Boc, în loc să scadă cheltuielile de personal, a făcut angajări pe criterii politice în toate instituţiile ce ţin de Guvern. "La toate agenţiile şi ministerele s-au făcut angajări şi la toate instituţiile deconcentrate - verificaţi! - de la ITM, CAS, Hidroelectrica şi aşa mai departe... Gândiţi-vă câţi tăietori de frunze sunt în fiecare structură administrativă...".

Primarul a spus că, în aceste condiţii, "faptul că nu s-au făcut reduceri de personal a generat efecte nefaste" în toată economia. În primul rând, a exemplificat Bolojan, "au crescut datoriile pe care statul le avea faţă de companiile care au executat lucrări publice, ca de pildă pentru Ministerul Transporturilor şi Ministerul Mediului, dar nu numai", fapt care, la rându-i, a făcut ca aceste companii să nu-şi poată achita datoriile faţă de propriii furnizori şi să nu-şi mai poată plăti angajaţii.

Spitalele şi şcolile, puse la pământ

Primarul Oradiei a dat exemple şi în ce priveşte situaţia spitalelor şi şcolilor din Bihor, accentuând că politica Guvernului se răsfrânge cât se poate de nefast asupra fiecărei localităţi. "Din luna ianuarie a acestui an, CAS nu a mai alocat spitalelor din Bihor decât fondurile pentru plata salariilor", a spus Bolojan, punând la dispoziţia jurnaliştilor un tabel cu datoriile spitalelor.

Din document reiese că Spitalul Municipal a primit doar 4,4 milioane de lei din 7,3 milioane cât trebuia să primească, Spitalul TBC doar 2,5 milioane din 5,2 milioane, Maternitatea numai 3,8 milioane din 4,9 milioane, iar Spitalul de Neurologie doar 3,5 milioane din 5,7 milioane, cât trebuia.

Urmarea, a explicat Bolojan, este că spitalele nu au mai achitat nici facturile către furnizorii de medicamente şi nici cele emise de furnizorii de utilităţi, astfel încât Electrica, Electrocentrale şi CAO trimit tot mai multe somaţii. "Nu se pune problema să nu mai furnizăm apă sau căldură pentru spitale, dar întreb oare cât timp ne vom permite să suportăm de la bugetul oraşului aceste cheltuieli pe care ar trebui să le suporte CAS?", a întrebat primarul, retoric.

Bolojan a considerat atitudinea Guvernului în această chestiune drept iresponsabilă, situaţia fiind agravată şi în acest sector de măsurile aberante pe care le iau cei numiţi la conducere de PDL. "La Spitalul de Pneumoftiziologie, domnul director a vrut să fie popular, astfel încât, în condiţiile în care pentru medicamente nu s-au găsit bani, a ţinut să acorde al 13-lea salariu. De la 1,2 milioane de lei în luna ianuarie, cheltuielile de personal le-a mărit la 1,8 milioane în luna februarie", a spus primarul, conchizând că "la descentralizarea spitalelor, noi vom prelua la Primărie doar spitale puse în curat", adică fără datorii.

Aceeaşi situaţie se regăseşte şi în privinţa şcolilor, a continuat Bolojan, precizând că de când PDL este la guvernare, în Bihor a fost alocat pentru şcoli doar un miliard de lei vechi în anul 2009, iar anul acesta nici măcar un leu.

Fă, dar fără bani

Primarul Oradiei a criticat şi încălcarea de către Guvern a autonomiei financiare a localităţilor. Pentru că Guvernul a contractat cele 20 de miliarde de dolari credite de la FMI şi Banca Mondială, atingând astfel plafonul maxim de îndatorare a bugetului de stat, primăriile, chiar dacă au angajate credite de la bănci, nu pot scoate banii din cauză că s-ar depăşi plafonul. Consecinţa, a subliniat primarul, este că localităţile nu pot dispune de bani pentru investiţii în obiectivele de interes local - drumuri, reţele de apă şi canalizare, etc.

"Acest Guvern a încărcat România într-un singur an cu jumătate din suma totală a datoriilor contractate de toate celelalte guverne ale ţării între 1990 - 2008", a spus Bolojan, continuând pe un ton la fel de retoric: "Mă întreb cât va mai fi tolerată incompetenţa acestui Guvern, care este dovedită?..."

Concluzia lui Bolojan a fost că "trebuie luate măsuri nepopulare, care să pună România în curat", dar ele nu pot fi luate de Emil Boc, ci numai de un premier responsabil. "Să vii ca un papagal de televiziune şi să repeţi mereu aceeaşi poezie, aşa nu se mai poate!", a spus Bolojan.

Propunerile PNL

Liderul liberalilor orădeni a afirmat că partidul pe care îl reprezintă are un set de propuneri pe care le face atât PDL cât şi celorlalte partide, şi că acestea pot contribui la atenuarea crizei.

Bolojan a pus la dispoziţia presei un document ce conţine aceste propuneri, structurate pe capitole precum "Măsuri de relaxare fiscală pe termen scurt", "Măsuri pentru combaterea întârzierii plăţilor în economie", "Măsuri pentru îmbunătăţirea colectării veniturilor statului", "Propuneri privind colectarea unificată a impozitului pe salarii şi a contribuţiilor sociale", "Reducerea cheltuielilor bugetare, stoparea risipei banilor publici şi stimularea muncii", "Reforma fiscală", "Stimularea creării locurilor de muncă" şi "Liberalizarea pieţei financiar-bancare".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Vai noua
Bolo',ai si tu dreptatea ta insa cat timp ai "scursuri"langa tine care sar gardul noaptea la "cu.r.ve.(prin Beius),echipa ta este mai zero decat cea actuala. Fa-ti curat in ograda ca sefulCornel nu are timp de altele(mandre) si apoi vorbim.Nu de alta insa unii din exemplu prezentat vizeaza parlamentari ,guverne sau ministere si zau ca nu se 'cadreaza langa tine pe o asemenea pozitie. Daca nu faci ordine se prea poate sa vina cu o "armada" de beutori din Bins-colegi de pahar-si sa va detroneze .-p.s.-Adi Dom.o.c...il cheama.
Postat 07 Mai 2010, 22:34 de Bins(el)ean
Bolojan cu ce e mai bun?
Bolojan e mai bun? El ce a facut pentru Oradea? In afara de amenzi de parcare pe orice strada si hingheri de masini nu a facut nimic. L-am votat pentru ca a facut ordine la buletine si pasapoarte pe vremea cand nu era primar. Acum ca si primar este egal cu 0. Atat doar ca nu a apucat sa fure cat a furat Filip. In rest nici o diferenta.
Postat 07 Mai 2010, 11:40 de vasi
da nimeni nu scapa!
ff curand vom citi Bolojan cercetat pentru................ in viata roata se invarte, oricum e inevitabil sa nu fie acuzat de ceava dupa..............
Postat 06 Mai 2010, 13:09 de ei, ei
@marius
Corect ce spui tu. Tariceanu are bubele lui. DAR, Boc e from far un tsunami de incompetenta amestecata cu prostie, minciuna si ipocrizie. Doar un exemplu(populist, of cors): taxa de mediu/prima inmatriculare. Acuma e dubla fata de cat era pe vremea motociclistului. Si? Toata lumea e fericita ca nu-i tripla!
Postat 05 Mai 2010, 21:12 de kaboom
texte de pnl
din pacate cele foarte bine spuse de bolojan se potrivesc actualului guvern in mare parte dar la fel de bine se potrivesc si fostului guvern tariceanu din care a facut parte. tragedia este ca le spune cineva care stie foarte bine ce s-a intamplat in guvernarea liberala: poate ne spune d-ul bolojan cine a deschis robinetul chetuielilor publice in RO, in care guvernare cheltuielile cu administratea statului cu crescut de la 5% din PIB (pe vremea lui NAstase ) la peste 9% din PIB lasate de tariceanu. cine a inventat la noi huzurul pe banii publici ? oare nu socialisti de stanga care se numesc impropriu liberali ? sunt liberal ca si convingere si din 90 votez cu pnl dar nu insemana ca nu trebuie sa vedem lucrurile obiectiv.
Postat 05 Mai 2010, 17:55 de marius
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON