URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Iunie 2016, 15:04

Bolojan: Până în septembrie, drumul expres poate fi terminat, după o înţelegere cu ministrul Transporturilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Veste bună pentru şoferii care folosesc drumul expres pentru a se deplasa între zona Dragoş Vodă şi ieşirea din oraş spre Paleu şi Episcopia Bihor: şoseaua care, în prezent, coteşte pe străduţe lăturalnice în zona Gării va fi „îndreptată” deoarece autorităţile centrale vor permite Primăriei să folosească cei 600 metri liniari ceruţi de la CFR încă de acum doi ani.

Anunţul a fost făcut, marţi, de către primarul Ilie Bolojan în prima conferinţă de presă susţinută la municipalitate după alegeri şi rezervată integral prezentării proiectelor importante aflate în derulare, precum şi celor aflate în pregătire pentru perioada următoare.

„Ieri am fost la Bucureşti şi am discutat cu ministrul Transporturilor, iar în urma discuţiei sper ca în două-trei luni să preluăm amplasamentul (n.r. – din incinta fostei remize CFR), astfel încât prin luna septembrie drumul expres să fie deschis circulaţiei şi pe acolo”, a arătat Bolojan.

Întrebat, concret, dacă CFR ori Ministerul Transporturilor vor transfera în patrimoniul oraşului cei 600 metri liniari de teren pe care până acum a refuzat să-i cedeze, edilul nu a fost în măsură să dea un răspuns clar, arătând însă că urmează să apară „un text legislativ” care va lămuri chestiunea.

„Important este că juridic s-a deblocat problema. Va fi un nou text legislativ”, a spus Bolojan, completând că Primăria este gata să accepte orice variantă din cele două posibile, şi anume fie transferul proprietăţii, fie preluarea în chirie a terenului.

„Sper să nu fie atacat şi acesta la Curtea Constituţională”, a mai spus sarcastic edilul, făcând aluzie la Ordonanţa de Guvern prin care legea privind referendumul a fost completată aşa încât ar fi permis desfăşurarea referendumului pentru unirea Oradiei cu Sînmartinul concomitent cu alegerile locale, dar care a fost atacată la CCR la iniţiativa PSD, Curtea hotărând „abrogarea” Ordonanţei.

Bolojan a arătat că speră ca situaţia să nu se repete şi acum, precizând că „mai mult durează avizele la noi decât lucrările”, preluarea amplasamentului putând fi făcută în 2-3 luni, iar lucrările de completare a drumului pe cei 600 metri liniari „se pot face în 45 de zile”.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
plnonele
Pe loc repaus...prost sa fii..da sa-ti revii...tu nu prea iti revii...mai taceti dracului din gura....
Postat 15 Iunie 2016, 23:01 de zorro
E grea teoria, trec la practica!
Aia 28% care l-au votat pe nea ilie se remarca prin pros...e, hai sa nu fiu rau, inteleg mai greu cum li se iau banii. Un exemplu. In urma cu cativa ani s-a ,,modernizat" strada Bistritei si adiacentele. Prin grija lui nea ilie nu s-a introdus gazul metan. Problema era ca in capatul strazii exista cateva blocuri si n-a vrut primarul sa riste nimic. Asta asa, ca sa stiti de unde incepe povestea. Ulierior pe strada s-a tras o teava de gaz, uneori pe ambele parti, dar nu in totalitate. La numarul 32A este introdus gazul din 2014. La cativa metri, la numarul 30 se introduce acum. ,,Solutia" celor de la gaz a fost sa taie strada si sa ,,ia" gaz de vis-a-vis, de la vreo 10-12m. Nu discut despre distrugerea asfaltului, ca peticirea pe care o fac ulterior cei de la gaz e o bataie de joc, nu discut nici despre pretul pe metru de sapatura/(re)asfaltare, apropiat de cel al constructiei unei autostrazi cu 3 benzi pe sens... Printre cele o mie de aprobari necesare pt. a te racorda la gaz, sunt cateva si de la primarie. Eu nu zic ca nea ilie a bagat banii in buzunar, dar nici nu-i cred straini de un interes pecuniar pe cei din primarie care au ,,aprobat" saparea a 12 m cu decopertare asfalt, taiat beton, ce mai, lucrare de disertatie, in loc de 2 m sapat in pamant de flori. Diferenta e de cateva mii de lei. Cine va avea curiozitatea sa colinde cartierul va putea constata multe cazuri in care s-a sapat prin beton, doar ca sa plateasca fraierii. Si un orb vede ca nu exista niciun plan coerent, se lucreaza dupa ureche/dupa bunul plac si dupa cat de prost e beneficiarul, adica cati bani i se pot pune in carca. Vina lui nea ilie este aceea ca nu stie si mai ales ca nu ia masuri CAND STIE! Vezi director cet, vezi arhitect care nu e arhitect, dar semneaza de 6/7 ani, etc, etc. Asta se numeste complicitate. A iesit patcas la pensie, ghitea e un soarece de birou... sunt curios ce lipitor de afise a pus nea ilie in locul lui patcas! P.S. Si nu mai dati exemple despre ce se intampla in Franta, in Anglia sau aiurea. Habar n-aveti ce servicii ofera acolo primaria, dar intre doua galeti cu mortar carate la etajul 6 ati vazut si voi cum duce politia o masina stationata pe o proprietate privata. Vorbim despre Oradea/Romania. Si inca ceva : credeti o clipa ca in orasele din tarile pe care le dati voi exemplu nea ilie ar fi fost ales a doua oara primar?! Credeti ca putea candida a treia oara?! Poate in conditiile in care a candidat chereches la Baia Mare!
Postat 15 Iunie 2016, 21:34 de pinonel
parcare
Pt cei care sunt contra ridicarii masinilor parcate ilegal si spun ca e un abuz le-as propune sa mearga si in Italia, Germania sau Marea Britanie si sa parcheze si acolo in locuri cu parcare interzisa. Apoi sa vina si sa ne povesteasca cum i-au rugat poiltisti sa-si mute masina si si-au cerut scuze pt deranj.
Postat 15 Iunie 2016, 12:34 de andy
@pinonele
inca nu ai raspuns la intrebari. "sunt curios cati bani ti-a furat tie personal? ti se pare normal ca unii cocalari sa opreasca unde vor ei si sa blocheze circulatia? sau tu sa iti platesti abonamentul de parcare si altul sa ti-l ocupe fara ca sa ii poti muta masina de acolo?"
Postat 15 Iunie 2016, 12:08 de User anonimizat
ce sa fure ?
intrebare : in afara de impozitul pe apartament ,masina sau teren(cine are asa ceva ) ce alte taxe mai platiti la primarie ? ce va fura primarul ? amenzi de parcare se plateste in orice oras civilizat. Impoziul pe apartament s-a scumpit cu valoare a 3-4 pachete de tigari,chiar si mai putin,depinde de suprafata,iar o parcare de domiciliu ii maxim 2 lazi de bere de haineken (poate sunteti pretentiosi ) pe an .Care-s birurile alea de nu mai puteti de ii asa scump totul ? Aaa vreti parcare de 6 lei ora cum ii in centrul capitalei....Nu ma refer decat la persoane fizice....
Postat 15 Iunie 2016, 11:34 de suporter_oradean
.
cine si ce a furat mai postacilor? Altceva nu stiti decat ca primarul fura? In alte orase si alte state nu se plateste impozit si nu se platesc taxe? Postaci de 2 lei ai pesedeului. In loc sa va bucurati ca se face ceva in Oradea... atata poate mintea voastra cat o nuca
Postat 15 Iunie 2016, 11:19 de David
@cris
Asta e reactia ta, cati bani mi-a luat mie?! Deci daca ii fura pe oradeni, dar eu scap nu as avea nici un drept sa denunt furtul?! Cred ca n-ai permis, sau daca ai, l-ai luat in seria lui piedone. Permite-mi un sfat (valabil si pt. altii, se stiu ei!): decat sa pierzi vremea batand campii, scrie simplu, AM PUPAT! Ti-ai facut datoria si poti sa treci pe la casierie.
Postat 15 Iunie 2016, 09:17 de pinonel
@pinonele@tds
sunt curios cati bani ti-a furat tie personal? ti se pare normal ca unii cocalari sa opreasca unde vor ei si sa blocheze circulatia? sau tu sa iti platesti abonamentul de parcare si altul sa ti-l ocupe fara ca sa ii poti muta masina de acolo? iar lui tds ii recomand medicamente care sa il opreasca din ras. stai linistit ca vei lua postul de arhitect sef. dar nu in viata asta.
Postat 15 Iunie 2016, 08:35 de User anonimizat
Cum ne mai furai banii, primare! Si cum te-au mai votat nataraii!
Ca asa le place unora, si fu**ti si cu banii luati! Curtea de Apel Bucuresti, in cauza primaria sector1 versus guvernul Romaniei si ministerul de interne. „Scopul măsurii ridicării vehiculelor staţionate neregulamentar pe partea carosabilă nu este unul punitiv, cum este în cazul sancţiunilor contravenţionale. Această măsură este utilă şi deserveşte interesul public în măsura în care prin aplicarea acesteia se urmăreşte fluidizarea circulaţiei pe drumurile publice, prin îndepărtarea provizorie a unui vehicul care constituie un obstacol pentru circulaţia publică. Modalitatea de aplicare în practică a acestei măsuri de către administraţia publică locală/poliţia locală, suprapusă cheltuielilor ocazionate de recuperarea vehiculului, a generat în rândul opiniei publice un sentiment de nemulţumire faţă de astfel de proceduri. Din acest considerent se impune ca norma legală să fie clară, previzibilă şi să ofere garanţii că măsura ridicării vehiculelor nu este deturnată de la scopul său iniţial către alte scopuri, cum ar fi unele pur patrimoniale“ Acum sa te vad, zi-ne ca ne furai banii numai si numai spre binele nostru!
Postat 14 Iunie 2016, 22:06 de pinonel
PROMIT SA AJUT...
Ha ha ha! Vai ce "ne-am" mai ras! Daca d-l B. I. G. tot ia la misto Constitutia si Curtea Constitutionala ma gandesc daca acelasi domn la inceput de al treulea mandat va respecta legea si va organiza concurs penru ocuparea postuluu de arhitect sef
Postat 14 Iunie 2016, 18:05 de TDS
.
in sfarsit. Doamne da sa se rezolve odata si portiunea respectiva
Postat 14 Iunie 2016, 15:51 de David
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON