URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Aprilie 2016, 18:12

Bolojan, la final de mandat: "Ne-am ţinut de cuvânt, ceea ce am promis am făcut!"

Primarul Ilie Bolojan a tras linie celui de-al doilea mandat alături de echipa cu care a condus Oradea în perioada 2012 - 2016. Edilul a susţinut marţi, la Primărie, o conferinţă de presă la care au luat parte cei doi viceprimari ai Oradiei, Mircea Mălan şi Huszar Istvan, dar şi fostul viceprimar PSD, Ovidiu Mureşan, tras pe linie moartă în 2014, respectiv city managerul Eduard Floarea.

"Am ales să prezentăm această dare de seamnă acum, cu două luni înaintea alegerilor, având în vedere turbulenţele care vor veni odată cu campania electorală, când orice ai prezenta ar fi desfiinţat", a spus Bolojan.

Primarul s-a declarat mulţumit de modul în care a decurs cel de al doilea mandat pe care l-a câştigat promiţându-le orădenilor atragerea de investiţii, reabilitarea infrastructurii, perfecţionarea forţei de muncă şi punerea oraşului în valoare din punct de vedere turistic.

"Ne-am ţinut de cuvânt, ceea ce am promis am făcut! Nu spun că totul a fost perfect, dar proiectele europene au fost realizate în proporţie de 95%", a declarat edilul.

Investiţii de 247 milioane euro

Potrivit primarului, municipiul a atras în ultimii patru ani finanţări europene în valoare de 247 milioane euro. "Oradea va fi printre primele trei oraşe din România care au accesat fonduri europene", a spus Bolojan.

Edilul a afirmat că aceste investiţii nu puteau fi făcute fără contribuţia oraşului, fapt pentru care datoria publică a Oradiei a crescut.

"E adevărat, în acest moment, oraşul are un grad de îndatorare mai mare decât cel normal, însă este o situaţie temporară, până când ni se rambursează banii pe care i-am plătit anul trecut firmelor care au realizat lucrările cuprinse în proiectele europene. Odată cu rambursarea lor, oraşul va intra într-un grad de îndatorare normal", a spus primarul.

Bolojan a afirmat că în locul unor proiecte care nu au fost încă demarate, cum ar fi reabilitarea Pieţei Ferdinand, municipalitatea a implementat altele, cum ar fi reamenajarea podului Sfântul Ladislau, de lângă Primărie, care urmează să fie reabilitat şi pietruit până la jumătatea lunii mai.

Locuri de muncă şi salarii

În ceea ce priveşte dezvoltarea economică, Bolojan este de părere că Oradea se îndreaptă într-o direcţie bună pentru că "au crescut numărul de locuri de muncă şi salariile".

"Anul trecut am încasat numai din impozitele pe salariile angajaţilor firmelor din parcul industrial 840.000 de euro şi în fiecare an de acum înainte vom încasa şi mai mult. Cu această ocazie răspundem indirect celor care întreabă de ce am dus infrastructura întâi în parcul industrial şi nu la străzile din vârful dealului. În fiecare an, se vor putea face străzi de cel puţin un milion de euro, din impozitele de colectate aici, indiferent cine va fi primar", a declarat edilul.

Potrivit city-manager-ului Eduard Florea, în ultimii ani, fondul de salarii nete la nivelul municipiului a crescut cu 28%, de la 366,9 milioane euro în 2009 la 459,7 milioane euro în 2015. Acest lucru s-a reflectat în creşterea impozitului pe venit încasat de municipalitate de la 25,1 milioane euro în 2009 la 31,4 milioane euro în 2015. "Salariul mediu lunar a crescut cu 31%, de la 326 euro în 2009 la 426 în 2015", a declarat Florea.

Drumuri, poduri şi parcări

La rândul său, viceprimarul Mircea Mălan a vorbit despre investiţiile în infrastructură ale municipalităţii, începând de la construirea podului Constantin Prezan şi a drumului rapid care îl leagă de podul Theodor Neş şi până la amenajarea celor două pasaje supraterane pe care şoseaua de centură traversează DN 76 spre Deva şi DN 79 spre Arad.

Potrivit viceprimarului, în mandatul care se încheie municipalitatea a asfaltat o sută de străzi şi a creat peste 6.700 de locuri de parcare. La fel, a fost finalizată parcarea supraterană din spatele Palatului de Justiţie, cu o capacitate de 455 de locuri, şi a început construirea parcării subterane din Piaţa Independenţei, cu 448 de locuri.

"În prezent se lucrează la parcarea subterană din Rogerius, cu o capacitate de 412 locuri, şi la pasajul subteran care să facă legătura cu noua piaţă Rogerius de pe strada Corneliu Coposu", a spus Mălan.

Cel mai important proiect de infrastructură l-a constituit însă construirea noului CET pe gaz şi reabilitarea a 17,5 kilometri de reţea de termoficare, investiţie în valoare totală de peste 77,7 milioane euro.

"Proiectul se află pe ultima sută de metri. Noua centrală este deja racordată la sistemul naţional de gaze, s-au făcut probele necesare, din a doua jumătate a lunii aprilie va funcţiona la capacitate maximă, iar vechile cazane pe cărbune vor fi oprite", a spus viceprimarul.

La refăcut

Fostul viceprimar Ovidiu Mureşan, cel care a părăsit conducerea administraţiei locale în 2014, când PSD a fost scos de la guvernarea locală, a vorbit despre finalizarea lucrărilor de amenjarea a centrelor de cazare temporară 1, 2 şi 3, respectiv a centrelor de zi pentru copiii cu sindrom Down, scleroză multiplă sau a centrelor Candeo şi Dignitas.

"Pe domeniul patrimoniu, cel mai important proiect a fost Piaţa Unirii, proiect în valoare de 24 milioane lei. Anul acesta vor începe lucrările la strada Vasile Alecsandri şi transformarea acesteia în pietonală. Totodată au fost reabilitate clădiri din centrul istoric, iar în prezent se execută lucrări la Palatul Apollo, Palatul Poynar, Palatul Stern, Palatul Moskovits Miksa şi imobilul din strada Republicii 13", a spus Mureşan.

Fostul viceprimar a mai amintit de finalizarea lucrărilor de reabilitarea a Cetăţii, investiţie de peste 90 milioane lei. "În octombrie, anul trecut, am deschis Cetatea publicului larg şi am organizat mai multe evenimente în Cetate: Serbările Cetăţii, Festivalul Toamnei Orădene şi Târgul de Iarnă. Vom continua organizarea unor astfel de evenimente", a declarat Mureşan.

Învăţământ după piaţa muncii

Ajuns în structura de conducere a municipalităţii orădene abia în cea de-a doua jumătate a mandatului, viceprimarul Huszar Istvan a vorbit despre eforturile depuse pentru adaptarea învăţământului orădean la necesităţile de piaţa muncii.

În acest sens, Primăria a sprijinit dezvoltarea învăţământului profesional prin înfiinţarea a şase clase de elevi la colegiile tehnice Andrei Şaguna, Transilvania, Traian Vuia şi Constantin Brâncuşi. Până acum au absolvit o sută de elevi care au făcut, în paralel, practică în 14 companii orădene. "Pe lângă asigurarea unui loc unde să facă practică, firmele le-au oferit elevilor burse de studii", a spus Huszar.

Viceprimarul a mai vorbit despre investiţiile făcute de oraş în şcoli, grădiniţe şi creşe. Cel mai important obiectiv în acest sens îl constituie Campusul Şcolar Partenie Cosma, investiţie în valoare de 34 milioane lei, care urmează să fie finalizată înainte de sfârşitul acestei luni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
Perfect..
Hai acasa birtinutz!A fatat iapa,catzaua puiaza si ea curind!
Postat 07 Aprilie 2016, 06:58 de grigore
aiureli !
Abureli pentru aiuriti !!! Toate "realizarilii" sunt prosteli pe care le platim la greu din buzunarul nostru. Singurul lucru cu care se poate lauda in gura mare este ca NE TAXEAZA la greu pentru planurile lui aiuristice. Care din proiectele (ne)finalizate aduc +valoare bugetului PMO???????? Parcurile, aleile ... sunt doar cheltuieli cu intretinerea, centura este santier pentru vesnica SELINA (sa aiba Rusu de lucru saracu), piata ... o aiureala arhitecturala de ocolit , .... Singura realizare demna de bagat in seama este , sunt parcurile industriale, restul..... bani cheltuiti anapodape spatele nostru !!!!
Postat 06 Aprilie 2016, 21:30 de scortosul
a facut (pe el)
Da, avem "realizari": in parcul industrial sunt aceleasi firme care in urma cu 10 ani erau insiruite pana catre vama (singurele noi sunt Plexus si Emerson care ca si numar de angajati nu prea conteaza pentru oras), avem sistem centralizat de termoficare (doar asa se mai poate fura) in loc sa avem introdus gaz in tot orasul si sa ramana la latitudinea oradenilor ce aleg (centrale de cartier, de bloc sau de apartament), avem cele mai mici salarii din tara, avem printre cele mai mari taxe locale si cele mai scumpe utilitati si lista ar putea continua dar mi-e scarba.
Postat 06 Aprilie 2016, 21:08 de User anonimizat
Erată
Panama pampers. Că deja are nevoie!
Postat 06 Aprilie 2016, 13:29 de eutanasiu
Minciună prin omisiune
Din cele 247 de milioane de euro cât reprezintă valoarea finanţării solicitate pentru proiectele menţionate, din datele PMO, A DOUA ZI DUPĂ LICIATII suma s-a diminuat la 166 de milioane de euro!. Adică 33% era supraevaluare! Din cele 166 de milioane 12 milioane sunt corecţii financiare pentru nereguli la licitaţii şi execuţie. Asta până în septembrie 2015 (7,2%). Din sumele solicitate la plată în decembrie 2015 în scenariul pesimist (deşi el este unul cât se poate de real) 50% vor fi respinse. Corecţiile la zi, conform procedurilor sunt de 25%. Lucrările nefinalizate la 31.12.2015 sunt finanţate din bugetul local, adică din banii noştri! Balada cu 95% grad de absorbţie este adevărată numai în măsura în care PMO recunoaşte decontarea în avans, caz în care de la Curtea de Conturi până la DNA se vor pronunţa cu privire la legalitate. Aşa încât, la ora bilanţului prezentat, situaţia reală a absorbţiei raportată la bugetul fondurilor UE 2007-2013 (2015) - etapa I a fondurilor de Coeziune este de 45,74%. Urmează să aflăm cât mai are de plată PMO pentru Compania de Apă la care este acţionar majoritar. La următoarea şedinţă de Consiliu Local urmează să se voteze aprobarea unui nou credit de 25 de milioane de euro garantat tot de Primăria Oradea! în schimb, directorul Companiei de Apă s-ar putea să apară cât de curând (3 săptămîni) pe lista Panama papers cu conturi de aproape 900.000 de euro. Restul sunt la vedere în declaraţia de avere.
Postat 06 Aprilie 2016, 13:27 de eutanasiu
Ce glumă bună...
Nu vi se pare poza "depășită"?! Dar parcă mai contează asta?! Să fie ridicați în slăvi măritii edili... Cum zice nenea director... De râsul curcilor...
Postat 06 Aprilie 2016, 09:18 de Danutz
NOI
@suporter_oradean : Daca tu ne bagi la postaci " anti " eu ( noi ) de ce nu te-as baga ( te-am ) baga la postaci " pro " ?
Postat 06 Aprilie 2016, 07:23 de TDS
Are dreptate!!! Bravo Bolo!!!
Spre disperarea celor 2-3 sustinatori psd(fas)cu diferite probleme de adaptare in societate.., realitatea e ca A FACUT TOT ce a PROMIS!! Sigura administratie performanta din Romania, cu rezultate peste asteptari. Orasul asta e altul dupa aceste mandate. Stiu ca si anii urmatori vor fi spre bine pt. oradeani: servicii, turism si venituri pt. cetateni. Oradea a devenit atractiva pt. firme si afaceri , nu pt. boicotisti si oportunisti ca majoritatea celor din psd. M-as bucura sa-l vad si pe Claudiu Pop din nou la CJ. Ar fi o echipa completa. Succes si sanatate tuturor oradeanilor de bine!!!
Postat 06 Aprilie 2016, 06:51 de TC
Si minciuna-i vorba!
Pt. primaria Oradea stiu pe cine voi vota: pe dl Herchi. Spre deosebire de actualul primar, dl Herchi e un om al legii! Dilema e pe cine voi vota pt. consiliul local: pnl si psd nu intra in discutie, ungurii nici atat... restul e apa de ploaie! Sper pana in ultima clipa ca dna Oradea sa ,,rezolve" problema candidatilor la alegerile locale, cu un accent pe candidatii la primaria Oradea! Se aude, d-le procuror Ciprian Florentin MAN ?!
Postat 06 Aprilie 2016, 06:32 de pinonel
Multumim din inima primarului, pentru initiativele intelepte luate,pentru oradeni !
Ce caracter! Cata modestie ! Sa nu amintesti nimic de proiectul de intubare a paraului Paris/Pasteur, "Amenajare valea Pasteur in Oradea",initiativa si conceptia 100 la 100 a primarului nostru ,Ilie Bolojan. Prin realizarea acestui proiect "destept",au fost "salvate" de la pieire , peste "50 de proprietati,4 obiective sociale,2 sedii administrative,8 obiective economice si 6 ha teren agricol"!!!???.Fara a mai pune la socoteala,viata riveranilor,viata cetateanului oradean, care a fost permanent pusa in pericol de apele involburate ale acestui parau,mereu "predispus" pe inundatii si pe viituri.Unde mai pui,ca s-a rezolvat si problema canalizarii apelor menajere ale Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Oradea,ale tuturor riveranilor paraului Paris/Pasteur,de la Hanul Pescarilor pana la terasa Crinul Alb.Siguranta vietii cetateanului oradean, ramane dezideratul de maxima importanta, pe care il are in vedere administratia Bolojan.Taxele,impozitele si amenzile sunt pe un plan secundar,nu-i asa dom'primar !!?? Pericolul unor inundatii,al unor viituri,in Oradea, a fost eliminat astfel,in proportie de 90%.Crisul Repede,ramane in "cartile NO REGRETS" a "specialistilor" de la ABA Crisuri. Daca "iese" insa candidatul Pasztor Sandor la Consiliu Judetean,il intubeaza si pa asta....si sa vezi atunci : piste de biciclete,parcari,drumuri rapide, parcuri industriale....
Postat 06 Aprilie 2016, 00:35 de platona
Mătură Bolo cu voi psdei pe jos
Deci agentutermic o femeie isterică,tds obsedat de Bolo si Încă vreo 4-5 postaci anti. Sunteți insignifiant,PSD va fi De râsul lumii,nu prinde 10%. Cică neterminatul,alo spălațivă pe ochii,sunteți penibili. Vrem fapte,nu vorbe,cu Aroganta azi nu faci nimic. Am zis Bolo 65-70%,dar la ce candidați sunt bate spre 75%. Oare cine știe în 5-10 secunde numele candidatului de la Alde,vai cata prostie e un voi, da vă dați fudului pe un forum,vai de voi . ..
Postat 05 Aprilie 2016, 21:30 de suporter_oradean
loozerii psd
Postacii psd la datorie,trompeta la datorie.-)))
Postat 05 Aprilie 2016, 21:02 de gogul
un nemernic...
...care minte de ingheata apa Crisului ! Toate "maretele realizari" sunt de fapt facute doar pentru a baga mana mai adanc in buzunarul omului de rand ! Parcari=amenzi NESIMTITE, asfalt=impozite URIASE, parc industrial=muncitori pe 7-800 de lei adica SARACIE, lucrari neterminate iar orasul geme sub povara datoriilor ! Votati-l in continuare si va veti pune singuri streangul, oradenilor !!!
Postat 05 Aprilie 2016, 20:48 de AgentulTermic
Neterminatul ...
... este numele tău, primarule !!! Nimic din ce ai promis și ce ai început nu ai terminat cum trebuie, toată încrâncenarea ta fiind de mântuială !!!
Postat 05 Aprilie 2016, 19:34 de WinDos
Mincinosul orasului.
A promis ordine in primarie si curatenie in oras. In primarie e mare debandada, ca nu stie dreapta ce face stanga, iar in oras e praful si mizeria cat sa nu se vada culoarea originala a asfaltului.
Postat 05 Aprilie 2016, 19:25 de SirmaGhipata
@TDS
TDS - am auzit că din cauza lui Bolojan se vor scumpi antipsihoticele.
Postat 05 Aprilie 2016, 19:21 de Mekong_Delta
AI AI DA-I INAINTE CU TUPEU
Mda , inclusiv promisiunea facuta lui Andrici a fost indeplinita ! Pacea de la Oradea s-a infaptuit , TRANZACTIA a trecut ! Inclusiv cu votul portocalei vopsite in...risie ! ! Si mai bine astept 1 comentariu drept raspuns ! De-astea gen TDS e un damblagit , nu-si ia medicamentele , e un obsedat !
Postat 05 Aprilie 2016, 18:34 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON