URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Mai 2015, 19:24

Bolojan, la final de campanie: "Intenţia de vot arată că există şanse ca referendumul să treacă!"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea şi Sînmartin au şanse să devină o singură localitate. "Intenţia de vot arată că există şanse reale ca referendumul să treacă", a declarat primarul Ilie Bolojan, joi, în cadrul conferinţei de presă, ultima organizată în cadrul campaniei electorale pentru scrutinul din 10 mai.

"Cetăţenii din Sînmartin au înţeles beneficiile fuziunii cu Oradea şi vor fi prezenţi la vot", a spus, la rândul său, primarul de Sînmartin, Lucian Popuş.

Cei doi edili au îndemnat alegătorii să se prezinte duminică la urne pentru a vota fuziunea prin absorbţie. "Dacă locuitorii celor două localităţi consideră că în Oradea s-a făcut ceva în aceşti ani, iar direcţia în care se îndreaptă este bună, atunci le recomand să se ducă să voteze "Da" la referendum. Îi asigur că în anii următori Oradea va fi un oraş mult mai prosper pentru toţi locuitorii, indiferent de etnia sau confesiunea lor", a spus Bolojan.

"Orădenii să meargă la vot!"

Potrivit primarului, principala ameninţare la adresa reuşitei referendumului este absenteismul. În condiţiile în care scrutinul nu s-a bucurat de mediatizarea unei campanii electorale clasice în care partidele se confruntă public, dimpotrivă, principalii actori de pe scena politică PSD şi UDMR s-au ţinut deoparte, provocarea votului din 10 mai o constituie prezenţa la urne.

"Oamenii trebuie să înţeleagă că nu este suficient ca unificarea să li se pară un lucru bun, ci şi trebuie să şi meargă la vot", a spus Bolojan.

Pentru ca referendumul să fie valid, prezenţa la urne trebuie să fie de 30% din alegătorii din listele electorale permanente. La alegerile locale din 2014, prezenţa la vot la nivelul municipiului a fost la circa 50%, în vreme ce la prezidenţialele de anul trecut procentul a urcat la circa 60%. "Acum fiind o situaţie aparte, partidele nefiind mobilizate, este greu să calculăm care va fi prezenţa la vot. Estimările noastre arată însă că va depăşi 30% atât în Oradea, cât şi în Sînmartin", a mai declarat primarul.

Aquaparc, extremă urgenţă!

Având în vedere tema scrutinului, campania electorală s-a dus în principal prin intermediul panourilor informative montate în cele două localităţi şi întâlniri în teren ale celor doi primari cu alegătorii.

Lucian Popuş a publicat mai multe articole informative pe această temă în ziarul Primăriei locale, în vreme ce Ilie Bolojan a trimis săptămâna aceasta orădenilor o scrisoare prin care îi îndeamnă să se prezinte la vot. Iniţiatorii referendumului au mai tipărit pliante cu avantajele pe care le prezintă unificarea celor două localităţi.

La Sînmartin, a fi vorba de: extinderea reţelelor de apă şi canalizare, realizarea unui drum nou şi a două piste de biciclete, din care una cu trecere prin Cihei, între cele două localităţi, modernizarea staţiunilor Băile Felix şi Băile 1 Mai, transformarea pădurii Băile Felix în cel mai mare parc din România şi construirea unui aquaparc nou pe păşunea dintre cele două staţiuni etc.

Primarul Popuş susţine că investiţia într-un nou aquparc este vitală pentru dezvoltarea zonei. "De 1 mai, staţiunea a fost plină. Aquaparcul President s-a închis şi nu a mai primit clienţi pentru că nu mai avea locuri libere, iar în Apollo a fost plin. Pe bună dreptate, turiştii spun că, dacă nu au posibilităţi de petrecere a timpului liber, nu mai vin niciodată în Felix. Adică în loc să ne dezvoltăm, o să pierdem şi clienţii pe care îi avem acum! De asta trebuie să ne unificăm. Singur, Sînmartinul nu va putea face niciodată un aquaparc de unul singur!", a spus Popuş.

Nevinovat!

În încheierea conferinţei de presă, cei doi primari au făcut referire şi la campania murdară declanşată miercuri seară, când în comună au fost distribuite pliante cu caricaturi ale celor doi primari. Conform desenelor, Bolojan este prezentat ca un satrap pregătit să execute silit casele locuitorilor din comună în contul impozitelor majorate pe care aceştia nu au putut să le plătească, iar Popuş ca un puşcăriabil pentru afacerile derulate de-a lungul mandatelor.

Dacă Bolojan s-a limitat să declare că opozanţii unificării au apelat la acest gen de campanie din lipsă de argumente, primarul de Sînmartin s-a arătat ceva mai afectat. "Sunt nişte laşi, pentru că atacă din anonimat. Dacă ai curajul să susţii o idee, spune-i omului în faţă, asumă-ţi! Este adevărat, am avut în 2005 mai multe dosare penale, dar nici măcar la unul nu s-a mers mai deparate prin începerea urmării penale", a spus Popuş, concluzionând că, dacă l-ar fi considerat vinovat, localnicii nu l-ar fi ales în 2012 primar cu 60% din voturi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Vai de voi comunistilor
Cine e comunist si prieten cu plagiatorii mang si ponta, asa or sa si ramana...baiu e ca astia trag orasu in jos cum a facut si mafiotul de filip.. Oradeni , iesiti la vot!!! si sa terminam odata cu bolsevicii astia care au umplut siturile de nemultumiti sicarcotasi
Postat 08 Mai 2015, 12:20 de TC
@WinDos
Pe mine nu m-ar deranja daca ai critica civilizat si cu argumente, dar tu, ca si TDS duci chiar totul la extrem. La tine nimic nu e bine (decat ce face Claudiu Pop) indiferent ce se face in Oradea si Bihor.
Postat 07 Mai 2015, 21:03 de OradeaCivitas
Completare
mai pe scurt, WiDos este ca si C(arbonul) din CO (monoxidul de Carbon) :). De asemenea, tind sa cred sincer ca el nu a parasit Oradea in viata lui, avand ca destinatii orase mai mari din tara sau, din strainatate.
Postat 07 Mai 2015, 21:01 de OradeaCivitas
@CristiOradea
Draga Cristi. E de ajuns sa citesti Ebihoreanul pe parcusul unei saptamani ca sa intelegi de ce WinDos este cum este. El are doua valente si doar 2, exact ca monoxidul de carbon. Fie e un gica contra etern, care stie doar sa critice total subiective, de cele mai multe ori cu argumente de 2 lei, fie are postari pro PSD, si deci, tot ce e non-PSD e nociv. l orice subiect il politizeaza si singurele comentarii pozitive le are la adresa prefectului Claudiu Pop pe care il lauda. Trebuie sa recunosc ca macar a avut DECENTA sa il critice si pe Mang si ca, Cladiu Pop, pe care WinDos il apreciaza real, SUSTINE REFERENDUMUL, pt ca are bunul simt sa puna orgoliul de PSDist DUPA cel de bihorean si oradean.
Postat 07 Mai 2015, 20:59 de OradeaCivitas
pe ce te bazezi?!
WinDos: Ca sa putem elimina suspiciunea ca aberezi fara sa stii ce vorbesti, explica-ne care este cadrul legal in care numaratoarea voturilor s-ar putea face de independenti, cum ii numesti. Atentie: legea referendumului e emisa de Parlament, nu de Consiliul Local. Astept cu interes raspunsul.
Postat 07 Mai 2015, 20:43 de CristiOradea
OK! Si, daca trece, ce se va intampla?
Edilul tot infractor ramane, din moment ce nu respecta aplicarea unor hotarari judecatoresti definitive si irevocabile ... sa vedem cine si cum va respecta rezultatul referendumului (in mod sigur pozitiv din moment ce votarea va fi numarata de organizatori, nu de independenti)!
Postat 07 Mai 2015, 20:14 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON