URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Martie 2017, 15:20

Bolojan la Digi 24: „O primărie nu face festivaluri, creează condiţii pentru ca firmele şi oamenii să dezvolte un oraş”. Candidează la şefia PNL?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În condiţiile în care informaţiile potrivit cărora în PNL există un curent care l-ar împinge să îşi asume candidatura la conducerea partidului, iar pe de altă parte este recunoscut ca unul dintre cei mai eficienţi primari, edilul Oradiei, Ilie Bolojan, a fost invitatul emisiunii "Faţă în faţă" difuzată de Digi 24 duminica aceasta, avându-i ca interlocutori pe Claudiu Pândaru şi Florin Negruţiu, cărora la un moment dat le-a răspuns la întrebarea dacă îl tentează ori nu poziţia nr. 1 în partid.

Reţeta conducerii unui oraş

Prima parte a emisiunii fiind rezervată chestiunilor de administraţie locală, Bolojan a fost întrebat care este în opinia sa reţeta conducerii cu succes a unui oraş. Elementele importante, a spus el, sunt stadiul de dezvoltare în care se află, adică de la care porneşte, distanţa faţă de alte zone de dezvoltare, faţă de care trebuie să fie conectat, mărimea şi calitatea infrastructurii, lipsa acesteia, în toată ţara, fiind considerată de edilul orădean "o greşeală a multor guverne pe care le-am avut".

În ce priveşte ceea ce ar trebui să se schimbe, Bolojan a afirmat că este vorba atât despre înlăturarea birocraţiei, cât şi despre prioritizarea proiectelor, iar fondurile nerambursabile de la UE trebuie să fie principalul instrument financiar. La acest capitol, a spus primarul Oradiei, în ultimul timp "au fost oraşe favorizate, capitalele de regiune, în timp ce alte capitale de judeţe au trebuit să concureze cu acestea", iar unii primari "au tratat cu seriozitate posibilitatea accesării fondurilor, în timp ce alţii au tratat-o cu superficialitate". În ce priveşte Oradea, a completat Bolojan, an de an, la un buget rezervat investiţiilor de 10 milioane euro s-au adăugat din fonduri UE "alte 10-15 milioane euro".

În prezent, a mai spus el, Primăria Oradea intenţionează să acceseze fonduri UE pentru planurile de mobilitate urbană (extinderea liniilor de tramvai, achiziţia de autobuze pe gaz sau electrice, reabilitarea unor zone industriale), precum şi pentru reabilitarea clădirilor de patrimoniu din centrul oraşului.

Generozitate de la Guvern, austeritate la Oradea

Pe de altă parte, realizatorii emisiunii l-au întrebat pe primarul Oradiei de ce, după ce Guvernul a anulat mai mult taxe, a decis ca în plan local să recurgă, dimpotrivă, la măsuri de "austeritate". "Insistenţa pe social nu va rezolva problemele, ci va agrava situaţia. Guvernul nu a alocat bani pentru a compensa pierderile provocate bugetelor locale prin tăierea taxelor, s-a bazat pe acoperirea lor din bugetele locale", a spus Bolojan, arătând apoi deciziile sale şi ale majorităţii din Consiliul Local. "Noi am decis să menţinem un fond de dezvoltare consistent şi în continuare şi am luat măsuri nu foarte plăcute", a spus edilul, vorbind despre "anularea unor sporuri salariale în Primăria Oradea, reduceri de personal şi creşterea unor taxe".

Întrebat care a fost reacţia colegilor, Bolojan a afirmat că, în ciuda nepopularităţii unor asemenea măsuri, consilierii "au fost de acord, pentru că există o practică care a dovedit că avem dreptate", în acest sens invocând experienţa investiţiilor din parcurile industriale, în urma cărora s-au creat locuri de muncă, municipalitatea încasând astfel taxe şi impozite de la noile firme, iar familiilor celor angajaţi căpătând siguranţa traiului. "O primărie nu face festivaluri, creează condiţii pentru ca firmele şi oamenii să dezvolte un oraş", a concluzionat Bolojan, în registrul specific.

El şi-a reiterat convingerea şi când a fost întrebat dacă la Oradea vor fi luminiţe de Paşti (cum a decis la Bucureşti primarul general Gabriela Vrânceanu Firea), edilul răspunzând sec că nu, "deoarece nu avem buget" pentru aşa ceva. "Poate fi ales un primar care nu dă mici şi bere?", l-a întrebat un realizator, răspunsul lui Bolojan fiind pozitiv. "Poate, dacă oferă servicii într-adevăr necesare oraşului. E o vorbă, pâine şi circ... Pâinea e mai greu de dat din poziţia de primar, care trebuie să ofere servicii de calitate, pe când circul e uşor de oferit", a spus edilul Oradiei, referindu-se la "partea de agrement, care sigur are şi ea rolul ei, dar întâi trebuie asigurată partea de dezvoltare".

Abuzul în funcţie "nu trebuie eliminat, ci clarificat"

Întrebat dacă este adevărat că în administraţia publică există persoane cărora le e teamă să mai semneze acte pentru a nu fi puşi sub acuzare de fapte penale, Bolojan a afirmat că această frică este reală în anumite zone, din cauza legislaţiei neclare, a legilor interpretabile, fapt care duce la "gripajul de decizie".

"Trebuie clarificată noţiunea de abuz în serviciu astfel încât să fie delimitată graniţa între alb şi negru. Nu trebuie dezincriminat, ci clarificat. (...) S-ar impune o clarificare fără echivoc aşa încât să existe o răspundere în trepte", la nivel admininistrativ, civil şi penal, a spus Bolojan, confirmând că există situaţii în care Curtea de Conturi, de pildă, consideră legale anumite cheltuieli o perioadă, pentru ca ulterior aceleaşi cheltuieli să fie considerate nelegale.

Nu candidează la şefia PNL

Arătând că "pe surse" există informaţii conform cărora numeroşi colegi din ţară "trag" de el ca să-şi asume candidatura la funcţia de preşedinte al PNL, realizatorii emisiunii l-au întrebat pe Bolojan dacă va face sau nu acest lucru, iar răspunsul a fost fără echivoc, el confirmând informaţia, dar precizând că nu are această intenţie.

"Este adevărat că am avut astfel de discuţii, dar azi nu am această intenţie, pentru că este greu să conduci un partid din Oradea, Cluj sau din altă parte, pentru că preşedintele PNL, mai ales în această perioadă în care este azi PNL, un partid în opoziţie care trebuie reconstruit, trebuie să fie permanent la sediul partidului. Atunci când te gândeşti la o astfel de funcţie, dacă nu vrei să fie candidatura doar o aventură, trebuie să beneficiezi de susţinerea unor oameni care au confirmat şi şi pe baza cărora poţi face un schelet pe care să reconstruieşti partidul. Cât timp aceste organizaţii nu se pronunţă, orice fel de candidatură este doar un anunţ", a spus Bolojan, concluzionând că "PNL are nevoie de o echipă, nu neapărat de un preşedinte".

Tehnocraţi cu picioare pesediste

Pe de altă parte, referitor la eşecul "adoptării" politice a fostului premier tehnocrat Dacian Cioloş de către PNL şi la eventualitatea ca o parte din scorul mic al PNL să se datoreze refuzului acestuia de a se înrola în partid, Bolojan a afirmat că nu crede "că Dacian Cioloş a fost o cauză a scorului PNL". "E adevărat că Guvernul ar fi putut să acţioneze şi în sens politic, dar premierul a preferat poziţia de neutralitate", chiar dacă şefii de servicii deconcentrate, pe care nu i-a schimbat, au făcut în acest timp campanie pentru PSD. "Guvernul Cioloş a fost un uriaş tehnocrat cu picioare pesediste", a rezumat Bolojan.

De asemenea, întrebat dacă drumurile lui Cioloş şi ale PNL s-au despărţit, edilul Oradiei a dat un răspuns elegant, spunând că "există câţiva oameni calificaţi pe care România îi are în relaţia cu UE", unul fiind fostul premier, care tocmai pentru că a ocupat această funcţie, "are datoria să-şi servească în continuare ţara".

Bolojan a afirmat, în fine, că "dacă ne gândim să maximizăm şansele dreptei" la următoarele alegeri prezidenţiale şi parlamentare, atunci "trebuie să adunăm toate forţele pe care le are dreapta", chiar dacă deocamdată nu ştie "în ce formă", fără a-l exclude din ecuaţie inclusiv pe Cioloş.

Guvernul Grindeanu, "amputat de autoritate"

Întrebat la finalul emisiunii ce opinie are despre legitimitatea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD, Bolojan a spus că aceasta este o chestiune pe care "o hotărăsc cei din PSD", însă a avertizat că noua guvernare a pornit prost, deoarece s-a concentrat pe măsuri de asistenţă socială în loc să ia în primul rând măsuri de dezvoltare.

"Un partid, când câştigă alegerile, are legitimitate maximă, şi atunci trebuie să ia decizii majore, unele nu foarte populare, pentru dezvoltare. Prin ce s-a întâmplat în această perioadă, prin semnalul de autoritate dat de la Camera Deputaţilor (n.r. – de către Liviu Dragnea), a amputat de autoritate Guvernul Grindeanu. Un om de management care nu are autoritate nu este eficient. Ţara noastră şi oraşele noastre depind de ce face Guvernul, un oraş nu poate fi o insulă de prosperitate într-o ţară fără dezvoltare", a spus Bolojan, exprimându-şi scepticismul că actualul guvern va genera dezvoltare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
COMISIA DE LA VENETIA
Ai mai pomenit de Comisia de la Venetia in contextul " abuzului in serviciu " ! Pe bune, ai auzit de Comisia de la Venetia ? Pai cand te ...ai pe tine cu Referendumul parca nu stiai !
Postat 21 Martie 2017, 21:03 de TDS
AZI ESTI IAR GRAS ! MAINE ?
Ilie Gavril Bolojan a pomenit si despre...decizii de interes public ! TRANZACTIA CLO - IMPACT este una dintre ele ? Ca oricum e pe filiera Simu ( lista Bica ), Andrici ( lista Bica ) si alti liberali ! Dar cu impunerea la oncologie a stimabilei S. o., fosta Bolojan , fosta...in mai multe feluri ! Ce iti raporteaza de la oncologie ? Oncologia este o pasiune ?
Postat 21 Martie 2017, 20:59 de TDS
MANDRU GRAS
De regulă nu mă uit la DIGI24 ! Am simțit ceva în aer? Habar n-am ! Cert este că l-am văzut pe întâi stătătorul urbei, Măria Sa, Ilie Gavril Bolojan în interviul de duminică. Trec peste greșelile de gramatică ( nu multe, nu grave dar...greșeli/ chit că dacă „ ne „ râdem pe bună dreptate de engleza Olguței, zic că ar fi cazul să facem la fel și în privința limbii materne vorbite de Măria Sa ! ). Am constatat încă o dată că Măria Sa minte precum respiră !!!!! O primărie nu organizează festivaluri ? Păi PMO nu organizează Toamna orădenă ? De Referendum dum dum nu au fost concerte ? A dat-o apoi pe transportul în comun și pe mersul cu bicicleta. Ei da, vara asta ar lipsi ! Să pedalezi până la locul de muncă iar când ajungi acolo să fii tot transpirat ! În rest nimic despre Ciuperca, nimic despre parcarea din Independenței , nimic despre Cioloș ! Doar că azi nu candidează la șefia PNL ! Mâine ? Dar poate se confirmă zvonurile din târg cum că ar vrea un post de europarlamentar !
Postat 20 Martie 2017, 10:56 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON