URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Decembrie 2016, 18:11

Bolojan explică de ce PNL votează contra la judeţ, acuză şefii CJ de „nesimţire politică” şi le transmite un „avertisment public”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deşi primar al Oradiei, Ilie Bolojan se vede obligat să explice conduita reprezentanţilor PNL Bihor din Consiliul Judeţean, care de obicei votează împotriva proiectelor de hotărâri propuse de majoritatea PSD, UDMR şi ALDE, dar fără a explica de ce anume, lăsând impresia că  singura motivaţie ar fi simpla frustrare că au pierdut controlul asupra CJ.

"Filiera PSD şi UDMR"

Concret, într-o conferinţă de presă desfăşurată miercuri, la o zi după ce consilierii judeţeni ai PNL s-au opus modului în care PSD, UDMR şi ALDE au împărţit peste 4 milioane lei din cotele defalcate de 20% din TVA şi din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale deşi sume mici de bani au ajuns şi în unele localităţi cu edili liberali, Bolojan a afirmat că împotrivirea liberalilor a fost cauzată de "nesimţirea" conducerii CJ în distribuirea banilor.

"Peste 90% din bani au fost împărţiţi aproape exclusiv pentru primăriile PSD şi UDMR. Primarii PNL care au primit bani, să ne înţelegem,  nu i-au primit să facă ceea ce trebuie (n.r. – adică pentru dezvoltarea comunităţilor), ci i-au primit tot pe filiera PSD şi UDMR. În Vadu Crişului, comuna mea natală, din 60.000 lei (n.r. – alocaţi marţi), 25.000 sunt pentru Biserica Reformată. Ca să înţelegeţi foarte bine cum au fost împărţiţi banii şi pentru comunele cu primari PNL... Deci au fost daţi cu dedicaţie în urma contactării în perioada de campanie a beneficiarilor de către reprezentanţii coaliţiei PSD-UDMR-ALDE", a spus Bolojan.

El a afirmat că "este anormal ca cei 46 de primari PNL, care trebuie să asigure servicii publice pentru aproximativ 60% din populaţia judeţului, să nu beneficieze de aceste repartiţii de bani care sunt generaţi în principal de activitatea economică din Oradea".

Avertisment la Pasztor şi Mang

Bolojan a recunoscut că şi în trecut şefii CJ favorizau primarii din propriile partide, dar în anumite limite, depăşite de cei actuali cu "nesimţire", avertizându-i pe preşedintele Pasztor Sandor şi vicepreşedintele Ioan Mang că liberalii vor vota tot contra dacă vor fi trataţi în acelaşi fel şi la împărţirea bugetului pe 2017.

"Eu lansez un avertisment public, şi o spun cu toată răspunderea: cât timp voi fi preşedintele PNL Bihor n-o să accept această chestiune, nu dintr-o chestiune de partid, ci din respect  pentru cei ce ne-au votat primarii (...), pentru că ei nu sunt de vină că locuiesc într-o comună sau în alta. O spun şi conducerii CJ: în cazul în care la aprobarea bugetului pe anul viitor nu vor aloca o sumă proporţională cu ponderea primarilor noştri, nu vom vota proiectele CJ. Dacă îi interesează acest judeţ, le spun deschis: nu vom vota nici un proiect de două treimi, orice ar face, cât timp îşi bat joc de locuitorii din comunele cu primari PNL. Nu mi se pare normală această ipocrizie. La începutul anului viitor o să vizitez conducerea CJ, o să am o discuţie şi cu dl Pasztor, şi cu dl Mang, o să le spun foarte deschis aceste lucruri, şi vă spun şi dvs, să nu mă întrebaţi apoi de ce PNL n-a votat nu ştiu ce proiect important. Cred că dacă atunci când ai nevoie de două treimi vii să te rogi de PNL-işti (...) să-ţi voteze materialele, nu este echitabil pentru locuitorii acestor localităţi să nu ţii seama şi de ei. Sunt de acord cu un bonus politic, dar cu nesimţirea nu pot fi de acord. Nicio conducere a CJ nu a făcut ceea ce s-a întâmplat acum. E adevărat, fiecare conducere anterioară, şi-a mai favorizat primarii proprii, dar există şi o limită a favorizării. O chestiune de nesimţire politică nu pot s-o accept", a spus Bolojan.

Contra, dar muţi

În condiţiile în care niciun consilier liberal nu a explicat vreodată de ce votează împotrivă, BIHOREANUL l-a întrebat pe Bolojan asupra motivaţiei acestei conduite. "Faptul că colegii noştri nu au punctat aceste chestiuni nu-i ajută. Nu-i suficient să votezi, ci trebuie să şi explici, pentru că alţii îţi întorc votul în cap", a spus Bolojan, admiţând astfel că prestaţia consilierilor judeţeni ai PNL le-a adus deja imaginea de "rebeli fără cauză". "O să încercăm să clarificăm aceste chestiuni", a adăugat el, sugerând că "îi va băga în şedinţă" pe colegii din CJ.

Marţi, la distribuirea a peste 4 milioane lei pentru primăriile bihorene, caimacul a fost luat de localităţile cu edili UDMR, urmate de cele cu primari PSD, dar sume mici au primit şi cele conduse de liberali, chiar dacă cu destinaţii precise, adesea pentru bisericile reformate şi ortodoxe.

De exemplu, comunele Criştioru de Jos şi Popeşti, ambele cu primari PNL, au primit 20.000 lei pentru "modernizarea" clădirii cu materialele pentru stingerea incendiilor şi respectiv 30.000 lei pentru "dezvoltare comunitară", în timp ce Sălacea şi Şimian, amândouă cu edili UDMR, au primit fiecare câte 100.000 lei, prima pentru "înfiinţare teren handbal sintetic" şi respectiv "dotare sală de nunţi".

Citiţi pe această temă şi articolul: Premieră: CJ s-a reunit la Hotel Continental, unde şedinţa s-a desfăşurat fără certuri, chiar dacă liberalii au fost tot contra (FOTO)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Avertisment public sau Advertising public? Ambele sunt gratuite.
Cinci chestiuni în trei citate. Exhaustiv folosit (în limbajul dumneavoastră politic), termenul chestiune este specific celor ce colecţionează stenograme. Avantajul ar fi acela că obiectul conversaţiilor să nu poată fi identificat. Dezavanatajul, la fel de mare, ar fi acela că poate fi inlocuit cu orice. Dacă nici una dintre variante nu este corectă, reveniţi la „cutuma” de bază, aceea a fondului limitat de cuvinte (în limba română, poate în alte limbi vă exprimaţi mai bine, sau mânuiţi mai multe limbi) şi a BAC-ului obţinut aperent ilegal. Ca urmare, se cuvine să le reîncadraţi la simple „chestii”. Nici măcar de inteligenţă (care e nativă) nu puteţi fi suspectat, pentru că inteligent eşti atunci când înţelegi şi ce nu-ţi convine. Revenind la chestiune, „defavorizarea” comunei natale, ar fi trebuit să o constataţi odată cu ascensiunea dumneavoastră în partid(ă). Faptul că o parte din bani au fost acordaţi Bisericii Reformate este la fel de deranjant ca şi acordarea altor(a) bani Bisericii Baptiste. Sau aţi vrut să spuneţi că e vreo problemă cu Biserica Reformată? O fi mai stric(a)tă? Dar asta nu puteaţi să recunoaşteţi, nu-i aşa? A doua chestiune, fără a fi cronologică, este aceea că dezinformaţi cu o nesimţire egală şi de sens contrar (conform principiilor mecanicii politice) atunci când sugeraţi (ceea ce faceţi din ce în ce mai des, eufemistic vorbind) că banii ar fi fost împărţiţi de altcineva decât de primarii care i-au solicitat (în scris, pe linii bugetare). Legat de advertising-ul public menit să vă menţină controlul filialei, oferindu-vă un răgaz până ochiţi o funcţie sprâncenată în partid, la nivel naţional, să ştiţi că nici orădenii nu au nici o vină! Când decretaţi că alocarea sumelor pentru anul viitor să fie făcută proporţional cu ponderea primarilor PNL, la ce vă gândiţi? La greutatea lor în viu? La numărul lor în turmă? Sau la numărul populaţiei reprezentate de ei conform voturilor primite? De ce, în acest caz, vi se pare normal (nu „prezentaţi” nici o timiditate) ca votul subordonaţilor din partid să fie „fructificat” conform unei limite a favoritismelor descoperită recent (totuşi necomunicată)? Cum să fie ea, limita, stabilită? Prin lege? Atunci, de ce nu aţi propus asta? Să o stabiliţi dumneavoastră? După ce criterii? Or fi de integritate! De ce nu încercaţi prin votul consilierilor? S-ar putea să aveţi majoritate de data asta! Limita favorizării, pe care Ilie a depăşit-o prin Bolojan, ar trebui să o cunoaşteţi, sau cel puţin să o intuiţi, atunci când priviţi înapoi cu mânie la beneficiarii megalomaniilor plătite de majoritarii orădeni care nu v-au vota, în favoarea celor care v-au votat. Împăcaţi-vă cu ideea că vă paşte Somnul profesionist şi că, veţi reveni din funcţia de Caporal în aceea de manager de pluton. În rest, poveşti (tardive) cu proşti votaţi.
Postat 15 Decembrie 2016, 16:02 de eutanasiu
LUCIA VARGA REVANSA
”Ilie Bolojan, preşedintele interimar al PNL Bihor, a venit ieri în faţa presei, cu explicaţii şi scuze în loc să anunţe o demisie de onoare. Deşi PNL Bihor a pierdut ruşinos alegerile parlamentare din 11 decembrie, nu vedem nicio persoană care să îşi asume responsabilitatea pentru acest eşec. Ba, mai mult, vedem cum actuala conducere spune că PNL Bihor este o filiala performantă, sfidând bunul simţ şi arătând o accentuată indiferenţă faţă de evidenţa politică actuală”, a declarat Lucia Varga, fost ministru al Mediului.
Postat 15 Decembrie 2016, 14:53 de TDS
!!!!
Ce viteaz e incruntatu.. ai distrus Pnl-ul...lasa vrajelile cu CJ...
Postat 15 Decembrie 2016, 08:16 de Tinas
Comuna natala...a d-lui Bolojan
..daca nu ma insel, are un vice UDMR votat si sustinut de PNL Bihor, ADICA DE d-ul BOLOJAN. Deci ,,din respect pt cei care le-au votat primarii'' PNL Bihor voteaza si sustine in continuare un vice UDMR. Cu alte cuvinte exemplul cu Vadu Crisului a fost foarte prost ales, atata timp cat una zice si alta face. Asa ca nu are rost sa va justificati votul contra, care este oricum o aberatie, pt ca nimic nu poate justifica un vot impotriva unui proiect important pt. comunitate, indiferent de la care partid vine el. Orgoliul personal trebuie lasat acasa de un om politic, dimineata, cand acesta iese pe usa casei..
Postat 14 Decembrie 2016, 22:37 de pentruvoi
Spune-mi cu cine te imprietenesti ca sa iti spun cine esti
Dupa divortul USL, in urma partajului, PSD-ul a lasat impresia ca si-a luat in pastrare si principii liberale. Din zestrea comuna socialista PNL-ul n-a vrut sa ia nimic, multumindu-se sa-i revina numele de fata. Doar numele, ca fata mare nu mai avea cum sa fie, oricat s-a straduit sa para. Acuma degeaba se plange de fostul sot. PNL-ul isi merita soarta.
Postat 14 Decembrie 2016, 22:21 de FaBULA
hai sa ne gandim mai bine
domnule primar, de ce nu ati iesit hotarat inainte de alegeri sa le dati avertisment oradenilor si bihorenilor sa iasa la vot sa va voteze? atunci unde ati fost? de când e lumea, cine-n parte, parte-si face! sa nu fim ipocriti. daca lasati orgoliul deoparte, aveati in primul rand sprijinul cetatenilor. dar cum v-ati socotit superior si nu ati dorit o promovara alaturi de cloaca, iaca ce patiseti! eu v-am votat din nostalgie, dar gândul ca cornel popa a fost primul pe lista mi-a dat fiori. apropo, colegul popa cu ce va poate ajuta sa redresati orasul? daca blaga oricum a disparut pe usa din dos a istoriei dupa proverbul ulciorul nu merge de multe ori la apa...
Postat 14 Decembrie 2016, 20:39 de roger
sa
nu stiu daca e momentul sa lanseze bolojan avertismente acum. poate ar reflecta un pic la scorul pnl la alegeri. un pic de bun simt n-ar strica dl bolojan.
Postat 14 Decembrie 2016, 20:17 de omul_din_ombuds
Circ
La ședințele CJ Bihor consilierii penelisti "se produc" în cel mai autentic spectacol de circ, să râdă lumea în hohote și să plece veselă acasă...
Postat 14 Decembrie 2016, 20:14 de Danutz
PROSTIA ESTE OBSCENĂ.
.
Postat 14 Decembrie 2016, 19:27 de eutanasiu
Curajul tau frizeaza nebunia!
Intr-o viata anterioara cred ca ai fost lancier in brigada aia poloneza de cavalerie care se spune ca a sarjat tancurile germane la Krojanty. Tocmai tu sa-i ameninti pe pasztor si pe mang, tu care esti plin de bube ca Iov din Biblie?!
Postat 14 Decembrie 2016, 19:23 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON