URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Aprilie 2014, 15:05

Bolojan despre super-amendă: "Ministerul Mediului s-a comportat neprofesionist şi foarte părtinitor!"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Primarul Ilie Bolojan acuză Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice că s-a comportat neprofesionist şi părtinitor atunci când a amendat Electrocentrale Oradea cu 33,4 milioane euro pentru depunerea cu o întârziere de 48 de ore a certificatelor de CO2 în Registul Unic Consolidat al Uniunii Europene în aprilie 2013.

"Ministerul Mediului şi Direcţia pentru Schimbări Climatice s-a comportat neprofesionist şi foarte părtinitor. Spun neprofesionist pentru că este anormal să ai în mână o asemenea amendă şi să nu îi anunţi pe cei în culpă", a declarat edilul, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută împreună cu Stănel Necula, administratorul special al Electrocentrale, şi Bogdan Gorde, reprezentantul Casei de Insolvenţă Transilvania, care supervizează activitatea societăţii.

Logică politică

Primarul a spus că, deşi a trecut un an de zile de la depăşirea cu 2 zile a termenul limită de depunere a certificatelor din aprilie 2013, ministerul Mediului nu a somat niciodată CET-ul că este în culpă şi riscă penalităţi de 33,4 milioane euro.

"Nu există nicio notificare de la Ministerul Mediului sau Agenţia Fondului de Mediu către Electrocentrale că este pasibilă de amendă, pentru ca aceasta să poată să facă demersuri ca să clarifice lucrurile înainte să să se ajungă la o sancţiune", a spus Bolojan.

Primarul a dat de înţeles că singura explicaţie pentru aplicarea penalităţilor cu o întârziere de un an de la săvârşirea faptei stă în schimbarea conducerii ministerului Mediului, după ieşirea liberalilor de la guvernare. "Eu cred că Ministerul Mediului nu s-a gândit la această amendă anul trecut, de aia nu ne-a informat de această posibilitate. Trebuie să vedem de ce s-a schimbat această logică", a spus Bolojan.

Unii da, alţii ba!

Primarul de Oradea a mai spus că noua conducere a Ministerului Mediului, reprezentantă de UDMR-istul Attila Korodi, aplică legea selectiv. "Este o practică rău-voitoare. La alte societăţi nu s-au aplicat astfel de amenzi în situaţii mult mai grave decât a noastră", a spus edilul.

Reprezentanţii Electrocentrale şi cei ai municipalităţii au verificat în Registrul Consolidat al Uniunii Europene şi au ajuns la concluzia că întârzierile unor firme mult mai puternice decât CET au fost trecute cu vederea, deşi se aflau într-o situaţie mult mai gravă.

"Complexul Energetic Oltenia nu se conformează, nu depune 6 milioane de certificate şi nu păţeşte nimic. M-am gândit că dacă e lege, e lege pentru toţi, dar nu! CET Arad nu depune nimic în perioada 2009-2013, când se achită de această obligaţie, şi nu păţeşte nimic. La fel a fost şi cu Aerostar Bacău în 2008. În România au existat mai mulţi poluatori într-o situaţie nu ca noi, ci mult mai gravă, pentru că au depus certificatele nu cu o întârziere de 48 de ore, ci cu 2-3 ani şi nu li s-a făcut nimic", a spus Bolojan.

Edilul a afirmat că i-a prezentat aceste exemple ministrului Mediului, marţi, la Bucureşti, iar acesta nu a avut nicio replică. "Ministrul Korodi a chemat-o la el pe doamna Smaradache de la Serviciul pentru Schimbări Climatice, care mi-a spus că îmi va lămuri situaţia într-o oră iar de atunci nu mai răspunde la telefon", a relatat edilul.

Primarul a precizat că nu contestă vina Electrocentrale de a fi depus cu întârziere certificatele de CO2, dar consideră măsura aplicată societăţii de Administraţia Fondului de Mediu disproporţionată în comparaţie cu alte cazuri similare. "Noi avem o culpă, nu fugim de ea, dar cu alţii au fost extrem de blâzi".

"Nu există riscul întreruperii serviciilor!"

Primarul a insistat asupra faptului că amenda aplicată CET-ului nu va afecta orădenii. "Mesajul este foarte clar. Această sancţiune nu afectează activitatea Electrocentrale, nu există riscul întreruperii serviciilor de alimentare cu apă caldă şi încălzire, dar ne creează bătăi de cap", a spus edilul.

Afirmaţia primarului a fost confirmată şi de Bogdan Gorde, reprezentantul Casei de Insolvenţă Transilvania, cea care a preluat frâiele CET-ului în august anul trecut, la intrarea acestuia în insolvenţă. "În acest moment nu există o presiune pe societate şi nu se pune problema achitării acestor penalităţi", a spus Gorde.

Reprezentantul firmei de insolvenţă a anunţat că societatea va contesta amenda primită. "Fiind un act administrativ-fiscal, poate fi contestat în termen de 30 de zile la instituţia emitentă, după care, în cazul unui răspuns nefavorabil, în instanţa de judecată", a declarat acesta.

Gorde a precizat că, fiind în stare de insolvenţă, Electrocentrale va fi scutită de taxa de timbru în cazul în care va contesta amenda în instanţă. Până la ora conferinţei de presă, la sediul Electrocentrale nu ajunsese încă adresa oficială prin care societatea era înştiinţată că a fost amendată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
25 Comentarii
@mircea ion
tov. are consilierii desteptii ca tine,
Postat 04 Aprilie 2014, 18:38 de BLUE
Prosti, da' multi sau multi da' prosti ?
Aici nu e vorba de unguri, de romani, de korodi, de pontache accizaru sau mai stiu eu de care ,,om politic" sau partid de la noi ! Aici e vorba de UE si de legislatia UE, care spre deosebire de cea damboviteana se aplica ! Vad cu regret ca nu ne-am dezobisnuit de gandi ,,smechereste", adica ,, doar nu s-a facut gaura-n cer pt. ca-ntarziat doua zile!". Nu, nu s-a facut gaura, doar s-a depasit termenul si pe cale de consecinta din bun platnic ai trecut la rau platnic si ti se aplica o corectiePunct. Firesc ar fi ca oradenii sa nu mai arunce vina pe unguri, pe UE, pe..., sa mearga la primar, principalul vinovat, sa-l ia de urechi si sa-l intrebe de ce nu s-a facut plata la timp? Nu poti sa fii intr-o functie de conducere si sa iei numai avantajele iar raspunderea s-o pasezi ungurilor, psd-ului, UE, etc ! Dupa cum reactioneaza primarul, oradenii, se pare ca se poate !
Postat 04 Aprilie 2014, 07:24 de @boom
Razboiul declaratiilor
Faptul ca ministrul Korodi a venit la Oradea si a vorbit despre o amenda fara sa arate nici un document, mi separe ciudat.Cum justifici o asemenea declaratie? Pe vorbe ? Apoi merge primarul la Bucuresti si nu vede nimic, iar cand se intoarce acasa, apare brusc amenda!!! Ce jocuri se fac aici? Forteaza UDMR nota pentru a obtine un post de viceprimar? Dupa numarul de voturi exprimate de etnicii maghiari, si atitudinea UDMR in campania electorala, nu merita asa ceva. Oricat ne-ar deranja Bolojan cu apucaturile lui, nu putem trece cu vederea aceste jocuri meschine.
Postat 03 Aprilie 2014, 20:18 de Boom
Oradeni !....voi veti plati cele 33 de miloane,ce va mirati?
Avem DNA ?,avem Curte de Conturi ?.......povesti.............bani aruncati de noi contribuabilii pentru indestularea burdihaniilor si a veniturilor personale ale celor ce ne conduc ( guvernanti sau edili) si a camarilei acestora (procurori, politisti,securisti,). Romania,tara frumoasa..... pacat ca e locuita ! Dom Primar Bolojan,timpul e favorabil lucrarilor,suntem imediat la jumatatea anului........ am aprobat o caruta de proiecte,am expropriat cum au vrut muschii nostri ( ai Primariei Oradea )......No,ce mai asteptam ?Toamna sau iarna ? Dar AMENDA ? Ungurii ca ungurii,dar consilierii tai ce au pazit ?...vezi,la ce folos o armata de ...pupincuristi ! Alo !!!!!!!!!......... Curtea de Conturi ! DNA ! ... DESTEPTAREA !
Postat 03 Aprilie 2014, 14:35 de xyz_q
gunoaie udemeriste!
Oradeni, nu mai votati picior de udemerist, ca de fiecare data luati teapa! Numai mizerii au stiut sa faca acestui oras, caruia i-au luat rand pe rand toate cladirile importante, le-au lasat sa se degradeze, dar au scos afara din ele institutiile de interes public. Noi contribuabilii platim acum si chiriile institutiilor scoase din cladirile lor, datorita acestor manevre udemeristo-judiciare. Vezi si cazul muzeului! Sunt niste lichele, fara exceptie, care au o singura dorinta: de-a ne face rau!
Postat 03 Aprilie 2014, 14:27 de mircea ion
Du-te dreacului de cretin şi ne lasă !?!
Bolojan, eşti o loază care trebuie stârpită !?! Dacă nu ţi-au venit de hac oponenţii, măcar să o facă Comisia Europeană în locul nostru, după care Curtea de Conturi să te scoată financiar ca vinovat şi pe deplin incompetent iar DNA să te radă de pe faţa pământului !?!
Postat 03 Aprilie 2014, 14:23 de Carp III
Smechere...
Pe cat pariem ca daca-l umfla DNA scoate certificatu medical .....ala stie el care....cine-i cu capu nu rsapunde pt faptele lui...
Postat 03 Aprilie 2014, 13:12 de carp 10
ADICA CUM TREBUIE PLATITA AMENDA
ADICA SUNTEM SUPARATI CA COLEGUL LIBERAL DE LA MINISTER NU NE-A ANUNTAT DE UN AN DE ,,ZILE'' CA AVEM DE PLATIT AMENDA? ce tupeu pa el . ADICA EU DACA PRIMESC AMENDA DE LA ,,PRIMARIE SAU POLITIA LOCALA'' SI nu o platesc si PRIMESC PENALITATI E DE VINA PRIMARUL NU EU. cam asta e logica normala nu?
Postat 03 Aprilie 2014, 08:40 de BUHUHU
ungurii separatisti, izolationisti ...
Astia sufera de probleme pshice GRAVE ca si pisdonicii ! Vor sa distruga orasul ! Asta da lovitura data oradenilor si bihorenilor.
Postat 02 Aprilie 2014, 22:46 de 100 %
vai de capul tau, primare !
sigur ca da, poa sa fie vinovat oricine numa' tu nu ! du-te ma cu pluta pe cris, ca de cand te-o votat frajerii de oradeni numa ai distrus orasul asta, Balbajane ! propun ca Oradea sa se numeasca "orasul-parcare" !
Postat 02 Aprilie 2014, 20:46 de Agentul Termic
vai s-amar
Utandu-ma la figura lui ma incearca asa un sentiment de revolta amestecata cu scarba.....si l-as pocni dar mi-ar fi frica sa nu ma murdaresc sau sa ma molipsesc de atata jigodism...si când te gandesti ca asta o puit....nasol...Da pluteste-n aer ceva zvon.....cica nu scapa.....
Postat 02 Aprilie 2014, 19:17 de stan
Culcattttt!!!!!!!!!!!!
zATTTTTTTTTT CRETINILOR!!!!!!!V-a scos maimuta la postat!!!! aceeasi strategie ca si in zilele trecute...zici ceva de porcariile cretinului pac sariti cu bozgorii-n gura,,,,ce are tannda cu manda..Acest simulacru de primar,,,,,nu mai stie cum sa-si ascunda greselile......C E A luat masuri nu MINISTRUL UDMERIST.....degeaba incerci bilojan s-o dai cu bozgoriii....lumea in general nu-i chiar asa tampita cum o crezi tu!!!!faptul ca tu mai esti in scaunul ala e dovada de prostie......marssssssssssss gunoi incerci cu zoaiele tale cretine tot felul de porcariii NU MAI TINE!!!!!!Si chiar de ce dracu nu te cata DNA BEI PROSTOVANE
Postat 02 Aprilie 2014, 18:08 de DOI
PRIMAR
SARACUL PRIMAR ESTE IN AFARA PROBLEMELOR DIN ORADEA
Postat 02 Aprilie 2014, 18:05 de BLUE
Ce ,,iudemere" ?! Ati baut fotoghin ?
Ce-ati patit, v-a orbit dragostea de unguri ?! Nici daca era ministru mediului bolovan, tot nu scapam! Bolovan minte, cum o face tot timpul, pocinogul ni l-a facut el si ,,competentii" din gasca lui. La aia de la UE nu conteaza 2 zile sau 20, nu s-a respectat o data limita si acum suntem buni de plata. Spun ca suntem buni deoarece noi vom plati, noi oradenii, desi noi am gresit doar cand am votat sa fim condusi de un tembel. Nimeni nu se gandeste sa strangem semnaturi si sa-l zburam, noi ii injuram pe unguri ! Dintre toti cei care posteaza nu este niciunul cu cunostinte de drept sa faca o sesizare catre parchet, dna, curtea de conturi, nu stiu ? Parchetul, dna-ul, militia, nu incepe nimeni o cercetare, nu se sesizeaza nimeni din oficiu ? Bine ca dna-ul il asculta pe sava si pe tarfele lui, (si astfel de exemple despre cum se fac ei ca muncesc sunt destule!), pt. aia sunt bani de ancheta....
Postat 02 Aprilie 2014, 18:01 de €€€€
Pai vezi ma loaza...
Pai vezi ma loaza... de ce trebui sa ramaneti la guvernare si sa ne aparati interesele, ca de aia v-am votat. A venit un bozgorr care merge pe principiul sa otravim fantanile si sa dam foc la tot , doara doara romanii or pleca si vom ramane noi majoritari. Noi v-am votat in guvern si voi ati cedat locurile UDMR-ului.
Postat 02 Aprilie 2014, 17:51 de emil
pt udmr contra oradeni, contra bihoreni, contra Romania
PE LANGA CA NE SABOTEAZA CAT POT, udemeristii, SUNT SI CU OCHII TOT DUPA FURAT. ungurii, daca au creier, nu o sa-i mai voteze.
Postat 02 Aprilie 2014, 17:32 de nail
udmr contra oradeni, contra bihoreni, contra Romania !
du-te dracului de hudemerist cretin! voi sabotati totul in orasul asta, in judet si in tara.
Postat 02 Aprilie 2014, 17:20 de @pole
udemeristi jegosi si infecti...
sa vedem ce zice kiss / odon / biro ? fericiti ca ne-ati tras-o tuturor oradenilor ? dar stati linsititi ca nici lovitura de imagine nu va iese ba dimpotriva. in plus amenda oricum nu se plateste CET-ul fiind in insolventa. ati aratat doar cat de mici sunteti si ce caracter infect va pastoreste....
Postat 02 Aprilie 2014, 16:25 de oradean
@ 8,$,fiscal
pt. niste blocatii mintali ca voi: toti locuitorii din oradea o sa plateasca amenda poate sa fie orice nationalitate,apartenta politica,sex, virsta, si dupa vara vine iarna fara cet o sa inghete cartierele de blocurii,nici conductele de gaz nu se pot monta repede dar oare cine o sa plateasca introducerea retelei de gaz,dar poate avem noroc si la conducerea primariei va fi un alt primar.
Postat 02 Aprilie 2014, 16:24 de POLE
UDMR l-a sustinut pe Ministrul Mediului in functie. MAI VOTATI UDMR IN ORADEA!!
Maghiarii au votat UDMR in Bihor pentru ca au primit promisiuni de la Ex-Xomunistii UDMR Bihor. Dar acestia surpriza, le-au tras-o cu o amenda a carei valoare putea creea 10.000!!! DE LOCURI DE MUNCA !!! Acuma v-ati invatat minte! Mai votati Kiss, Biro si Gasca Comunista din UDMR Bihor!
Postat 02 Aprilie 2014, 16:14 de Attila cel Hun
Amenda
Asa e. N-a fost nici o problema cu amenda pana cand acest ungur udemerist nu a ajuns ministru ca sa loveasca in oras.
Postat 02 Aprilie 2014, 16:05 de 8
Gunoaie separatiste, retrograde, furacioase, imbarligatoare,etc
Toate insusirile negative de personalitate le au acesti magari iudemeristi. Acum ne-au pus si ditamai amenda pe oras !!!!!!
Postat 02 Aprilie 2014, 16:02 de $$$$
AMENDA
ADEVARAT TOV. NU SINTETI DELOC VINOVAT,ORADENII SINT VINOVATII CA AU VOTAT PT. UN TOV . PRIMAR CARE EXPLICA SI NU REZOLVA NIMICA
Postat 02 Aprilie 2014, 16:02 de STAR
Jigodiile hudemeriste
Astia lucreaza doar impotriva noastra. Jigodiile nu se dezmint. Gunoaiele sunt tot cu ochii dupa sabotat si dupa furat ! De nenumarate ori ne-au bagat betze in roate acesti escroci.
Postat 02 Aprilie 2014, 15:58 de Fiscal
asta-i nesimtit rau !
Auzi, ,,nu l-au anuntat"... Da' cine esti tu sa te anunte ca ai incalcat legea ?! Slugile tale anunta pe cineva ca a depasit cu 2 minute timpul de stationare si trebuie sa mai introduca 1 leu in aparatul de taxare ? Nici vorba, un-doi il fac pe cetatean la buzunar ! Ai noroc ca astia de la dna oradea dorm (oare de ce ?!), ca altfel si tu si directorii numiti de tine (niste nulitati ! pe care era capabil l-ai zburat!) ati fi dupa gratii si cu averile confiscate !
Postat 02 Aprilie 2014, 15:38 de pietroi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON