URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Aprilie 2015, 16:36

Bolojan despre Aparegio: "90% dintre lucrări se vor termina la timp şi fără probleme"

La 4 ani de la semnarea contractului de finanţare a proiectului Aparegio, în valoare totală de 83 milioane euro, lucrările se apropie de sfârşit. "Cu excepţia localităţilor Biharia şi Borş, toate comunele care au graniţă cu municipiul vor fi deservite la sfârşitul anului cu apă şi canalizare de la Oradea", a declarat primarul Ilie Bolojan, vineri, în cadrul conferinţei de bilanţ. La eveniment au participat inclusiv prefectul de Bihor, Claudiu Pop şi preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa.

Primarul de Oradea este convins că proiectul privind "extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Bihor" va fi dus la bun sfârşit. "90% dintre lucrări se vor termina la timp şi fără probleme", a spus primarul.

Diferenţa de 10% o reprezintă contractele reziliate de Compania de Apă Oradea pe fondul unor neînţelegeri cu constructorii. Printre acestea se numără contractele încheiate cu Selina, pentru extinderea şi reabilitarea sistemului de apă şi canalizare în zona de sud-est a municipiului (28,6 milioane lei) respectiv cel pentru construirea staţiei de epurare din Beiuş (12 milioane lei), şi cel încheiat cu firma Cartel Bau, pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare din Sîntandrei (25,2 milioane lei). Toate cele trei contracte au fost scoase din nou la licitaţie şi urmează să fie acordate altor constructori pentru a fi duse la bun sfârşit.

Directorul Companiei, Ovidiu Gavra (foto), este convins că lucrările ar fi fost mai avansate dacă nu ar fi existat de-a lungul timpului şi episodul ieşirii comunei Biharia din Aparegio, respectiv blocarea lucrărilor pentru o bună perioadă de timp de către conducerea Primăriei Finiş. "Am avut probleme cu Biharia, care într-un moment de lipsă de discernământ a renunţat la finanţare. În final însă noi am alocat banii pentru lucrări în Oradea şi Paleu, iar firma Triada Prod s-a agajat să le finalizeze până în octombrie 2015", a spus Gavra.

Din cele 83 de milioane de euro alocate proiectului, CAO a angajat până acum 56 de milioane de euro. În urma licitării lucrărilor, Compania a realizat economii de circa 27 milioane euro,  bani care au fost reorintaţi către lucrări suplimentare în Oradea şi localităţile limitrofe. Printre acestea se numără lucrări de protecţie a sursei de la Uzina de apă 4 împotriva infiltraţiilor de la aglomerările urbane învecinate şi extinderea reţelelor de apă în cartierele Grigorescu, Episcopia şi zona Calea Borşului.

Din economiile înregistrate se va mai face extinderea sistemului de alimentrare cu apă în Nojorid cu localităţile Livada şi Leş, în Oşorhei şi Copăcel, în Tinca, Gurbeghiu şi Răpa, în Sîntandrei şi Palota, în Sînmartin, Cordău, Chihei şi Rontău, în Ineu şi Husasău de Criş. Având în vedere declanşarea cu întârziere a procedurii de achiziţie, termenul de predare al acestor lucrări a fost amânat pe primele luni din anul 2016.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
@antiutecist
Conform DEX interlop inseamna DUBIOS, SUSPECT, FRAUDULOS, CARE DESFASOARA O ACTIVITATE NELEGALA, RAU FAMAT. Prin ceea ce scrii faci dovada ca nu intelegi textul asa incat nu prea esti bine plasat ca sa comentezi. Si necunoasterea legii si prostia pot duce la dosare penale. In alta ordine de idei, mai anticomunistule (desi cred ca e un pseudonim care nu are legatura cu ideile tale)ti-o dau in goarna!
Postat 20 Aprilie 2015, 21:35 de eutanasiu
eutanasiu
Mai eutanasiu, daca detii dovezi ca Bolojan e un interlop, nu mai sta pe ganduri ci du-te fuguta la DNA si da pe goarna, pentru ca e chiar pacat ca Oradea sa fie condusa de un interlop.
Postat 20 Aprilie 2015, 15:49 de User anonimizat
Manager de nevoie
Nu este clar daca bilantul a fost facut in numele Aparegio sau al CAO. Dupa cei prezenti este bilantul CAO, primarii fiind absenti. In acest caz, inca o data Bulibasa i-a facut temele lui gavra. Cum e ca primar sa fii condus de un securist? In schimb, erau prezente trei boarfe in randul intai.
Postat 20 Aprilie 2015, 13:34 de eutanasiu
Spre dezamagirea unora...
Cu cat realizarile din actualul mandat sunt tot mai evidente, cu atat de multe sunt si criticile aduse primarului Bolojan.Dar urmarind arhivele comentariilor din primul mandat criticile sunt tot mai putine si razlete.Dincolo de toate, Bolojan este un primar vizionar,mult de tot deasupra a tot ce a fost in materie de primar in Oradea si chiar in tara,dar asa este in viata nu toti din preajma mereu sunt convinsi de proiectele tale si urmaresc atat de mult doar profitul personal,mai ales in administratiile locale si nu doar.Nu stiu daca va mai candida ptr. inca un mandat pe care cu siguranta l-ar castiga,oricum lasa multe lucruri bune in urma sa,acestea se vor vedea mai bine si or sa fie apreciate in urmatorii ani.Oricum sa fie cu multa bafta si mult noroc in tot ceea ce face ca primar...ca de critici cu siguranta nu duce lipsa...
Postat 20 Aprilie 2015, 12:10 de ardelean
EGIS. E-zis şi e-scris.
Bolojan face parte din categoria interlopilor care atunci când sunt arestaţi şi mai au dreptul la un singur telefon, ar suna la cei de la care mai are de luat mită să-i trimită şi ultima tranşă. Aşa este şi cu atribuirea contractului CS2E în valoare de 4.128.000 lei fix, pentru servicii de supervizare a contractelor din economii atribuit cu talent firmei EGIS. Tariful orar este cu 48% mai mare decât cel plătit firmei Louis Berger (şi el supraestimat cu 50%). O fi pentru că de data asta era el obligat să plătească ultima tranşă din mită? Sau pentru că EGIS e una din firmele prin care s-a derulat contractul Microsoft în care el a semnat plăţi pentru licenţele tuturor autorităţilor publice când era secretar general al guvernului (doar prescurtarea S.G.G. se scrie cu majuscule în cazul lui)? Papistaşul Bolojan este curat şi nu are nici o obligaţie, aşa că nu încape vreo îndoială că EGIS a câştigat corect licitaţia şi nu va ascunde nimic din ceea ce NU ştie. Louis Berger a primit 11.264.269 lei în patru ani în timp ce EGIS va primi 4.128.000 pentru 12 luni. EGIS e moştenirea PSD de pe vremea lui Năstase, aşa că se înţelege de ce a fost invitat Claudiu Poop (l-am citat aici fonetic pe gavra – el vorbind liber exact ca Becali) trecut pe la CAO mai întâi, pentru ca mai apoi să fie invitat să îl asculte pe Mureşan.
Postat 19 Aprilie 2015, 22:29 de eutanasiu
FINALUL VA FI MARO
Încă de pe vremea în care era professor de matematică la şcoala “specială”, de fapt şcoala ajutătoare, bolojan explica elevilor tainele meseriei prin calculul cu ajutorul degetelor. Pe lângă că, asemeni jandarmilor care păzesc deţinuţii, sunt ei înşişi deţinuţi cel puţin în timpul serviciului, primatul a devenit special precum copii pe care, teoretic, trebuia să îi înveţe, apare ca evident că nu posedă suficiente degete pentru calcule de complexitatea proiectului Aparegio. Sfatul consilierei Rodica Ungur, cu salariu ce l-ar face invidios şi pe Teodorovici, este o şmecherie care pentru proşti ţine. (Dacă pe ea a dus-o instinctul primar). Împreună cu consiliera tehnică Măriuca Tiutin probabil că vor şti explica DNA-ului cum au reuşit să refacă studiul de fezabilitate cu valorile scoase la licitaţie. Cum aţi reuşit ca din economiile de 26 milioane de euro să faceţi proiecte de 32 milioane de euro ca să le scoateţi la licitaţie? Este adevărat că DUPĂ licitaţii aţi “picat” pe valoarea economiilor dar aici se pun două întrebări legitime ale organelor de control. 1 De unde ştiaţi că lucrările vor fi atribuite la 80% din valoarea anunţată? 2 Cum aţi trimis la minister şi la Comisia Europeană bugetul refăcut după licitaţii cu o depăşire de 6 milioane de euro? De aici se desprinde noua strategie: Descalificăm pe toţi cei care nu au licitat la acest procent şi sperăm că nu va întreba nimeni până în decembrie dacă avem şi aprobările SCRISE pentru ceea ce ne-a cerut gavra cu bolojan să facem. Sava Viviana face din nou cartofi la copţi fără mănuşi. Eu nu aş fi deloc liniştit, mai ales că cel care v-a sugerat soluţia nu a semnat nimic. Dacă tupeul se bazează pe ipoteza că Teodorovici este cel va controla, la finanţe fiind, este greşit. Oricum, lucrările licitate din economii nu fac obiectul etapei 2007-2013. Ele sunt, conform declaraţiilor, amânate pe 2016, adică neeligibile. Aici probabil intră FAZAREA, în limbaj comun fiind amânarea pentru etapa 2014-2020 şi pierderea sumelor respective din bugetul viitorului exerciţiu financiar. Dar, de departe, cea mai mare problemă a voastră este să explicaţi cum, după ce aţi făcut déjà o economie de 31,3% la licitaţii în prima etapă, din valorile contractate aţi mai făcut economii între 36,2% şi 17% (ca medie ponderată 20,6%) în condiţiile în care lucrările au fost realizate 100%? CL 16 are valoarea corectă 10.276.103 lei şi nu 9.786.760 aşa cum greşit a copiat ignat Georgică şi nu l-a verificat Tiutina, cu excepţia cazului în care ştiţi voi sigur că nu sunt cuprinse şi cheltuielile neprevăzute. Poate ne spuneţi ceva şi de cele 4,8 milioane de euro diverse şi neprevăzute de care nu v-aţi atins. Amploarea dezastrului este dată de minciunile pe care le ascundeţi cu greu tocmai pentru că nu înţelegeţi nimic. Este adevărat şi că datele publicate sunt cele de la Ministerul Fondurilor Europene care are un nou ministru. Dar ar fi trebuit să ştiţi măcar să calculaţi procentele corect. CL1 – corect 34,6% în loc de 58,3%. Sau 23,7% din contract este realizat şi vă e ruşine să plătiţi? Adică jumătate din ceea ce s-a făcut până acum este neplătit. La contractele reziliate declaraţi că fizic este executat mai mult decât aţi plătit voi. Este un început bun în procesele care vor urma. Piciu, Platona, Pig-nat şi în general toţi cei cu litera P de la U.I.P. să vă decontaţi cei 381.000 de euro salariile din bugetul alocat, în plus, ca să aveţi de unde plăti o parte din ceea ce v-a pus gavra cu bulibaşa să semnaţi. Calculând corect, dacă nu mai greşiţi nimic, la 31.12.2015 din tot proiectul de 83 de milioane de EURO voi veţi absorbi 89 de milioane de LEI!!! Adică aproximativ 24%. Probabil că vizaţi un premiu pentru cel mai mic grad de absorbţie de fonduri europene. O să aveţi timp să absorbiţi destul la tubulatură (pentru detalii întrebaţi-o pe Udrea). Bolo_jeane pune mâna pe carte şi învaţă! Chiar şi meseria de inginer ai denaturat-o prin limitare la inginerii financiare. Dacă înlocuim Euro cu Lei (aşa cum au făcut şi consilierele pentru manipulare) primatul ar putea avea dreptate! Este chiar 107%. LA AŞA PERFORMANŢĂ S-AR IMPUNE ÎNCĂ UN MANDAT! (de arestare).
Postat 19 Aprilie 2015, 21:40 de eutanasiu
NEOLOGISME
Deoarece 27 de milioane de euro sunt pierderi, autorul textului (probabil şi autorii cântecului) a simţit nevoia introducerii unui neologism “REORINTAŢI” – fără a face trimiterea la dex şi fără a cita sursa, ca să nu descoperim plagiatul. Întrebuinţând dicţionarul vom constata că este un cuvânt compus care, etimologic, vine din maghiară (ca finanţare) şi ne descrie caracterul repetitiv prin RE, împerecheat cu ciobănescul mioritic cu trei picioare ORI(E)NTAT, aflat aici într-o simbioză perfectă cu politica editorială a publicaţiei. Ar fi de luat în calcul şi regionalismele de la Birtin şi cele de la Miersig, două zone puternice de siluire a limbii (lor) – cu rezultate spectaculoase în administraţie şi interne. Într-o alăturare de trei cuvinte, RE-ORI-INTRAŢI, lucrurile se complică puţin chiar şi pentru cei iniţiaţi, devenind astfel un caz de competenţa DNA, având în vedere că încă de pe vremea când tatăl lui gavra era tablagiu activ la securitate, un grup format din trei (fie ele şi cuvinte) constituia subiectul unui dosar. Înţelegem totuşi că cuvântul cheie este RE. Refinanţarea conducătorilor pentru campanie şi companie (cică fără bani nu există concubinaj).
Postat 19 Aprilie 2015, 18:55 de eutanasiu
Remarcabil !!!
Aproape 15 ani au trecut de când suntem în Mileniul III ..... toţi orădenii ne putem "lăuda" că avem apă aproape tot timpul la robinet !!!
Postat 19 Aprilie 2015, 11:36 de WinDos
Simai esti agramat!
Se scrie (spune) corect VEZI AICI BILANTUL PROIECTULUI APAREGIO DUPA PATRU ANI!
Postat 19 Aprilie 2015, 07:39 de eutanasiu
Dar pt oradeni?
Dar pentru oradeniii carora le ai marit impoztul pe terenuri de zeci de ori , si pe care ii amagesti vu promisiuni pe cant toate aceste utilitati?
Postat 18 Aprilie 2015, 10:38 de unomsimplu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON