URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Iunie 2015, 15:24

Bolojan cere Guvernului norme pentru eutanasierea câinilor fără stăpâni şi pentru ridicarea maşinilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În calitate de preşedinte executiv al Asociaţiei Municipiilor din România, primarul Oradiei Ilie Bolojan a cerut Guvernului să adopte în procedură de urgenţă noile norme pentru aplicarea legii privind câinii fără stăpâni, deoarece primăriile nu mai pot prinde şi eutanasia maidanezi. De asemenea, Bolojan a cerut executivului să adopte regulamentul pentru ridicarea maşinilor parcate neregulamentar

„Hotărârea de Guvern care aprobă normele de gestionare a câinilor fără stăpân este suspedantă de instanţe şi dacă astăzi nu avem haite de câini în marile oraşe ale României, acest lucru se datorează măsurilor luate înainte de suspendarea acestei hotărâri. Dacă nu se intervine imediat şi primăriile nu pot să gestioneze aceşti câini fără stăpân, în anii următori vom vedea iar că numărul lor scapă de sub control. Acum nu se pot captura şi eutanasia câinii”, a declarat Ilie Bolojan, preşedintele executiv al AMR, citat de hotnews.ro, la adunarea generală a asociaţiei.

La această întâlnire, Bolojan a fost reconfirmat preşedinte executiv, iar primarul Robert Negoiţă a fost ales preşedinte al AMR.

„O altă chestiune este legată de maşinile staţionate pe trotuare, care blochează spaţiile pietonale. Bucureştiul este un exemplu în acest sens. Prin anularea posibilităţii ca local să se adopte regulamente în acest sens practic este blocată punerea în practică a acestor prevederi legale. Se impune ca Guvernul României să adopte hotărâri care să stabilească norme pentru întreaga ţara, astfel încât pentru cei indisciplinaţi în totalitate să putem lua aceste măsuri şi să creăm posibilitatea de circulaţie normală şi acces a vehiculelor care intervin în situaţii de urgenţă”, a mai spus Bolojan.

Primarul Oradiei a mai cerut Guvernului să crească competenţa zonelor metropolitane din România, care azi funcţionează ca nişte asocieri în care municipiul centru de zonă metropolitană nu poate delega competenţe. Bolojan a dat exemplul francez, unde municipiul poate gestiona sistemele de transport integrat, astfel încât să extindă bazinul de forţă de muncă pentru companii, iar locuitorii să aibă acces sporit la locuri de muncă, educaţie, sănătate.

Bolojan a mai subliniat că este importantă şi salarizarea funcţionarilor şi primarilor de municipii. „Până la apariţia legii salarizării, de care se tot discută, este nevoie să se îmbunătăţească urgent salarizarea primarilor de municipii. Gândiţi-vă că două treimi din fondurile europene pe programele regionale le gestionează aceşti primari şi de asemenea este nevoie de o flexibilitate a plăţilor către funcţionarii publici pentru ca cei performanţi să fie recompensaţi suplimentar”, a spus edilul.

În fine, preşedintele executiv al AMR a cerut creşterea autonomiei financiare pentru autorităţile locale, unde cota din impozitul pe venitul global a ajuns la 41,75%, de la 47% cât era în urmă cu câţiva ani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
E din ce în ce mai clar...
Pentru mine e din ce în ce mai clar. Am avut până în 2008 primari care au furat cu nerușinare și n-au făcut mai nimic pentru oraș. Avem acum unul, cu bubele lui cu tot, care măcar se străduiește să miște ceva. Bine face că încearcă să lase orașul fără câini de izbeliște și fără mașini parcate aiurea. Mă duc lângă Poliția pașapoarte și acolo se parchează exact ca-n junglă. Degeaba au fost trasate linii de interzicere a parcării - până nu se pun acolo țăruși de metal, o să parcheze toți nesimțiții care, culmea, nu pot face efortul de a călca accelerația și a-și deplasa mașina (cu burdihan cu tot) până la o parcare marcată. Ei, dacă ar exista o legislație clară, sigur n-ar mai parca nesimțiții acolo. Dar poate ar fi mai bine dacă musiu primarele s-au sui într-un tanc, ca primarul din Vilnius parcă, și ar face una cu pământul toate mașinile parcate ilegal. Oricum, văd de pe formum că mulți, mult prea mulți, orădeni sunt neam de latini și italieni: n-are importanță cum arată orașul, să fie plini de câini și mașini parcate pretutindeni aiurea că așa-i bine. Apropos de referendum: așa eșuat cum a fost, pentru mine tot a fost bun de ceva pentru că mi-a întărit convingerea că musai să decolez din țara asta. Așa că încep să lucrez la ideea asta din ce în ce mai mult. Nu de alta, dar m-am săturat să văd că unii încearcă să facă ceva cât de cât bun și folositor pentru urbe, iar alții se căznesc să facă exact pe dos.
Postat 30 Iunie 2015, 09:39 de Shogun
@saint_paulia.Ma bucur.Cu cat suntem mai multi,cu atat mai bine !
Ma bucur. Cu cat suntem mai multi,cu atat mai bine.Doamne ajuta !
Postat 28 Iunie 2015, 13:33 de platona
Omul care sfideaza respectarea Legii....propune masuri pentru cei indisciplinati ?
Postacilor Pro Bolojan,nu vi se pare curios ca, unul care sfideaza Legea(atat legea bunului simt cat si cea a mediului,a regimului autorizarii in constructii,a cheltuirii banului public,a finantarii frauduloase de proiecte...)se erijeaza in aparatorul numanui,in respectarea Legii Rutiere !!!???.Pai ti-ai gresit profesia tatae,trebuia sa te faci politai.Bolojan nu v-a prinde al treilea referendum...Am promis DNA-ului ca voi reveni cu anchetele intreprinse Curtea de Conturi Europeana de la Luxembourg si de la Comisia Europeana de la Bruxelles,OLAF legat de proiectul intubarii paraului Paris/Pasteur(dupa "Pasztor"de la ABA Crisuri)...si ma tin de cuvat.Asa sa ne ajute Dumnezeu,pe fiecare ,dupa cum ne dorim dezvoltarea ,progresul urbei si prosperitatea cetateanului oradean .
Postat 28 Iunie 2015, 13:26 de saint_paulia
Aha....
MTBRou!Hai sictir cu filosofia ta!Marrs javra bolojana!
Postat 28 Iunie 2015, 11:49 de grigore
Eutanasierea sau nu
@DOGS OK bunica are parte de vina, nu contest, nu eutanasiem este OK si asta dar o solutie trebuie gasita! NU se poate sa ramana liberi pe strada! Dute la o plimbare cu bicicleta in Constanta, Bucuresti..... sa-mi spui daca dupa o zi nu ai ajuns la urgente din cauza cainilor. Care este lista prioritatilor? Dar am deviat de la subiect, subiectul este ca toata lumea arata cu degetul spre Bolojan eu vad ca omul face ceva nu sta.
Postat 28 Iunie 2015, 11:24 de MTBRomania
DOGS
@MTBRomania : 1. Ma rog, problema ta daca dupa atatea si atatea tari vizitate ai decis sa te stabilesti la Oradea! 2. Batjocorirea limbii romane MA IRITA cumplit! Si ma refer la GRESELI adevarate! Pentru ca daca eventual lipseste o litera sau ceva similar este clar o eroare de tastatura! 3. La masini nu ma bag, la caini, DA! Nu EUTANASIEREA este solutia! Hai sa zic ca nici pe strazi nu trebuie sa stea cainii dar ceea ce este in adaposturi depaseste orice inchipuire ! Poate sunt si caini agresivi, eu unul nu am intalnit! La mine vin toti cainii si se gudura ( ma refer la cei de pe strada ). Chiar in celebrul caz IONUT din punctul meu de vedere persoana cu adevarat VINOVATA a fost bunica (tocmai ea nu a patit nimic ). Bunica era datoare sa supravegheze copilul si nicidecum sa stea la taclale!
Postat 28 Iunie 2015, 11:00 de TDS
@TDS
Nu despre limba si literatura limbii romane am facut refereire cand am spus ca nu au scoala. De ce nu va mutati voi toti astea la Bucuresti, Iasi, Botosani Constanta..... sau alegeti un primar din Romania care va place si gata. Eu am am facut inconjurul pamantului de 2 ori in 6 ani am locuit in SUA, Canda, UK ai am ales Oradea asta dupa ce am vizitat si Romania. Tu cu ce faci comparatie cand spui ca nu trebuie sa dai amenda daca a parcat ca un nesimtit si nici masina ridicata....
Postat 28 Iunie 2015, 10:46 de MTBRomania
???????????
@MTBRomania: In primul rand sa inveti tu limba romana! Dupa aceea se mai poate discuta!
Postat 28 Iunie 2015, 10:27 de TDS
Nea Ilie
Se vede ca multi nu ai scoala aici si au ajuns la Oradea direct de la coada vaci. De ce sa nu ridici o masina si sa ii dai amenda? Este mai bine daca o mamica cu copil nu are loc sa mearga pe trotoar.NU se se vede ce face Bolojan cu banii? De ce sa nu omoare caini? Sa-mi omoare ei copilul sau sa ma muste ca sunt pe bicicleta si sa iau medicamente o luna? Oradea este OK dar sa-ti lasi tu copilul in parc, repet in parc nu pe strada in Bucuresti sau in Constanta.... si sa vina muscat de caini.... Dupa parerea voastra ce trebuie sa faca un primar?
Postat 28 Iunie 2015, 10:01 de MTBRomania
Aloooo
..Ambulantza?Este un maidanez de Birtin in libertate pe sTrazile Oradiei..alo,repede e bolnav de politichie ,e toxic..Asta esti Ilie de la primarie-T O X I C!
Postat 28 Iunie 2015, 08:25 de grigore
nea ilie (ne) minti precum respiri! Culmea! Unii te si cred!
Pe zaludul asta nu-l ridica nimeni sa-l duca si sa-l eutanasieze, sa scape Oradea de napasta?! Pe el il doare undeva de trotuare, de pietoni, de circulatie....! Grija lui si a slugilor lui este DOAR pt. banii (bani frumosi!si nu putini!)pe care-i scotea din ,,ridicari". Minte in mod ordinar (cam asta face el mai mereu: MINTE!)ca situatia opririi/stationarii vehiculelor nu este reglementata. Este mai nea ilie, dar banii din amenzi merg la bugetul central si pe tine asta te doare rau! Nu stiu daca ai permis de conducere si daca-l ai l-ai luat la Pitesti, ca daca-l luai ,,pe bune" stiai cum e cu stationarea/oprirea vehiculelor si cu impiedicarea/ingreunarea accesului pe drumul public. Poti linistit sa faci chiar puscarie! Citeste si tu si alti tantalai care-ti canta-n struna art 339 din noul cod penal si oug195/2002 actualizata 2015. O sa vezi ca pt. oprirea/stationarea vehiculelor in loc nepermis poti fi amendat de sa te usture pielea, poti face chiar puscarie, dar DOAR POLITISTII pot constata/sanctiona fapta, nu slugile tale, niste neica-nimeni. Si ce te ,,doare" pe tine, RIDICAREA: ia citeste art.64 alin (1) si (2) din oug195/2002 si vei vedea ca ridicarea vehiculelor este foarte bine reglementata, situatii/sanctiuni, dar la fel,sanctionarea faptei poate fi dispusa DOAR de POLITISTI. Ca slugile tale isi spun si le spui ,,politisti", e treaba ta/a lor. Pt. mine si pt. marea majoritate nu sunt altceva decat niste pierde-vara pusi sa ne jupoaie si sa ne dea pielea-ndarat:prosti cat incape, dar fuduli nevoie mare. In final: daca asa tare te f*** grija de pietoni, trotuare, fluenta circulatiei si alte baliverne, de ce nu te adresezi chestorului popa, sau si mai bine generalului(!!!) oprea? Sa le ceri sa-si ia pandarii de pe la colturi, de prin tufisuri si sa-i puna sa bata orasul, ca intr-o zi termina un bloc de procese verbale. A doua zi la fel, dar intr-o luna, in doua, tot ii disciplineaza pe soferi. Si daca tot vrei sa faci ceva pt. oradeni, pt. cei carora le sugi seva, pune-ipe cei de la ,,ridicari", acum someri de lux, sa stearga fircaliturile cu care ai umplut orasul. Sunt cateva zone centrale in care intr-adevar, oprirea/parcarea trebuie controlate, inclusiv prin taxare, dar sa ,,liniezi" tot orasul DOAR ca sa ne iei banii, mi se pare o hotie nerusinata si un pericol public. Au liniat idiotii locuri de parcare pana la intrarea-iesirea din curti, pana la coltul strazii, etc. Cum poate un sofer sa iasa din curte cand altul si-a pus masina (LEGAL!) pana langa poarta lui ?! Iese la ,,noroc' Caz incheiat cu tamponare pe T. Vladimirescu. Politistii de la rutiera au ridicat din umeri, au zis ca n-au ce face, asa e peste tot in oras, ordin de la primar sa fie ,,impozitata" fiecare palma de pamant! Sau cum sa iesi in siguranta de pe o strada cu cedeaza/stop cand si in stanga si in dreapta sunt masini oprite chiar in colt (tot LEGAL!)!? Ca in codul rutier scrie ca nu poti opri/stationa la mai putin de 25de metri de coltul intersectiei, nu-ti pasa, pe 25 de metri pui 5 masini si le iei banii soferilor! Hotule! Asa ca ai destule de facut in privinta circulatiei, inclusiv sau mai ales repararea strazilor, ca zic batranii ca nici dupa razboi n-au fost strazile asa de sparte.
Postat 28 Iunie 2015, 06:09 de pinonel
Pentru nene Ilie
Cu masinile O.K.Daca nu lasi in pace cainii nu o sa iasa nici a treilea referendum.
Postat 28 Iunie 2015, 01:49 de EmzePerix
BA DA
@platona: Ba da, sunt medici in Oradea, chiar unii (sub rezerva anonimatului) mi-au spus niste lucruri clare dar....asta e situatia!
Postat 28 Iunie 2015, 01:33 de TDS
Se impune ..un control medical,de urgenta !
Chiar nu mai avem medici in Oradea care sa-si asume un consult al acestui individ ,numit Bolojan?
Postat 28 Iunie 2015, 00:41 de platona
lupi la plimbare pe bulevard - sa gandim matur si chibzuit!
trebuie sa ne desteptam cu totii si sa tratam sursa problemei, nu obsesiv solutia. da, ok, iti plac cainii si pisicile. trebuie sa fii responsabil pt viata lor si sa le oferi conditii decente de trai. probabil sunteti de acord cu asta. ok, si mai departe... esti raspunzator inclusiv de reproducerea animalului, de puii pe care ii fata, etc. daca nu poti sa ai grija de acestea, nu mai comenta ce face primaria ca sa asigura la randul ei un mediu decent si civilizat de trai. sa va amintesc ca doar cainii si pisicile misuna haotic pe langa coloniile de tigani - fara a jigni pe nimeni, aceasta imagina reprezinta lipsa de educatia si civilizatie. de ce sa facem discriminare - mie personal imi plac lupii si tigrii (animale inteligente prin excelenta) - asta nu inseamna ca doresc sa ii vad plimbandu-se liber pe bulevard sau in parc!
Postat 27 Iunie 2015, 22:25 de roger
un nemernic...
...asta este cel pe care tontii l-au ales sa conduca acest oras candva frumos ! Doar un nemernic se duce la guvern sa ceara sa-l lase sa bage mana si mai adanc in buzunarele cetatenilor, desi iata ca de cand nu mai au voie sa ridice masini toata lumea parcheaza linistita si nu-s probleme. Nu, ma, el vrea sa-i fure pe prostii care l-au votat, in loc sa mearga sa ceara locuri de munca si salarii mai bune, el vrea sa ne unim cu Apateu si sa ridice masini si sa dea amenzi !
Postat 27 Iunie 2015, 22:19 de AgentulTermic
CRIMINALII !
DE PE SURSE : hingherii omoara la greu cainii ! Nu o fac la adapost, o fac pe traseu, ei , cainii, ajungand morti la destinatie. Asta pe sestache. Asa ca bolovanul face joc de glezna cand cere norme , ca el ,bolovanul a trasat propriile lui norme. Dovada ... zeci de caini ridicati de pe strazi care nu s-au regasit niciodata la adapostul PMO !
Postat 27 Iunie 2015, 21:22 de scortosul
Nu zau!
Trag totusi concluzia ca omu' de la primarie are mania eutanasierii. Cat a gestionat SOS Dogs cainii fara stapan, nu a fost eutanasiat nici un caine si de la cateva mii de exemplare initial ati primit la plecarea lor, domnule primar 500, numarati de politia comunitara. Dati dovada de civilizatie! Nu ucideti bietele animale pe care tot omul le-a pus in strada! Daca la dvs. in zona folclorica se arunca in Cris puii de caini si pisici, am pretentia ca fiind primar intr-un oras, cred eu civilizat si intr-o tara care se vrea europeana sa aveti un pic mai mult bun simt si sa va potoliti setea de sange altfel. Puteti manca un bitec tartar sau ceva din gama respectiva.
Postat 27 Iunie 2015, 20:15 de Kid
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON