URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 August 2015, 19:34

Bolojan: Asociaţia Municipiilor din România cere reintroducerea taxei pe imobilele neîngrijite şi a celei hoteliere în noul Cod Fiscal

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe 14 august, Asociaţia Municipiilor din România (AMR) a făcut o adresă către Ministerul Finaţelor Publice, trimisă şi tuturor partidelor politice, prin care cere reexaminarea noului Cod Fiscal, propunând totodată reintroducerea impozitării suplimentare a clădirilor şi terenurilor abandonate, precum şi a taxei hoteliere.

"Pe lângă aspectul urbanistic dezolant pe care îl imprimă, aceste clădiri şi terenuri afectează în mare măsură siguranţa şi sănătatea cetăţenilor, deoarece vorbim despre terenuri insalubre sau clădiri în paragină, cu elemente degradate", a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă primarul Ilie Bolojan, în acelaşi timp preşedintele executiv al AMR.

Asociaţia susţine introducerea acestei prevederi de la 1 ianuarie 2016. Edilul a explicat că măsura de impozitare suplimentară a acestor imobile şi terenuri a fost propusă în draftul noului Cod Fiscal, fiind însă respinsă în cadrul dezbaterilor din Camera Deputaţilor.

"Având în vedere că autorităţile locale dispun momentan de un cadru legislativ limitat pentru a determina proprietarii acestor imobile să le întreţină, reintroducerea impozitării suplimentare în noul Cod Fiscal ar fi o pârghie fiscală pentru administraţiile locale, care nu este obligatorie şi care poate fi aplicată la nivel minim sau maxim, permiţând astfel gestionarea acestor probleme în funcţie de realităţile din fiecare localitate", a adăugat primarul Ilie Bolojan.

Edilul a arătat că şi în Oradea există destule cazuri de terenuri, clădiri ori foste fabrici, care sunt dărăpănate ori chiar abandonate, care strică imaginea oraşului şi reprezintă un pericol pentru sănătate. Bolojan speră că şi partidele politice vor susţine introducerea impozitării suplimentare pentru acestea. "Sper să nu ia decizii populiste", a spus acesta.

Asociaţia Municipiilor din România susţine, totodată, şi reintroducerea taxei hoteliere (care figurează în Codul Fiscal aflat încă în vigoare, dar nu şi în proiectul aflat acum în reanalizare), cu stabilirea cuantumului ei de consiliile locale în cadrul unei interval de 0,5 - 5% şi aplicarea ei pentru fiecare noapte de cazare şi în cazul unităţilor de cazare din cadrul staţiunilor turistice.

În Oradea, banii adunaţi din această taxă, stabilită aici la 1% din tariful de cazare, erau folosiţi pentru promovarea turismului. "Nu mi se pare normal să se anuleze o taxă locală fără consultarea noastră şi fără a se oferi vreun element financiar în compensaţie. Şi aşa ne plângem că România nu este promovată turistic în plan internaţional, că participarea noastră la târgurile de turism este redusă ca amploare. Dacă nu vom avea aceste resurse, nu ne vom mai putea promova localităţile", a spus Ilie Bolojan, adăugând că taxă hotelieră este o practică europeană.

Anual, din taxa hotelieră, Oradea încasa circa 250.000 euro. Din aceste sume municipalitatea a înfiinţat, alături de mai mulţi operatori economici din turism, Asociaţia pentru promovarea turismului în Oradea şi în regiune, al cărei scop este editarea de materiale de promovare, precum şi participarea la târgurile de turism.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
20 Comentarii
Primarul-pedeapsa loveste din nou...
Se vede din nou disperarea edililor si incercarea de a scoate bani si din piatra seaca! Dupa ce au cheltuit inutil bani pe referendumuri cu dedesubturi numai de ei stiute, acum sunt gata-gata sa impoziteze pe oricine vine in Oradea si se cazeaza la hotel. Halal strategie de promovare a turismului local! Se vede acum (chiar si numai cu urechea libera) ca toata propaganda facuta in primavara cu promovarea turismului balnear si transformarea Oradei in capitala turismului termal a fost apa de ploaie!
Postat 21 August 2015, 09:57 de Danutz
grigoras
Ai avut ocazia sa taci si n-ai profitat de ea!
Postat 21 August 2015, 08:55 de User anonimizat
Perfect..
De acord..HAI SICTIR cu nivelele tale idioate ,cu ventilatoarele si bolovanii tai!Nu uita bolovanii,la git hai in Cris acum e momentul...a crescut apa!
Postat 21 August 2015, 07:24 de grigore
@bihoreanoradean
Tu macar citesti postarile mele, sau doar arunci cu kkt-ul in ventilator. Stii care e chestia, eu nu sunt in raza de actiune a ventilatorului, pe cand tu trebuie sa fii langa el cand arunci cu materia. In primul rand ca singurul comentariul la acest articol, in afara de raspunsurile date tie, era adresat unei alte persoane si era o observatie legata de faptul ca nu Bolojan a inventat suprataxarea despre care se face referire ci ea era prinsa in codul fiscal daor ca fusese scoasa la dezbaterea din camera. Oricum, dialogul cu tine este o irosire a timpului, asa ca incepand din acest moment o sa te ignor totalmente. Salutare si noroc!
Postat 20 August 2015, 23:20 de User anonimizat
@ anti
Eu cred ca tu esti cel care se baga ca musca in kãkat de fiecare data cand cineva are vreun comentariu negativ la adresa idolului tau. Una e sa iti spui parerea intr-un mod mai mult sau mai putin elegant despre un subiect anume si alta e sa te iei de oricine nu e de aceeasi parere cu tine. Asa ca hai sictir!
Postat 20 August 2015, 22:14 de User anonimizat
@bihoreanoradean
Dude, ce limbaj am folosit? Poate cand m-am coborat la nivelul tau si ti-am raspuns in acelasi mod. Ma intereseaza foarte putin, spre deloc parerea ta despre mine sau cat de mult contez pentru tine. In cazul de fata comentariul meu era pentru altcineva si te-ai bagat ca musca, neprofitand de ocazia de a tacea. Mai mult limbajul pe care l-ai folosit si invectivele aruncate, nu cred ca te situeaza in pozitia de moralizator pe forum. Deja am folosit prea mult timp pentru tine si nu il meriti. Hai pa!
Postat 20 August 2015, 13:14 de User anonimizat
@ anti...
De obicei sunt politicos dar nu pot sa trec cu vederea 'badaranii' asa ca ti-am raspuns in ton cu limbajul pe care il folosesti si tu. Cat despre ce si cum am postat, tin sa te anunt ca ai probleme de memorie... oricum nu conteaza, asa cum nu contezi nici tu.
Postat 20 August 2015, 12:19 de User anonimizat
@bihoreanoradean
Sa-ti raspund in registrul pe care l-ai folosit? Nu ma cobor la nivelul tau. Este o vorba, nu te pune cu prostu', ca te coboara la nivelul sau si te bate cu experienta. E ceva neadevarat in postarea mea? Si destinatarul comentariului meu recunoaste ca am dreptate, tu in schimb o tii langa ca sunt platit. Iti fac o urare: Sa dea Dumnezeu sa ai de acum inainte atatia bani cati iau eu pentru apararea imaginii lui Bolojan, inmultiti cu orice numar alegi tu. O precizare, pe grupul numerelor reale, este definit elementul zero pentru operatia de inmultire, adica tradus pentru tine, orice numar real inmultit cu zero are ca rezultat zero. In alta ordine de idei, masura e binevenita, pentru ca tot tu, daca tin bine minte, intr-o postare la un articol ce facea referire la cladirile istorice si la faptul ca se degradeaza, il invinuiai pe acelasi primar ca nu ia nici o masura. Si inca o precizare pentru tine, poate de data asta o sa tii minte si o sa te mai gandesti inainte de a arunca cu invectivele: exceptand anii de inainte de 89 si putini de dupa, am lucrat si lucrez in domeniul privat, deci nu am fost si nu sunt angajat al primariei, nu-l cunosc personal pe Boloja si in afara unor2 sau 3 ocazii cand ne-am intalnit, intamplator, n-am nici cea mai mica relatie cu el. Interventiile mele in favoarea sa, sau cum iti place tie sa zici, in apararea imaginii sale, sunt rezultatul atacurilor voastre, a celor care nu vedeti sau nu vreti sa vedeti realizarile bolovanului, hai ca folosesc termenul care va place voua, si se petrec (interventiile) doar cand eu consider ca este atacat pe nedrept. Am mai spus-o si ma repet, Bolojan e departe de a fi primarul perfect, dar in acelasi timp este de departe cel mai bun primar pe care l-a avut Oradea dupa "lovilutie" si unul dintre, daca nu cel mai bun, primar din tara. Restul e tacere!
Postat 20 August 2015, 10:54 de User anonimizat
bolovan
dar cu fc bihor ce a ti avut
Postat 20 August 2015, 10:34 de pop2
Foarte corect si binevenit
La sugestia unui coleg de forum am recitit textul si am inteles mai bine:Cladirile abandonate vor fi impozitate suplimentar pentru ca au potential turistic. In plus,cazarea diversilor boschetari si lighioane fara autorizatie atrage dupa sine amenzi intre 10.000-50.000 precum si plata taxelor hoteliere aferente.Lipsa acreditarii si clasificarii de la Ministerul turismului se pedepseste conform legii. Era o vorba care zicea ca drumul spre iad e PAVAT cu bune intentii (made in Italy)
Postat 20 August 2015, 09:30 de excalibur
perceptor, nu primar
Pe asta l-a facut ma-sa cu vreun perceptor (a platit biata in natura), nu stie altceva decat taxe si iar taxe!
Postat 20 August 2015, 09:16 de pinonel
multumim
bolojan e pt noi ceausescu 2
Postat 20 August 2015, 07:47 de pop2
taxe
@excalibur, ai tinut tu neaparat sa apari pe forum, dar nici macar nu ai citit articolul sa vezi despre ce este vorba. Si daca totusi l-ai citit si in continuare ai aceeasi parere, e trist.
Postat 19 August 2015, 22:41 de marius_ro
idee excelenta
Ideea reabilitarii fortate este binevenita. Toate aceste cladiri sunt bijuterii arhitecturale care pot face din Oradea un oras turistic autentic, pe langa alte atractii. Acestea dau suflet locului si fara indoiala sunt un simbol al Europei moderne. Din punctul meu de vedere cladirile istorice, oriunde la intalnesti iti dau senzatia de "casa", fie ca le intalnesti la Oradea, Cluj-Napoca, Budapesta, Viena, Munchen, Paris sau Lisabona. Proprietarii trebuie obligati si sprijiniti sa le reabiliteze, fara discutie.
Postat 19 August 2015, 22:39 de parker
@ antikakat
Cum apare vreun comentariu negativ la adresa nebunului, hop si tu! Esti purator de cuvant in primarie si nu stim? Esti platit sa-i aperi imaginea? Esti pupincurist? Ce esti? Stai linistit: cu toate realizarile din oras, oradenii o duc tot mai prost in ultmii ani. Poate sa fie centrul poleit cu aur, cand o sa ajunga cutitul la os (si nu mai e mult), sa-si ia talpasita si sa plece departe! Da, departe!
Postat 19 August 2015, 21:58 de User anonimizat
CODUL
@anticomunist: Da, eu am fost mai concentrat pe taxa hoteliera! Chiar si asa Codul a fost votat alaturi de "comunisti" si de penelei! N-am auzit pe nimeni SA URLE ca propunerile lui Bolojan nu au trecut! PS BOMBA SERII: S-a anuntat/pesurse/ca IOHANNIS va efectua o vizita de lucru in Romania! Vizita va cuprinde si Capitala! s!
Postat 19 August 2015, 21:56 de TDS
Taxe si iar taxe
Incet ,incet orasul asta va deveni un sublim lagar de munca, unde vei avea dreptul sa muncesti pe nimic si sa platesti taxe fara numar,fara noima,la maxim. Nu degeaba avem cele mai mici venituri salariale si cele mai mari preturi la utilitati si transport in comun. Noblesse oblige
Postat 19 August 2015, 21:28 de excalibur
Erata
Evident, codul fiscal si nu cosul fiscal! :)
Postat 19 August 2015, 21:08 de User anonimizat
@TSD
Daca citeai articolul ai fi sesizat ca, citez: Edilul a explicat că măsura de impozitare suplimentară a acestor imobile şi terenuri a fost propusă în draftul noului Cod Fiscal, fiind însă respinsă în cadrul dezbaterilor din Camera Deputaţilor. Deci nu avea sens sa faca propunerea cand masurile propunerii figurau in cosul fiscal. Cum la dezbatere aceasta propunere a fost eliminata din codul fiscal, face sens ca ea, propunerea, sa fie repusa pe tapet.
Postat 19 August 2015, 21:07 de User anonimizat
SILA
De ce nu au fost cerute inainte de primul vot? Celebra RASUCEALA BOLOJAN-ista! O data zice corect ca cineva a savarsit INFRACTIUNI, apoi o da la intors! Dupa cum ii dicteaza INTERES-ul! Asa si acum! SILA la maximum!
Postat 19 August 2015, 19:51 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON