URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Iulie 2014, 16:25

Bolojan a obţinut acordul premierului Ponta pentru supraimpozitarea imobilelor abandonate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Propusă deja de municipalitatea orădeană, în scris, Ministerului Finanţelor, măsura supraimpozitării clădirilor neîngrijite şi abandonate are toate şansele să intre în Codul Fiscal, aflat deocamdată în dezbatere, şi care ar putea intra în vigoare în 2015.

Abandonezi, plăteşti!

Primarul Ilie Bolojan a anunţat că premierul Victor Ponta a fost de acord cu această propunere într-o şedinţă de lucru între reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), al cărei preşedinte executiv este edilul Oradiei, şi primul-ministru însoţit de vicepremierul Liviu Dragnea, care a avut loc marţi la Craiova.

"Este o măsură care nu urmăreşte să aducă bani suplimentari la bugetele locale, ci să-i determine pe proprietari să-şi îngrijească clădirile sau să le vândă. Spre exemplu, în Oradea, în această situaţie sunt Alumina, Înfrăţirea, Avântul şi alte clădiri vechi în stare avansată de degradare. Acesta ar fi un instrument important care ne-ar permite să reabilităm într-o formă accelerată oraşele noastre", a declarat edilul, joi, într-o conferinţă de presă.

Credite pentru faţade

În aceeaşi întâlnire de lucru, Bolojan, în calitate de reprezentant al AMR, a cerut Guvernului să finalizeze procedurile necesare pentru ca proprietarii să poată contracta credite cu dobândă subvenţionată pentru reabilitarea faţadelor deteriorate ale clădirilor, aşa cum prevede "Legea Udrea" (153/2011).

"Deocamdată proprietarii nu pot contracta credite subvenţionate, aşadar am cerut Guvernului să creeze cadrul necesar. Mai exact, Ministerul Finanţelor trebuie să selecteze băncile, iar Ministerul Dezvoltării să elaboreze regulamentul pentru acordarea creditelor. Prin cei doi demnitari prezenţi la discuţie, Guvernul s-a angajat să facă acest lucru", a mai precizat Bolojan, amintind că, în Oradea, Consiliul Local a votat o listă de clădiri care pot fi ajutate cu credite de către Primărie, însă doar deoarece acestea sunt declarate monument istoric.

Oraşe în pierdere

În şedinţa de la Craiova, Asociaţia Municipiilor din România a cerut Guvernului şi creşterea la loc a cotei din impozitul pe venit global (IVG) ce revine administraţiei locale, scăzută de Emil Boc în perioada recesiunii. "Între 2008 şi 2012, cota IVG a scăzut de la 47,5% la 41,75% ceea ce a însemnat că, anual, veniturile bugetului local s-au diminuat cu 2,5 milioane de euro. Acum nu mai există motivaţii ca veniturile noastre să fie amputate sub această formă", a spus Ilie Bolojan.

Totodată, Bolojan a adus în discuţie şi faptul că, din acest an, taxa judiciară de timbru, pentru operaţiunile de vânzare-cumpărare, nu mai intră integral în bugetul local, ci şi în bugetul de stat: 30% din aceasta înainte de 1 iulie, respectiv 45% după această dată. "Practic, aproape jumătate din această taxă a fost transferată la bugetul de stat. La nivelul Oradiei, această pierdere este de aproximativ 300-400.000 euro pe an", a explicat edilul.

Discuţii pe descentralizare

Primarul Oradiei a mai anunţat că AMF s-a arătat de acord cu proiectul Guvernului de a schimba mecanismul de impozitare pe proprietăţi, care nu se va mai face diferenţiat în funcţie de proprietar (dacă acesta este persoană fizică sau juridică), ci în funcţie de destinaţia clădirii, dacă aceasta este spaţiu de locuit sau unul comercial. "Noi am spus că, în principiu, suntem de acord cu aceste modificări, cu o observaţie foarte importantă: ca primăriile să facă evaluările pe baza unui studiu de piaţă, pentru că de multe ori evaluările sunt făcute aşa cum doresc proprietarii", a spus Bolojan.

Tot la întâlnirea de lucru, Ilie Bolojan a cerut Guvernului să acorde sprijin şi în această iarnă oraşelor cu sisteme centralizate de încălzire, prin acordarea unei subvenţii.
De asemenea, cele două părţi au discutat despre continuarea procesului de descentralizare prin transferul către autorităţile locale a unor active precum baze sportive, casele de cultură, respectiv palatele copiilor. "Aceste transferuri s-ar face prin Hotărâre de Guvern pentru fiecare imobil în parte, şi nu prin lege. Probabil în perioada următoare vom asista la discuţii directe între autorităţile locale şi Guvern în acest sens", a adăugat Bolojan.

Citeşte despre propunerea de supraimpozitare a clădirilor abandonate în articolul: Taxa pe "părăseală": Ilie Bolojan propune majorarea de 5 ori a impozitelor pe proprietăţile industriale abandonate

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
am uitat,
excelent vad comercial,buna pt privatizare de ex:saloane de masaj erotic,cabinete avocatesti,sedii de firma,vad asigurat de un flux permanent de clienti datorita pozitiei ultracentrale,stiti cum se zice:locatia,locatia,locatia(mai nou si multi clienti rromi)
Postat 01 August 2014, 10:09 de ultracentralu
terenuri neingrijite
Stimate d-le Primar,trec zilnic pe str. Caisilor,iar imediat dreapta dupa intersectia Str.Aurel Ciupe cu Caisilor,este un teren pe care cresc deja pomi,acolo salasuiesc serpi,se dezvolta o viitoare padure...al cui este acel teren neingrijit?de ce nu puneti amenzi pe proprietari,dar eu propun altceva: faceti o licitatie pentru o firma care sa curete acele locuri(sunt cred mii pe raza orasului neingrijite si cresc balariile),iar c-val sa fie introdusa in plata impozitelor pe terenul respectiv-asa se face DINCOLO...asta ca vreti taxe pe acele cladiri..ia sa vedeti cati bani s-ar aduna din acele defrisari....astept masuri....sau exista interese sa nu se faca curat pe terenurile intravilane care se stie sunt cumparate doar in scop de specula?dar nu sunt ingrijite...
Postat 01 August 2014, 10:06 de gospodarul
vand vila
ultracentral 150000 de euro sau inchiriez 2000 de euro pe luna,necesita mici reparatii,fatada cazuta,n-are acoperis decat partial,tencuieli interioare canci,n-are bai dacat gauri turcesti,binale de lucs din 1891 primavara,facute de renumiti maistrii ai perioadei,geamurili sparte,acces auto in poarta vecinului,loc de barbeque daca defrisati zona,gard ce sta intr-o rana,incalzire pe lemne,hornurile sunt partial cazute,valoare istorica,nu accept intermediari,mici probleme juridice,partial curtea e pe la vecini,ma gasiti pe cosbuc,postavarului,moscovei,baritiu,teatrului,accept numai cash,impozite neplatite de circa 20 de ani,apa rece de la oras in prezent intrerupta
Postat 01 August 2014, 09:45 de ultracentralu
Asa da
Corect
Postat 01 August 2014, 06:06 de mega
foarte bn
Asa trebuia procedat demult cu cladirile vechi,fiindca proprietarii tin cu dintii de ele si fatada arata ca dupa razboi ba mai pica cite o bucata direct in strada, doar sunt destule asemenea cladiri pe centru. Chiar sunt de acord cu asta si ca mine sunt foarte multi.
Postat 01 August 2014, 02:30 de da
SA TE SATURE DUMNEZEU CAT MAI REPEDE!
ACUMA SI BAZELE SPORTIVE LE VREI SI PALATUL COPIILOR? JIVINA NESATULA DE SANGE CE ESTI BOLOJANE, N-AI DISTRUS DESTULE CLADIRI SI PROPRIETARI SI ANGAJATI DIN ORASUL ASTA? MARS AFARA DIN ORASUL NOSTRU! DRAGI ORADENI, MAI REZISTAM?
Postat 31 Iulie 2014, 22:59 de ORADEAN
Supraimpozitarea nu rezolva problema
Proprietarii trebuie incurajati prin neimpozitare sa faca ceva cu ruinele ca altfel le scot la vanzare si cum nu le cumpara nimeni tot asa ramane treaba.
Postat 31 Iulie 2014, 18:28 de Bill
Au "discutat" doi mincinoşi despre ajutorul de campanie !?!
Adică Bolojan nu se implică în nici un fel în campania pentru prezidenţiale şi care ar fi oricum inutile pentru liberalii "nerăspopiţi", ba chiar ajută punctual prin sprijinul administrativ de care dispune în mod curent, iar Ponta îl lasă pe Mang să propună, prin social-democraţii lui de serviciu care fac naveta Oradea-Bucureşti, nişte măsuri care i-au trecut edilului prin cap precum glonţul care nu lasă găuri vizibile !?! În rest, rămâne doar întrebarea cum de i-a scăpat "porumbelul" unuia care se crede cel mai deştept birtean din RO, despre întâlnirea de la Craiova unde a fost lansată candidatura unui viitor fost prim-ministru demisionar !?! Nu de alta, dar fără să te întâlneşti cu cineva, discutând direct şi nu prin intermediari, nu ai cum să spui că ai obţinut un acord de la acela !?!
Postat 31 Iulie 2014, 18:21 de Ca®p III
.
foarte bine. Ajunge cu molozul in oras. Cine tine cu dintii de o darapanatura, sa plateasca mai mult. Asa macar o sa fie nevoiti multi figuristi sa isi scoata la vanzare terenurile parasite din inima orasului.
Postat 31 Iulie 2014, 17:42 de David
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON