URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Martie 2014, 08:45

Bodog cere ca facultăţile de Medicină să şcolească specialişti în tratarea autismului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Senatorul PSD de Bihor Florian Bodog se preocupă de bolnavii de autism. Constantând că România nici nu are o bază de date centralizată cu aceştia, dar şi că ONG-urile din domeniu vorbesc de aproximativ 30.000 de bolnavi, în condiţiile în care în ultimii trei ani numărul persoanelor cu autism s-a dublat, Bodog a cerut ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, să ia măsuri pentru a asigura o viaţă cât mai normală acestor bolnavi.

"În ciuda acestor cifre îngrijorătoare, în ţara noastră există doar un număr foarte mic şi insuficient de specialişti acreditaţi pentru tratamentul exclusiv al persoanelor cu autism, iar legislaţia care acoperă acest subiect este incompletă şi inadecvată. În ciuda ultimelor modificări, legislaţia este în continuare greoaie, iar decontarea terapiilor mai mult o iluzie", a spus Bodog. În plus, spune senatorul, legislaţia nu face referire la serviciile oferite adolescenţilor şi adulţilor cu tulburări din spectrul autist, "ca şi cum aceştia nu ar exista".

Astfel, senatorul, totodată decan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea, cere ca în toate facultăţile de profil să fie introduse cursuri opţionale şi masterate care să ofere posibilitatea de specializare în domeniu.

În plus, dat fiind că statul nu se preocupă de diagnosticarea şi intervenţia precoce în vederea recuperării copiilor cu autism, Bodog l-a întrebat pe ministru care este strategia pe care o are în vedere pentru combaterea acestor deficienţe sistemice şi carenţe legislative severe, "astfel încât bolnavii de tulburări din spectrul autismului să beneficieze de tratamente noi şi de un cadru care să le protejeze drepturile şi să le ofere şansa incluziuni sociale, ajutându-i să devină persoane cât mai independente cu putinţă".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
dizabilitati
din pacate, autoritatile nu sunt prea ocupate de soarta copiilor cu disabilitati, speram ca acesta sa fie un pas inainte.
Postat 20 Martie 2014, 13:23 de florina
senator
În cadrul acțiunilor de control efectuate săptămâna trecută de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) în magazinele din toată țara, din 401 operatori economici verificați, la 161 s-au constatat abateri. Din cantitatea totală de carne controlată (333 tone), la mai mult de o treime (115 tone) au fost descoperite nereguli: marfă alterată, produse expirate sau depozitate în condiții improprii, ambalaje deteriorate, etichete necorespunzătoare. Acest ”scandal al cărnii alterate”, cum a fost denumită de către mass media, ridică problema unui serios risc de sănătate publică: în fiecare an, cantități mari de alimente alterate ajung să fie comercializate și consumate de către cetățenii români, cu implicații negative majore asupra stării lor de sănătate. În contextul în care ne mai despart doar câteva săptămâni până la sărbătorile pascale, când, așa cum bine știm, comerțul cu produse de origine animală cunoaște o creștere semnificativă (și implicit și numărul problemelor), am solicitat conducerii ANPC să prezinte planul de măsuri pe care îl are în vedere pentru a proteja drepturile fundamentale ale consumatorilor și ce mecanisme de control dorește să instituie nu doar pentru oprirea de la comercializare a mărfurilor cu probleme, dar, mult mai important, pentru prevenirea comercializării acestora pe piața românească.
Postat 20 Martie 2014, 13:03 de senator
senator
În prima declarație politică din această sesiune parlamentară am salutat și mi-am exprimat sprijinul pentru măsurile de stânga pe care Guvernul României, în frunte cu premierul Victor Ponta și Partidul Social Democrat le au în vedere pentru ajutorarea populației și, mai ales, a categoriilor aflate în nevoie. Rezultatele economice bune obținute sub guvernarea noastră – inclusiv creșterea economică de anul trecut de 3,5%, peste media din majoritatea ţărilor Uniununii Europene, faţă de care ne raportăm mereu – ne permit acum să luăm un pachet de măsuri cu efecte sociale și economice pozitive, cu efect imediat. Aproape un milion de români cu venituri sub medie și pensionari vor rămâne cu mai mulți bani în buzunar după ce vom reuși înjumătățirea ratelor pe care aceștia le plătesc la bănci. Această măsură reprezintă nu doar o gură de oxigen pentru următorii doi ani, dar și un real ajutor pentru creșterea consumului și a bunăstării familiilor. Totodată, mi-am exprimat dorința ca Executivul să pună în aplicare cât mai repede posibil măsurile prezentate săptămâna trecută în Strategia fiscal bugetară pentru perioada 2014-2016. Reducerea impozitelor pentru românii cu venituri mici și sprijinirea economiei naționale sunt obiectivele strategice ale stângii democrate și consider că este esențial să introducem impozitul diferențiat, de tip regresiv. Desigur, cota unică pentru toate societăţile comerciale va rămâne în vigoare și nimeni nu se gândește să o modifice, în schimb, de ce să nu încercăm, mai ales că ne stă în putință, să reducem fiscalitatea pentru categoriile de populație cu venituri mici? Dacă vom reuși să implementăm această măsură, conform estimărilor oficiale, până în 2016, salariul minim poate să crească cu cel puțin12,5%! Poate că această cifră este departe de așteptările multora, însă trebuie să recunoaștem un lucru: spre deosebire de guvernările de dreapta ale domnilor Boc și Băsescu, de data asta, românii vor primi în plus și nu li se vă tăia nimic din venituri! Este o diferență de abordare semnificativă care arată limpede că acest program politic pe care mi l-am asumat, de tip social-democrat, pune pe primul plan sensul și valorile umane. Astăzi avem creștere economică, adică avem un pic mai mulți bani și, spre deosebire de abordările de dreapta ale guvernelor anterioare, noi, cei din PSD vrem să fim solidari și să îi împărțim cu cei care au într-adevăr nevoie de ajutorul nostru.
Postat 20 Martie 2014, 12:54 de senator
si facee
Avem o populatie imbatranita, numarul bolilor cronice este in crestere, cheltuielile cresc si ele mereu. De aceea, cred ca prioritatea imediata a Ministerului Sanatatii, responsabil de administrarea moderna si eficienta a sistemului sanitar, o reprezinta politicile de preventie! Cand spunem ca este mai bine sa previi decat sa tratezi, nu facem simple afirmatii, ci formulam un adevar fundamental care sta la baza oricarui sistem de sanatate care isi indeplineste misiunea cu succes. Iar cand vorbim despre preventie, trebuie sa ne asiguram ca avem si conditii pentru a putea da diagnostice din ce in ce mai bune. Dar pentru asta avem nevoie de medici. Avem nevoie sa facem tot ce tine de noi, iar guvernul Ponta a facut cativa pasi in acest sens, pentru a opri exodul medicilor din Romania. Avem nevoie de decizii imediate privind pachetul seriviciilor de baza, pentru ca medicii si spitalele sa poata actiona coerent si eficient. La fel de important, trebuie reglementate extrem de urgent modalitatile de decontare ale cheltuielilor reale pe care spitalele le efectueaza pentru pacientii lor. Lista medicamentelor compensate trebuie actualizata si pusa in aplicare fara intazieri suplimentare si, nu in ultimul rand, statul trebuie sa isi foloseasca resursele proprii pentru a oferi romanilor medicamente la preturi corecte. Iata de ce si situatia de la Institutul Cantacuzino trebuie pusa in ordine cat mai repede posibil. Numarul mare de romani obligati sa depuna eforturi supraumane pentru a se trata in strainatate, precum si presiunea pe care aceasta realitate o pune asupra bugetului, sunt semnale grave si urgente. Sunt semnale care ne cer sa nu pierdem vremea, ci sa actionam. Acum! Ceea ce propun asadar sunt cateva prioritati puse in ordine logica, care sa ne ghideze actiunile si de care Ministerul Sanatatii, sper, sa tina seama in viitor.
Postat 20 Martie 2014, 12:52 de si faceee
si face
Suntem inca foarte departe de nivelul la care ar trebui sa fim si de ceea ce romanii asteapta din partea sistemului sanitar. Stim insa foarte bine ce avem de facut si suntem pregatiti sa ne apucam de munca. Acum. Toti cei care, asa ca noi, social democratii, cred in rolul esential al serviciilor publice, trebuie sa se gandeasca in permanenta la modul in care ele pot deveni mai bune, mai eficiente, mai folositoare romanilor. Pentru orice guvern responsabil si, mai ales pentru un guvern condus de un prim ministru social democrat, sanatatea si, in opinia mea, educatia, reprezinta prioritati fundamentale. Insa pentru ca sanatatea, ca prioritate fundamentala, sa fie un domeniu bine guvernat si bine administrat, trebuie sa actionam coerent, conform unui plan si unei viziuni bazate pe obiective, sa luam decizii fundamentate si, in mod obligatoriu, sa respectam modelele de bune practici europene. Dar, inainte de orice, eu cred ca trebuie sa ne gandim la oameni, atat la pacienti, cat si la angajatii din sistem. Pentru ca sanatatea, stimati colegi, nu se refera la statistici, la numere si la optiuni politice. Sanatatea inseamna viata. Toti stim asta, toti ne-am confruntat cu probleme medicale si toti credem ca se poate face mai mult si mai bine. Nu putem ignora, si nu o vom face vreodata, starea de frustrare a romanilor atunci cand se gandesc la sistemul santitar. Nu putem sa nu vedem cazurile in care acest sistem esueaza in a-si indeplini misiunea. Si niciodata nu vom putea ignora greutatile cu care medicii si angajatii din domeniul sanatatii se confrunta zi de zi, an de an. Romania corecta, pe care social democratii romani doresc sa o construiasca, este o Romanie in care taxele si impozitele pe care statul le colecteaza de la oameni se regasesc in servicii publice de calitate. Iar in sanatate, acest lucru trebuie sa se vada mai mult ca oriunde!
Postat 20 Martie 2014, 12:52 de si face
eu cred ca face
În cadrul acțiunilor de control efectuate săptămâna trecută de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) în magazinele din toată țara, din 401 operatori economici verificați, la 161 s-au constatat abateri. Din cantitatea totală de carne controlată (333 tone), la mai mult de o treime (115 tone) au fost descoperite nereguli: marfă alterată, produse expirate sau depozitate în condiții improprii, ambalaje deteriorate, etichete necorespunzătoare. Acest ”scandal al cărnii alterate”, cum a fost denumită de către mass media, ridică problema unui serios risc de sănătate publică: în fiecare an, cantități mari de alimente alterate ajung să fie comercializate și consumate de către cetățenii români, cu implicații negative majore asupra stării lor de sănătate. În contextul în care ne mai despart doar câteva săptămâni până la sărbătorile pascale, când, așa cum bine știm, comerțul cu produse de origine animală cunoaște o creștere semnificativă (și implicit și numărul problemelor), am solicitat conducerii ANPC să prezinte planul de măsuri pe care îl are în vedere pentru a proteja drepturile fundamentale ale consumatorilor și ce mecanisme de control dorește să instituie nu doar pentru oprirea de la comercializare a mărfurilor cu probleme, dar, mult mai important, pentru prevenirea comercializării acestora pe piața românească.
Postat 20 Martie 2014, 12:49 de eu cred ca face
Replica
`Senatorul PSD de Bihor domnul Florian Bodog se preocupa de bolnavii de autism ` dar a mai avut preocupari destea sanitare si una privind inseminarea artificiala ,si ce sa intelegem dinastea romanii simpli bihoreni ? ca are ceva amanta cu care va avea vreu mostenitor bastard care va avea autism si tre sa-si rezolve problemele si sa-si netezeasca calea sa fie absolvit de orice responsabilitate ?Mai bine s-ar preocupa de mica spaga si marea coruptie din spitale si policlinici si ar veni cu initiativa veche de altfel din timpul rusinosului deputat PSD de Bihor ...Sarb frigotehnistul condamnat pt luarte de mita si coruptie de la Anca Alexandrescu pt atribuire decontract oneros cu medicamente cu statul roman deci revenind la subiect , sa puna anunturi si hartii la vedere la intrare pe usi in spitale in policlinici cu anuntul `In acesta unitate sanitara nu se primeste atentii banesti si materiale, este strict interzis, pt ca sunteti pasibili de de dare si luare de mita care se pedepseste conform legilor din ROMANIA.! mai bine asta ar fi promovat senatorul PSD de Bihor Florian Bogog (Brancarderul ) ca nu s-a evidentiat cu NIMIC Acesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 20 Martie 2014, 06:53 de Romanul Simplu
SAMUIL VULCAN 2006
bodog spagarul !!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 19 Martie 2014, 13:12 de profesor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON