URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Martie 2018, 13:28

Boala mâinilor murdare, hepatita A, face ravagii în Bihor: În judeţ sunt 9 focare, aproape toate în comunele din nord

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Câte un caz nou în fiecare zi! Acesta este ritmul de răspândire a hepatitei virale de tip A în judeţul Bihor, potrivit informaţiilor Direcţiei de Sănătate Publică, care a consemnat din februarie 2017 până în prezent nu mai puţin de 416 cazuri. Spre comparaţie, în 2015 în Bihor au existat doar 6 cazuri de hepatită A, iar în 2016 şi mai puţine, numai 4 cazuri.

Focarele, în nord

„Nu putem spune că este o epidemie în sensul propriu al cuvântului, dar avem 9 focare active în judeţ”, a declarat pentru BIHOREANUL purtătorul de cuvânt al DSP Bihor, dr. Dorel Ţîrţ.

Cele 9 focare sunt, majoritatea, în localităţile din nordul judeţului: Diosig, Petreu, Săcueni, Cubulcut, Sălard, Cadea şi Văşad (din apropiere de Marghita). Singurele excepţii sunt, din punct de vedere geografic, focarele din Tinca şi Aleşd, zone cu mari comunităţi de romi.

Cele mai multe cazuri au fost identificate în ultimul an la Săcueni (peste 120), iar pe locul doi se află Diosigul, unde în prezent sunt 36 de persoane cu hepatită A.

Boala mânilor murdare

Denumită popular „boala mânilor murdare”, hepatita virală de tip A este, aşa cum arată şi numele, o boală contagioasă cauzată de infectţia ficatului cu un virus, manifestându-se prin umflarea ficatului. Partea bună este că, după vindecare, bolnavul dezvoltă imunitate la acest virus, astfel încât nu se mai poate îmbolnăvi şi a doua oară.

Virusul hepatitei A se găseşte în materiile fecale ale persoanelor infectate şi se transmite atunci când o persoană ajunge în contact cu alimente, apă sau obiecte contaminate cu fecalele altei persoane (transmitere fecal-orala), de obicei în condiţii de igienă inadecvată. Persoanele infectate pot începe să transmita infecţia la aproximativ 7 zile de la expunere, chiar dacă boala este asimptomatică în acest interval.

Simptome şi prevenire

Simptomele sunt în general greu de sesizat, mai ales la copii. De obicei apar în săptămânile 2-6 după infectare şi de regulă dispar de la sine, în timp, cele mai frecvente fiind senzaţia de greaţă, vărsăturile, diareea, febra uşoară, lipsa apetitului, erupţii cutanate, oboseală cronică, icter, dureri în partea dreaptă a abdomenului, deshidratare, incapacitate de concentrare, iritabilitate. Aceste simptome durează de obicei mai puţin de 2 luni, dar pot ajunge şi la 9 luni.

O persoană nu poate contracta hepatita A prin simpla apropiere cu o persoană infectată.

Boala este diagnosticată prin analize de sânge şi nu are un tratament specific, terapia ţintind mai degrabă ameliorarea simptomelor.  

În caz de îmbolnăvire se recomandă odihnă la domiciliu pe perioada manifestării simptomelor, hidratarea intensă (consumul de apă), evitarea medicamentelor şi altor substanţe ce pot afecta ficatul (alcool, cafea etc), iar forma de prevenţie cea mai bună este păstrarea igienei, în special spălarea mâinilor cu apă caldă şi săpun după folosirea toaletei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON