URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Decembrie 2016, 16:01

Rezultatele finale oficiale în Bihor: PSD 33%, PNL 27%, UDMR 23%, USR şi ALDE 4%. Vezi cine sunt viitorii parlamentari!

Biroul Electoral Judeţean Bihor a încheiat luni după amiază centralizarea tuturor voturilor exprimate de alegătorii bihoreni, astfel că a publicat clasamentul final al scrutinului organizat în judeţ.

Potrivit BEJ, la urne s-au prezentat 220.646 alegători dintr-un total de 505.895 prevăzuţi în listele electorale, înregistrându-se 4.256 voturi nule şi 1.488 voturi „albe”, adică buletine de vot pe care alegătorii nu au aplicat ştampila cu menţiunea „VOTAT”.

Clasamentul politic

În urma încheierii centralizării voturilor valabil exprimate, clasamentul politic în Bihor la Camera Deputaţilor arată astfel:

1. PSD – 72.537 voturi (33,75%)
2. PNL – 57,920 voturi (26,95%)
3. UDMR – 50.403 voturi (23,45%)
4. USR – 9.547 voturi (4,44%)
5. ALDE – 8.349 voturi (3,88%)
6. PRU – 5.198 voturi (2,41%)
7. PMP – 4.387 voturi (2,04%)
8. PRM – 1.396 voturi (0,64%)
9. PER – 1.292 voturi (0,60%)
10. Alianţa Noastră România – 1.166 voturi (0,54%)

La Senat, situaţia este următoarea:

1. PSD – 71.989 voturi (33,44%)
2. PNL – 59.544 voturi (27,66%)
3. UDMR – 51.017 voturi (23,70%)
4. USR – 9.381 voturi (4,35%)
5. ALDE – 8.818 voturi (4,09%)
6. PRU – 5.684 voturi (2,64%)
7. PMP – 4.434 voturi (2,06%)
8. PRM – 1.584 voturi (0,73%)
9. PER – 1.503 voturi (0,69%)
10. Alianţa Noastră România – 1.271 voturi (0,59%)

Cine merge în Parlament?

Următoarea etapă a procesului electoral va avea loc la nivel naţional, prin stabilirea coeficientului electoral, adică a parametrului ce va arăta câte mandate va avea fiecare formaţiune care a depăşit pragul de 5%, în funcţie de numărul voturilor înregistrate la nivel naţional şi de numărul total al locurilor în Camera Deputaţilor şi în Senat.

După stabilirea coeficientului electoral, mandatele de deputaţi şi senatori vor fi repartizate într-o primă etapă la nivel judeţean, iar restul de voturi rămase după această etapă vor fi redistribuite la nivel naţional, proporţional cu locul fiecărui partid în preferinţele alegătorilor, de redistribuire urmând să beneficieze - aşadar - în primul rând PSD, urmat de PNL, USR, UDMR şi ALDE.

Aceste operaţiuni depind, însă, şi de eventualele contestaţii care pot fi depuse de formaţiunile politice şi de candidaţii acestora, astfel încât se vor încheia, cel mai probabil, abia miercuri sau joi.

În baza rezultatelor de la nivelul judeţului, cel mai probabil mandate de senatori vor avea Florian Bodog (PSD), Cornel Popa (PNL) şi Cseke Attila (UDMR), iar mandate de deputaţi Adelina Coste, Gheorghe Bogdan şi Ioan Roman (PSD), Gavrilă Ghilea şi Florica Cherecheş (PNL), Szabo Odon şi Rozalia Biro (UDMR). 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Rezultate
Primarul a facut cat nu a facut niciun alt primar pentru acest oras, a schimbat fata orasului, dar totusi oamenii sunt egoisti si ciudosi, nu recunosc, daca strada lor nu e asfaltata, sau daca a cedat dealul Ciuperca, oricum va fi reparat (apropo, acolo erau balarii imense si un dezastru, s-a lucrat si a ajuns ceva ce cu totii au laudat si s-au plimbat pe acolo), sau pentru orice alt minuscul detaliu trebuie sa ii dam in cap dlui primar?? Ar trebui sa nu mai faca nimic pentru noi si atunci sa vedeti ce bine va fi! nu stiti sa apreciati munca unui om! Rusine Oradea! Rusine Romania! ne lasam mintiti de niste promisiuni care nu se vor indeplini niciodata!
Postat 14 Decembrie 2016, 13:42 de Oradeanul220
o lectie de istorie moderna
felicitari, dle Bolojan! ati ajuns de rusinea orasului si a judetului, cu partidul si mai ales prin comportamentul orgolios care va caracterizeaza. istoria da o lectie celor care nu sunt surzi si orbi: mai bine intelept si prudent decat atotstiutor, mai bine curajos decat orgolios! din cauza fumurilor egocentrice s-au pierdut razboaie fara lupta. dupa meciul de ieri, cred ca ati epuizat tot ce aveati de oferit politic.
Postat 12 Decembrie 2016, 20:39 de roger
PNL 27% ???????
Cum se poate ca dupa atita rau facut tarii ,orasului sa mai existe atitia spalati pe creier care sa voteze un partid antinational cum e PNL ????????
Postat 12 Decembrie 2016, 20:18 de Aghaurr
Trezeste-te, liberale!
Colegii mei liberali trebuie, in acest ultim ceas, sa se dezica de toti cei care au contribuit la acest scor dezastruos ... in primul rand de Iohannis si apoi de Bolojan. De Blaga am scapat, ca e ca si dus la PMP. De Popa urmeaza, ca tot clanul Micula incepe sa se aseze-n normalitatea taxelor si impozitelor care ii duc definitiv in faliment. De Ghilea nu prea trebuie sa ne pese, ca si asa nu conteaza daca il ia Blaga cu el sau isi incheie in urmatorii ani, remarcabila sa cariera politica. Piaza rea, Bolojan, trebuie sa fie prioritatea trezirii, asa ca nu mai reactionati la toate relele pe care le produce cu mana voastra, ridicata ...
Postat 12 Decembrie 2016, 18:05 de WinDos
No haideti !
Hai bai astia de v-ati omorat pentru birtinez , iesiti cu conoleante sa resurcitati mortul !! Tov. birtinez unde esti ?? Ai plecat la capitata sa salvezi pnl-ul ? Ramai acolo ca nici n'o sa observam ca nu esti !!! Principalul vinovat e iohahanis care I-a facut pe toti cei ce l-au ales presedinte "fanatici crestini" ! Acu pnl-ul isi ia maciuca de la fanatici !!! Ma intreb dupa ce l-au chemat pe birtinez la sefia pnl-ului. nu au vazut ca'i un ratat cu fumuri ??? In el au vazut un lider ??? Vai de pnl-ei daca birtinezul este eminenta ....... cenusie(intunecata?) a partidului. L-a pus viceprimar pe birta, un nimeni de la educatie fizica; a jignit toti meseriasii oradeni capabili sa gestioneze corect si tehnic problemele orasului numind un "nimeni de nicairi" pe un post important in municipalitate !!!! El, birtinezul stie numai cu el insusi !!!!
Postat 12 Decembrie 2016, 17:33 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON