URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Mai 2017, 17:51

Biró Rozália vrea înăsprirea pedepselor penale: Anul trecut, peste 98.000 de cazuri de loviri şi vătămări, o treime comise în familie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Numărul cazurilor de violenţă în familie este în continuă creştere, doar în ultimul an înregistrându-se peste 32.000 de astfel de cazuri, din totatul de 98.000 de dosare care privesc infracţiuni de loviri şi alte violenţe.

Statistica îngrijorătoare a fost prezentată, miercuri, de deputatul UDMR Biró Rozália, care a anunţat că, alături de Asociaţia „Necuvinte” - organizaţie non-profit profilată pe protecţia victimelor violenței în familie - a întocmit încă din 2015 un proiect pentru înăsprirea pedepselor la aceste infracţiuni, care abia acum a intrat în dezbaterea Comisiei juridice din Camera Deputaţilor.

„Mentalitatea noastră este să nu vorbim despre aceste probleme, despre violenţa în familie. Dacă acele 32.000 de cazuri sunt înregistrate, cu certitudine că numărul real este mult mai mare. Trebuie să înţelegem că violenţa în familie nu e o problemă personală a unui cuplu. E o problemă a comunităţii, care poate degenera şi duce la tragedii. În România, anul trecut, au murit 200 de femei. Nu e un număr, e vorba despre 200 de vieţi curmate, copii rămaşi orfani, familii distruse”, a explicat deputatul.

Schimbări la Codul penal

Concret, proiectul prevede, pe de o parte, modificarea articolului 193 care priveşte infracţiunea „Loviri şi alte violenţe” la aliniatul 2, și anume excluderea amendei ca pedeapsă şi reducerea numărului de zile de îngrijiri medicale necesare pentru ca fapta să fie pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 5 ani, de la 90 de zile, câte sunt în prezent, la 30 de zile.

Proiectul prevede, totodată, şi modificarea articolului 194, care se referă la vătămările corporale, prin reducerea numărului de zile de îngrijiri medicale necesare pentru ca fapta să fie încadrată „vătămare corporală”, de la 90 de zile, câte sunt în prezent, la 30 de zile.

Unul din numeroasele argumente în favoarea modificării îl constituie condamnările încasate de România pentru neluarea unor măsuri de protecţie a victimelor violenţelor în familie.

România, condamnată

 „Cea mai recentă e de săptămâna trecută, când CEDO a condamnat România la plata unor daune morale în valoare de 9.800 de euro pentru o femeie din Petroşani care, deşi a reclamat timp de 10 ani că ea şi copiii au fost victimele soţului ei, nu a fost protejată de autorităţi, iar soţul ei nu a fost tras la răspundere pentru faptele sale”, a explicat Biró.

Instanţa europeană a constatat că România a încălcat reglementările europene care interzic tratamentrele inumane sau degradante şi a luat act de statisticile oficiale conform cărora violenţa domestică este tolerată şi percepută drept normală de majoritate.

„În opinia CEDO, pasivitatea autorităţilor reflectă o atitudine discriminatorie”, a spus Biró, care speră ca proiectul să fie adoptat în cel mai scurt timp.

Aceeaşi problemă - violenţa împotriva femeilor - se va dezbate la conferinţa internaţională interparlamentară plănuită pentru perioada 12-14 iunie de Camera Deputaţilor, la care sunt aşteptate delegaţii de parlamentari şi reprezentanţi ai societăţii civile din 23 de ţări.

Pregătiţi pentru situaţii de criză

„Suntem o ţară în care victimele se ruşinează pentru faptul că sunt bătute. Consider că trebuie să luăm atitudine, să pregătim un cadru legal mai strict care să protejeze victimele şi să pedepsească mai aspru agresorii”, a arătat parlamentarul UDMR.

Organizaţia de femei a UDMR a demarat o amplă campanie de prevenire a acestor violenţe, prin cursuri de pregătire a unor traineri care vor purta dialoguri în şcoli, cu copii şi dascăli deopotrivă, pentru a-i ajuta să reacţioneze în situaţii de criză.

„Un copil are părinţi divorţaţi, stă cu mama, dar vine tatăl după el la şcoală. Ce faci? Cum procedezi? Nici profesorii şi nici măcar directorii de şcoli nu ştiu. Aceşti traineri vor fi pregătiţi să îi pregătească pentru astfel de cazuri”, a declarat parlamentarul. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
?!
Da' sotul doamnei din Petrosani ce era ? Politist ? Om de-al Politiei et Co/colaborator/ochi albastri ca seninul cer ? Interlop de-al politiei ? Sau ce ?
Postat 25 Mai 2017, 19:41 de SM
penibil(a)
Penibila cucoana.
Postat 25 Mai 2017, 17:37 de elev
Păi dacă sunt prea multe UDMR-iste bătute
..de ce nu își rezolvă problema în cadrul lor organizat? Să nu ne spună d-na Biro că îi pasă ei de victima din Petroșani... Auto-promovarea prin legi idioate și nelalocul lor însă, e jocul preferat al politicienilor.
Postat 25 Mai 2017, 16:50 de Oarecine
nu e cazul
la doamna nu sunt bipezi in familie
Postat 25 Mai 2017, 05:21 de gicacontra
vor sa se bage in seama
condamnati-i si gratiati-i stimata doamna. Chiar nu va este rusine ? De ce nu faceti inchisori pt toti cei care merita sa fie inchisi, asa cum este si cazul brutelor ? Ati avea credibilitate daca ati face asta, dar in caz contrar doriti doar sa va bagati in seama ca avand activitate, cand de fapt aceasta este zero.
Postat 24 Mai 2017, 21:58 de oradea_mea_si_a_ta
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON