URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Ianuarie 2014, 19:22

Bilanţul Poliţiei, umbrit de dosarele de corupţie: De la eveniment au lipsit reprezentanţi DNA şi DGA

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scandalurile de corupţie în care au fost implicaţi ofiţeri şi subofiţeri ai Poliţiei Bihor şi-au pus amprenta, miercuri, festivitatea de prezentare a bilanţului IPJ Bihor pe anul trecut.

Deşi şeful Inspectoratului, chestorul Liviu Popa, s-a rezumat să arate doar rezultatele pozitive ale instituţiei, omiţând cazurile în care subofiţeri şi ofiţeri ai Poliţiei Bihor au fost inculpaţi pentru luare de mită ori trafic de influenţă, atmosfera de sărbătoare a fost "stricată" de primarul Ilie Bolojan, prezent la şedinţa festivă.

"Probleme de imagine"

În discursul său, edilul a subliniat că instituţiile cu "probleme de imagine" sunt obligate să depună un efort mult mai mare pentru a-şi recâştiga autoritatea în faţa opiniei publice.

"Faptul că în Poliţie şi în Primărie au existat probleme de integritate este un neajuns. De pildă, faptul că la Primărie, unde o funcţionară a fost reţinută după ce a eliberat o adeverinţă falsă, a creat o problemă întregii instituţii, pentru că mi-e greu să explic că ceilalţi funcţionari sunt corecţi. Ţine de atitudinea fiecăruia să nu tolerăm astfel de oameni şi comportamente, deoarece ne creăm probleme nouă şi instituţiilor pe care le conducem", a explicat Ilie Bolojan, urându-le poliţiştilor "cât mai puţine astfel de cazuri".

Şeful Poliţiei Bihor a ţinut să răspundă acestui mesaj, însă doar ca să transfere responsabilitatea pe alţii. "Poliţia bihoreană este o construcţie solidă, chiar dacă unii aveau impresia că o să cadă", a zis chestorul Popa, explicând că "anumite instituţii ale statului" au creat şi alimentat artificial ideea că în Poliţie problemele de integritate sunt mult mai grave decât erau în realitate. "Această percepţie a fost creată subiectiv de anumite instituţii, cu scopul de a submina autoritatea altor instituţii ale statului", a spus şeful IPJ.

DNA şi DGA, absente de la bilanţul Poliţiei

Deşi nu a intrat în amănunte, era clar că "săgeata" ţintea instituţiile anticorupţie din Bihor, ipoteză întărită chiar de faptul că niciun reprezentant al acestora nu a participat, aşa cum era o tradiţie a anilor trecuţi, la bilanul Poliţiei.

Dacă procurorii DNA Oradea au lipsit invocând, neoficial, procesul de reorganizare teritorială demarat în această săptămână, reprezentanţii Direcţiei Generale Anticorupţie Bihor nici măcar nu au fost invitaţi. Informaţia a fost confirmată chiar de şeful DGA Bihor, care a refuzat să comenteze motivele. "E o premieră", s-a limitat să spună comisarul şef Gabriel Cheregi.

Bilanţ negativ

După cum se ştie, anul trecut Poliţia bihoreană a fost zguduită de scandaluri de corupţie fără precedent. Psiholoaga instituţiei, subinspectorul Loredana Coste, şi George Botto, agent şef la structura locală de informaţii a Ministerului de Interne, au fost arestaţi iar ulterior condamnaţi la închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă în formă continuată pentru că au pretins 39.000 euro de la un afacerist orădean, în numele unui ofiţer de la Serviciul de Investigare a Fraudelor Bihor. Cei doi primiseră 11.000 de euro, fiind prinşi în flagrant după ce au încasat o nouă tranşă de 7000 de euro.

La fel, comisarul Florian Rob, şeful Poliţiei Ciumeghiu, a fost arestat, iar apoi trimis în judecată pentru trafic de influenţă, după ce a cerut mită în numele judecătorului Mircea Puşcaş, de la Curtea de Apel Oradea. Ofiţerul a fost denunţat chiar de informatorul său şi de un alt hoţ, de la care ar fi pretins 1.000 euro şi o partidă de sex cu fiica respectivului, pentru ca magistratul să-i ajute cu o sentinţă mai blândă.

Lovitură la vârf

Cea mai mare lovitură a reprezentat-o, însă, inculparea adjuctului şefului Poliţiei Bihor, comisarul şef Ioan Brîndaş, acuzat de luare de mită, favorizarea infractorului, efectuarea de operaţiuni financiare şi acte de comerţ incompatibile cu funcţia, respectiv folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Fostului adjunct al chestorului Popa i se impută, în principal, că a finanţat, sub formă de împrumuturi o reţea de evazionişti şi le-a oferit acestora informaţii din anchetele demarate împotriva lor, avertizându-i asupra acţiunilor care urmează să se intreprindă, astfel că membrii acestora au avut timp să distrugă documente. În schimbul serviciului, ofiţerul a încasat 75.000 euro, sub formă de camătă pe sumele împrumutate. Brîndaş se află în prezent în arestul IPJ Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Un nou site la modă face victime !?!
... "www.e-liberare.ro" !?!
Postat 30 Ianuarie 2014, 21:48 de Carp III
condoleante!
cei trei sunt alaturi de micul Hitler!bine ca nu ati lipsit!cacatul e complet!
Postat 30 Ianuarie 2014, 17:58 de florina
vizita
DNA si DGA nu au nevoie de invitatie pentru a vizita sediul IPJ Bihor. De altfel, domnul Popa se teme ca dracu` de tamaie de cele doua institutii: ultima data cand DNA si DGA au fost pe acolo s-a lasat cu prelevare de "organe", intr-atat de sanatos e organismul politiei bihorene.
Postat 30 Ianuarie 2014, 13:31 de the unforgiven
politistii
Pacat de cei cativa politisti care sunt corecti dar nu pot din cauza militienilor de pe timpul lui Ceausescu.
Postat 30 Ianuarie 2014, 13:09 de nicu
Salari mari, spagi, pensii imense la 50 de ani!
Salari mari, spagi, pensii imense la 50 de ani! Dixit! Aici sunt banii dvs.
Postat 30 Ianuarie 2014, 10:14 de Flaviu
vrajala
domn primar dar cu impozitele pe terenuri si cladiri cand vrei sa le reduci ,stii cea facut taranul cand a azuns la oras ,a descoperit ca are penis si sa mirat cei asta el saracu nici na stiut ca are si la ce foloseste .
Postat 30 Ianuarie 2014, 09:29 de tiganul
turcu si pistolu
Cum e la nivel mare asa e si la nivel mic.Toti traiesc de pe urma hotilor si sfideaza contribuabilii.
Postat 30 Ianuarie 2014, 08:34 de gaga
vrem sa stim...
Opinia publica ar vrea afle cine e cel mai bun politist bihorean pe anul 2014 si deasemenea cine e cel mai slab (nu in sensul de corupt ca asta stim deja ).
Postat 30 Ianuarie 2014, 08:20 de john doe
Ca pe vremuri...
La darea de seama au fost invitati primul secretar de la judet, primarul municipiului, alti tovarasi cu atributii de indrumare si control. 'Tu-va-n secera si ciocan de comunisti !
Postat 30 Ianuarie 2014, 07:28 de uslamistul
DNA si DGA nu au venit din bun simt.
Pentru ca ii are in vizor pe toti cei 4 care stau la prezidiul aratat in foto de la articol.
Postat 29 Ianuarie 2014, 22:31 de Star
Auzi la Bolojan!
De parca Primaria oradeana ar avea o imagine buna! Are una mai proasta decat toate institutiile publice la care face referire la un loc!
Postat 29 Ianuarie 2014, 22:29 de Amatorul USL s.a.
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON