URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Februarie 2014, 17:13

Bilanţul corupţilor: Comisarul Ioan Brîndaş şi judecătorul Mircea Puşcaş, "vedetele" DGA Bihor în 2013

Anul 2013 a fost unul cu realizări importante pentru Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor. Instituţia a remis presei, sâmbătă, bilanţul activităţii din anul trecut, arătând că poliţiştii anticorupţie au făcut cercetări în 77 de dosare penale, 23 dintre acestea fiind din sesizare proprie. În 21 de cazuri, procurorii au dispus începerea urmăririi penale, numărul acestor dosare fiind cu 25% mai mare decât în 2012.

După cum se ştie, anul trecut poliţiştii anticorupţie au avut câteva cazuri "grele" de corupţie. "Dintre cazurile semnificative finalizate cu trimitere în judecată, care au necesitat activităţi complexe de cercetare şi implicit un volum mare de muncă, enumerăm cel al adjunctului inspectorului şef al IPJ Bihor, al şefului Secţiei de Poliţie Rurală 9 Salonta, al şefului Poliţiei Municipiului Salonta, al judecătorului Curţii de Apel Oradea, al celor trei comisari din cadrul Gărzii de Mediu - Comisariatul Judeţean Bihor ş.a.", se arată în informarea remisă de SJA Bihor.

Adjunctul şefului Poliţiei Bihor, Ioan Brîndaş, a fost trimis în judecată pentru luare de mită, favorizarea infractorului, efectuarea de operaţiuni financiare şi acte de comerţ incompatibile cu funcţia, respectiv folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. La judecată a ajuns şi judecătorul Mircea Puşcaş, de la Curtea de Apel Oradea, acuzat tot de luare de mită. În acelaşi dosar a ajuns inculpat şi comisarul Florian Rob, şeful Poliţiei Ciumeghiu, care cerea mită în numele magistratului.

Un alt caz flagrant de corupţie a fost cel al psiholoagei IPJ Bihor, Loredana Costa, şi al lui George Botto, agent şef la structura locală de informaţii a Ministerului de Interne, arestaţi iar ulterior condamnaţi la închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă în formă continuată pentru că au pretins bani de la un afacerist orădean, în numele unui ofiţer de la Serviciul de Investigare a Fraudelor Bihor.

În 2013, împreună cu procurorii DNA şi cu cei din cadrul Parchetului Bihor, SJA Bihor a realizat 12 acţiuni de flagrant, "toate fiind finalizate cu rezultat pozitiv şi cu trimiterea în judecată a inculpaţilor". Printre cei prinşi în flagrant se numără Loredana Coste şi George Botto, comisarul OPC Bihor Cristina Afloare ori funcţionara Primăriei Oradea Valerica Benţe.

"Constatăm de asemenea creşteri semnificative în ceea ce priveşte sumele care au făcut obiectul actelor de corupţie probate, acestea fiind de 174.790 euro (54.325 euro în 2012) şi 15.700 lei (3.180 lei în 2012)", mai informează structura judeţeană a DGA.

Pe de altă parte, poliţiştii anticorupţie au organizat anul trecut şi 82 de activităţi preventive, de informare şi de instruire, la care au participat 1.981 de persoane. "Au fost vizate în principal structurile de poliţie rutieră, de investigare a fraudelor, de combatere a crimei organizate precum şi cele din cadrul poliţiei de frontieră, respectiv regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor", se arată în comunicat.

În urma acestor acţiuni, 3 funcţionari MAI, toţi din cadrul IPJ Bihor, au sesizat Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor cu privire la oferirea unor sume de bani în schimbul unor servicii, în două dosare cercetările finalizându-se cu rechizitorii şi trimiterea în judecată a mituitorilor.

În finalul informării, DGA Bihor le aminteşte bihorenilor că pot face sesizări prin intermediul liniei telefonice gratuite TELVERDE 0800.806.806, prin e-mail la adresa anticoruptie_petitii@mai.gov.ro sau la numărul de telefon-fax 0259/469043 respectiv la adresa de e-mail bihor.dga@mai.gov.ro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Întrebare
Draga DGA, şi pe ăştia din Bilanţ i-ai prins foarte greu, nu-i aşa??? Se pătrunde greu...................da' greu de tot prin carapacea de broască ţestoasă.........dar ce să zică atunci oamenii de rând, câtă nedreptate suportă !!!!!!!!! la braţ cu sărăcia!!!!
Postat 08 Februarie 2014, 21:04 de ADINA
Seremi
Dar pe seful Politiei Municipiului Salonta cu ce acte de coruptie l-ati trimis in judecata? Cu dosarul de braconaj, fabricat in 2012 ? Mai vedem noi cum va fi cu dosarul ala. Justitia se va pronunta. Iar daca omul va fi gasit nevinovat, artizanii ar trebui sa raspunda in fata legii. Asa ar fi normal, nu?
Postat 08 Februarie 2014, 19:47 de Ungur
DGA Bihor e mai tare ca DNA Oradea!
Bine ca stim cine scoate castanele de pe foc!
Postat 08 Februarie 2014, 18:30 de Palm
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON