URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Februarie 2014, 14:20

Bilanţ şi la Parchetul Curţii de Apel Oradea: procurorii spun că au lucrat mai mult, mai repede şi mai bine

28 de omoruri, peste 1500 de loviri şi alte violenţe, 62 cazuri de viol, 66 dosare deschise pentru acte sexuale cu minori şi 11 cazuri de corupţie sexuală. Sunt doar o mică parte din cele cele peste 4000 de infracţiuni comise anul trecut împotriva persoanelor, în jurisdicţia Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea şi unităţile din subordine, parchetele locale şi judeţene din Bihor şi Satu Mare.

În cazul "atacurilor" împotriva patrimoniului, situaţia este la fel de îngrijorătoare, procurorii înregistrând peste 12.000 de dosare care privesc printre altele furturi, tâlhării şi înşelăciuni pe acest segment.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului Curţii de Apel Oradea, Tiberiu Sigheartău, procurorii au avut de soluţionat, în anul 2013, mai multe dosare decât în anii precedenţi, însă "indicatorii de calitate au înregistrat îmbunătăţiri semnificative, fapt posibil printr-o mai bună organizare şi eficientizare a activităţii".

Din cifrele raportului, reiese că, prin măsuri asiguratorii, procurorii au reuşit să recupereze peste 3 milioane de lei dintr-o pagubă constatată în valoare de 10 milioane de lei.

"În materialul prezentat, a fost subliniată în mod pozitiv reacţia fermă a procurorilor în luarea măsurilor asiguratorii pentru recuperarea prejudiciilor în dosarele în care sunt cercetate infracţiuni care afectează bugetul consolidat al statului, precum şi patrimoniul altor părţi vătămate, abordare care urmează a fi menţinută şi în viitor, în condiţiile în care numărul infracţiunilor de acest gen, conform statisticilor, a înregistrat creşteri", a mai spus Sigheartău.

Din analiza prezentată reiese, de asemenea, că în parchetele din Bihor şi Satu Mare a crescut numărul dosarelor de contrabandă, la 120 faţă de 115 (în 2012), dar şi numărul de infracţiuni contra patrimoniului. "În anul 2013 au fost înregistrate 9.299 infracţiuni de furt, raportat la 7.150 înregistrate în anul 2012", a mai arătat Sigheartău care pune această creştere, pe seama problemelor sociale: lipsa locurilor de muncă, impactului psihologic preponderent negativ asupra copiilor a căror părinţi sunt plecaţi în străinătate, dar şi sărăcia din mediul rural.

Pe de altă parte, însă, în 2013 au scăzut infracţiunile la regimul circulaţiei, de la 1949 cauze în anul 2012, la 1705 cauze în anul 2013.

"Este, totuşi, un nivel ridicat generat de lipsa de disciplină a şoferilor, consumul excesiv de băuturi alcoolice, starea precară a multor drumuri naţionale, insuficienta supraveghere a minorilor de către părinţi, exacerbarea unor trăsături comportamentale ale minorilor şi tinerilor, cum ar fi teribilismul", mai arată procurorul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
hai mai
totusi cine-s bogatii judetului si de unde au bani de viloace si bolizi?
Postat 15 Februarie 2014, 21:46 de indrie aurelia
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON