URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Februarie 2015, 17:17

Bilanţ la Tribunalul Bihor: Judecătorii au peste 100 de procese într-o singură zi!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Adunarea Generală a Judecătorilor din Tribunalul Bihor a dezbătut, joia trecută, raportul de activitate pentru anul 2014, ale cărui date statistice arată că magistraţii se confruntă în continuare cu un volum mare de lucru şi lipsă de personal.

Conform cifrelor făcute publice de purtătorul de cuvânt al instanţei, judecătorul Cristian Monenci, în 2014, numărul dosarelor aflate în curs de soluţionare la Tribunalul Bihor a fost de 33.431, din care cea mai mare parte, 25.841 dosare, au fost dezbateri privind probleme de contencios administrativ, fiscal şi comercial.

"Raportat la numărul efectiv de judecători aflaţi în activitate pe parcursul anului, încărcătura a fost de 1.619 dosare pentru fiecare judecător, în creştere faţă de anul precedent, când încărcătura a fost de 1.591 dosare/judecător", a explicat, marţi, BIHOREANULUI, judecătorul Monenci.’

Numărul mare de dosare nou intrate, la care se adaugă lipsa de personal cu care se confruntă instanţa, a făcut ca aplicaţia electronică de repartizare a dosarelor (ECRIS) să recomande anul 2019 ca termen de analiză pentru cauzele nou intrate. "Problema cea mai mare este în dosarele de contencios administrativ, fiscal şi comercial unde un judecător are zile în care trebuie să analizeze chiar şi 140 de cauze", a spus purtătorul de cuvânt al instanţei.

Pentru a rezolva problema, Colegiul de Conducere al Tribunalului Bihor a adoptat o serie de măsuri administrative care au permis scurtarea semnificativă a termenelor de judecată. "De exemplu, un proces înregistrat acum, în februarie, are stabilit ca prim termen de dezbatere pentru toamnă", a arătat judecătorul.

Chiar şi în aceste condiţii dificile, s-a înregistrat o creştere a operativităţii cu 4,3% faţă de anul trecut, fără ca acest lucru să afecteze soluţiile adoptate. "Indicele de casare este mic, de 3,1%. Acest lucru înseamnă că hotărârile luate de instanţă au fost menţinute în cea mai mare parte, ca legale şi temeinice", a declarat Monenci.

Un succes l-a reprezentat şi implementarea programului de acces ,,Info dosar şi Fişă Dosar" la nivelul Tribunalului Bihor şi al instanţelor arondate. Programul şi-a dovedit eficienţa în condiţiile în care, din octombrie, când a fost lansat, şi până la sfârşitul anului trecut a fost accesat de  aproximativ 31.000 de utilizatori, degrevând simţitor activitatea compartimentelor arhivă şi registratură al instanţelor.

Cât despre lipsa de personal, "conducerea instanţei a continuat demersurile la Consiliul Superior al Magistraturii pentru ocuparea posturilor devenite vacante la sfârşitul anului şi suplimentarea schemei de personal", a mai spus purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Da săracii, au prea mult de lucru !!!
Ar putea să dea jumătate de salariu înapoi la buget, adică în medie vreo 1.000 euro lunar ca să se dubleze numărul de judecători ... dar nici aşa nu se vrea şi mai bine fuşeresc dosarele şi dau nişte sentinţe ridicole, de îi apucă plânsul pe reclamanţi şi îi umflă râsul pe pârârţi !!! Tod contribuabilul serios are, datorită magistraţilor, dublu de dat la plată, iar derbedeul infractor se vede scăpat pentru că nu are de unde achita !!! Asta e justiţia din RO, în totală contradicţie cu dreptatea !!!
Postat 25 Februarie 2015, 17:48 de WinDos
Somnoroase pasarele!
Comentariul "Stiati ca" este UN PAMFLET si trebuie TRATAT CA ATARE! Orice asemanare cu persoane din viata reala este absolut intamplatoare(pana la o eventuala TREZIRE a organelor competente). Noapte buna! DNA Serviciul teritorial Oradea si Biroul de Investigare a Fraudelor Bihor VEGHEAZA SA AVETI SOMNUL LINISTIT!
Postat 25 Februarie 2015, 00:38 de TDS
Stiati ca?
Tribunalul Bihor nu posteaza pe portal.just.ro CU CELERITATE solutiile din Dosarele aflate pe rol. Astfel dup 9 zile solutia in Dosarul 9297/111/2010(CLO vs IMPACT)NU ERA AFISAT(termenul din 10 februarie 2015). A trebuit sa trimit 4(patru!)e-mail-uri pana sa se afiseze. Daca TB era condusa de Manoliu ziceam ca de aceea!(prietenii stiu la ce ma refer). Dar ce sa vezi, si Cristian MONENCI si-a achizitionat CASA tot de la IMPACT!(ca si Udrea, ca si Vosganian)! O fi vreo coincidenta? Dar ce sa vezi?! Si o avocata celebra din Oradea(sotie de fost Presedinte T.B.)are casa tot de la IMPACT. Si, ce sa vezi? E aparatoarea IMPACT-ului in cauzzele bazate pe FRAUDE aflate pe rolul TB! Dar ce sa vezi? Un important procuror DNA(central)are casa in Greenfield! TOT COINCIDENTA! FIAT IUSTITIA PEREAT MUNDUS!
Postat 25 Februarie 2015, 00:35 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON