URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Martie 2018, 10:50

Bilanţ la Serviciul Anticorupţie Bihor: locul ll în Ardeal, cu diplomă de merit la nivel naţional pentru strategii de anchetă

Bilanţ la Serviciul Anticorupţie Bihor: locul ll în Ardeal, cu diplomă de merit la nivel naţional pentru strategii de anchetă foto:generic max-media.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 70 de activităţi preventive la care au participat aproape 1400 de lucrători ai Ministerului Administraţiei şi Internelor, dar şi activităţi specifice în 34 de dosare penale, din care 10 au fost iniţiate din sesizare proprie, cu 6 acțiuni de prindere în flagrant şi în care au fost cercetați 12 suspecţi, respectiv 69 inculpați.

Acesta este bilanţul pe 2017 al poliţiştilor de la Serviciul Judeţean Anticorupţie (SJA) din Bihor, care anul trecut au pus accentul pe instruirea anticorupţie a personalului MAI, a personalului nou-încadrat, dar şi a angajaților cu funcţii de conducere din structurile ce interacţionează direct cu cetăţenii, respectiv a angajaţilor din domeniul achiziţiilor publice și suport logistic.

„Aceste activități au beneficiat de o nouă abordare bazată pe promovarea discuţiilor libere și dezvoltarea unui dialog constructiv”, se arată într-un comunicat transmis, miercuri, de SJA Bihor, care de anul trecut are şi un nou şef, în persoana comisarului şef Alexandru Nuţiu (foto). Acesta conduce SJA Bihor în locul comisarului şef Gabriel Chereji, care a fost trecut în rezervă prin pensionare.

Concret, Serviciul Judeţean Bihor a realizat 73 activităţi de instruire şi informare a personalului din cadrul structurilor teritoriale ale MAI, unde au fost dezbătute aspectele specifice prevenirii şi combaterii faptelor de corupție, la care au participat 1.380 lucrători din care 184 cu funcţii de conducere şi 1.196 cu funcţii de execuţie.

Totodată, ofiţerii Anticorupţie din Bihor au fost prezenţi şi în alte instituţii publice, atât în cele în care au existat probleme de integritate soldate cu dosare penale, cât şi la alte instituţii expuse. De exemplu la Casa Judeţeană de Pensii Bihor, Facultatea de Medicină şi Farmacie din Universitatea Oradea, la Poliţia Locală, Penitenciarul Oradea, Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean sau la Inspectoratul Școlar Județean Bihor.

"Îngropaţi" în anchete

Anul 2017 a fost unul plin şi din punct de vedere al activităţilor procedurale desfăşurate în cadrul anchetelor realizate sub coordonarea procurorilor din cadrul DNA Oradea, Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj, Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, DIICOT Oradea, dar şi cu serviciile specializate, respectiv Serviciul Județean de Protecţie Internă Bihor.

Astfel, în anul 2017, s-au efectuat cercetări în 34 de dosare penale, din care 10 au fost iniţiate din sesizare proprie, anchete în timpul cărora au fost organizate 6 acțiuni de prindere în flagrant şi au fost cercetați 12 suspecţi, respectiv 69 inculpați.

Unele cauze au ieşit la iveală tocmai ca urmare a numeroaselor acţiuni de prevenire, cum este şi cel din decembrie anul trecut, când lucrătorii SJA Bihor au prins în flagrant un bihorean care i-a oferit 1.000 lei şpagă unui poliţist ca să închidă ochii la faptul că s-a urcat băut la volan. Poliţistul a reclamat imediat tentativa de mituire, iar şoferul s-a mai ales cu încă un dosar penal, pe lângă cel în care era cercetat pentru conducerea unui autoturism pe drumurile publice sub influența băuturilor alcoolice, de astă dată pentru dare de mită.

„Din totalul lucrărilor şi dosarelor soluţionate şi înaintate unităţilor competente de parchet, în 2 dosare penale s-au întocmit 2 rechizitorii, ambele de către DNA și în 2 dosare penale au fost încheiate 7 acorduri de recunoaștere a vinovăției de către Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj”, se precizează în comunicatul SJA Bihor.

Buni la anchete

Rezultatele se văd nu doar în cifre, ci şi la competiţiile profesionale: locul ll în Ardeal şi cu diplomă de merit la nivel naţional pentru strategii de anchetă ”pentru rezultatele obținute în eforturile de combatere a infracțiunilor de corupție, conflict de interese, evaziune fiscală, contrabandă și spălarea banilor”, în cadrul unei competiţii naţionale organizate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

Este vorba despre concursul naţional de strategii de anchetă, unde poliţiştii au ocupat locul 2 la faza regională şi au primit o diplomă de merit la faza naţională, într-o anchetă coordonată de procurorul militar Liviu Lascu. Este vorba de pompierul contrabandist din Salonta, Bogdan Dascălu, prins că, în decurs de patru luni, cât a fost monitorizat, a tranzacţionat peste 12.000 pachete de ţigări de contrabandă. Cazul, prezentat pe larg de BIHOREANUL, a fost rezolvat într-un mod inedit de anchetatori. Aceştia i-au pus sub învinuire şi pe clienţii fideli ai contrabandistului, între care şi 30 de cadre MAI şi MApN, obligaţi în final la muncă în folosul comunităţii, dar şi să vireze la bugetul statului banii daţi pe ţigările de contrabandă.

Reamintim că Direcţia Generală Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor vine în sprijinul persoanelor care doresc să formuleze sesizări privitoare la săvârşirea unor acte şi fapte de corupţie de către funcţionarii Ministerului Afacerilor Interne. Astfel, cetăţenii pot face sesizări prin intermediul CALL CENTER 0800.806.806, prin e-mail la adresa anticoruptie_petitii@mai.gov.ro sau la numărul de telefon/fax: 0259/469.043, respectiv la adresa de e-mail bihor.dga@mai.gov.ro.

Audienţele se desfăşoară la sediul instituţiei din municipiul Oradea, str. Dunărea nr. 2, jud. Bihor de către şeful Serviciului Judeţean Anticorupţie Bihor – bilunar, în prima şi în a treia zi de miercuri lucrătoare din lună, între orele 12-15 şi de ofiţerul de Relaţii cu Publicul – bilunar, în a doua şi a patra zi de miercuri lucrătoare din lună, între orele 12-15.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON