URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Ianuarie 2017, 09:35

Bilanţ la ASCO: Cum au fost ajutaţi elevii, nevoiaşii şi bătrânii în 2016

Directorul ASCO, Arina Moş, a prezentat, miercuri, într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o alături de viceprimarul Florin Birta, beneficiile acordate anul trecut de Administraţia Socială Comunitară Oradea, programele şi proiectele acestei instituţii.

Pentru sănătatea elevilor

"2016 a fost un an în care s-a muncit, având în vedere faptul că în spatele fiecărui act emis de către instituţie stă povestea de viaţă a unui om, a unei familii sau a unui copil. Administraţia Socială Comunitară Oradea a reuşit să-şi atingă unul dintre obiectivele asumate, respectiv achiziţionarea celui de-al treilea unit dentar, pentru a putea dezvolta servicii stomatologice gratuite la standarde europene pentru elevii din Oradea, având în vedere că mulţi părinţi nu îşi permit să acceseze servicii stomatologice private", a spus Arina Moş.

În septembrie 2016, Administraţia Socială Comunitară Oradea a dat în funcţiune cel de-al treilea unit dentar care a fost instalat la cabinetul stomatologic din Liceul Teoretic Onisifor Ghibu. Acesta deserveşte, alături de celelalte două, situate în cabinetele şcolare stomatologice din cadrul Colegiului Mihai Eminescu şi a Liceului Aurel Lazăr, toţi elevii care frecventează şcolile din Oradea.

Potrivit raportului, în 2016, la Liceul Aurel Lazăr s-au făcut 4.700 de consultaţii şi tratamente, la Colegiul Naţional Mihai Eminescu 6.300, iar la noul cabinet de la Ghibu 680.

Creşe cu 500 de prichindei

În cadrul conferinţei, Arina Moş a vorbit, de asemenea, şi despre serviciile pe care le oferă cele 13 creşe din subordinea instituţiei, evaluate de reprezentanţii acesteia ca fiind la nivelul celor private din oraş. În cele 13 creşe, împrăştiate prin oraş, îşi petrec timpul circa 520 de copii. "Am putut onora toate cererile anul trecut. Sigur, au existat unii părinţi care au vrut neapărat să-şi ducă micuţul la o creşă anume, care era plină. Pe aceştia i-am îndrumat spre altele, care să fie în zona lor, iar acum sunt mulţumiţi de alegere", a precizat Arina Moş.

De asemenea, tot anul trecut ASCO a organizat lunar "Şcoala părinţilor", în cadrul căreia specialişti din domeniu le-au vorbit tinerilor părinţi despre cerinţele şi particularităţile fiecărei vârste, răspunzându-le, totodată, la nelămuriri.

Pentru bunici şi copii

Centrul de Îngrijire de Zi Oradea, serviciu care funcţionează în structura ASCO a găzduit anul trecut 80 de copii din familii aflate în situaţie de risc social, dezorganizate, asistate social care au beneficiat de serviciile centrului, două mese pe zi, activităţi de îngrijire, educaţie, recreere-socializare, consiliere şi orientare şcolară.

În schimb, de serviciile oferite în cadrul Centrului de Reintegrare Socială – str. Vămii nr.34/A, administrat de Asociaţia Smiles, sub coordonarea ASCO, în anul 2016, au beneficiat 95 de bunici, în decursul anului 8 beneficiari fiind reintegraţi în familie. Centrul oferă servicii de asistenţă socială, servicii de cazare, alimentaţie adecvată, servicii de îngrijire personală, consiliere psihologică şi juridică, asistenţă medicală şi activităţi de socializare. merită precizat că, dintre aceştia, 13 au fost cazuri sociale, care nu au plătit vreo sumă pentru găzduirea şi îngrijirea primită.

Compartimentul Cabinete Medicale Şcolare din cadrul Serviciului Programe Sociale, a asigurat în anul 2016 asistenţa medicală preventivă si curativă pentru preşcolarii, elevii şi studenţii care frecventează cele 44 de grădiniţe, 37 de şcoli şi licee publice din municipiul Oradea şi facultăţile din cadrul Universităţii din Oradea.

Nevoiaşi la adăpost

Potrivit Arinei Moş, în Adăpostul de Noapte de pe str. Gutenberg au beneficiat de cazare 178 de persoane, din care 12 s-au angajat iar 7 persoane s-au reintegrat, mutându-se în chirie, datorită îndrumărilor şi consilierii din partea personalului adăpostului. 40 de persoane au fost sprijinite pentru întocmirea actelor de identitate, 32 au beneficiat de sprijin în vederea unui consult medical şi obţinerea medicaţiei necesare.

La Centrele sociale cu destinaţie multifuncţională, Dignitas şi Candeo, 69 de persoane au beneficiat de servicii de cazare şi de consiliere psiho-socială individuală. Potrivit raportului, ASCO a derulat anul trecut şi alte programe: distribuirea ajutoarele alimentare provenite din stocurile de intervenţie comunitare prin programul POAD, organizarea Zilei Persoanelor Vârstnice, în cadrul căreia au fost serviţi cu o masă caldă aproximativ 100 de vârstnici, iar în cadrul acţiunii "Prânzul pe roţi pentru oamenii străzii", în perioada decembrie 2015 - martie 2016, au fost împărţite 800 de porţii de hrană caldă şi ceai persoanelor fără adăpost.

Planuri pentru 2017

În ceea ce priveşte obiectivele ASCO pentru 2017, Arina Moş a vorbit despre punerea bazelor unui centru social rezidenţial pentru adulţi. "Sunt persoane cu dizabilităţi care ajung la maturitate, părinţii lor îmbătrânesc, se îmbolnăvesc, iar aceste persoane nu mai au sprijin. Ne dorim să găsim o soluţie pentru a-i găzdui şi îngriji", a spus directorul ASCO. Proiectul este, deocamdată, la nivel de intenţie.

"Vom continua să depunem diligenţele pentru creşterea calităţii serviciilor sociale care va determina creşterea gradului de independenţă a beneficiarilor, pentru creşterea calităţii serviciilor sociale acordate persoanelor fără adăpost cazate în Adăpostul de noapte, dorim dezvoltarea unor programe de sănătate care au ca scop prevenirea unor afecţiuni cu incidenţa crescută în rândul copiilor de vârstă şcolară", a mai adăugat Arina Moş.

În intervenţia sa, viceprimarul Florin Birta, care coordonează domeniul social, a lăudat acţiunile ASCO de anul trecut, spunând că prin aceste proiecte municipalitatea arată că se implică pentru ajutorarea persoanelor aflate la nevoie. "Vom găsi în continuare resursele necesare pentru a sprijini serviciile şi programele sociale ale comunităţii", a adăugat acesta.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON