URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Martie 2014, 16:45

Biblioteca Judeţeană, la jumătatea procesului de inventariere a cărţilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai" este în plin demers de inventariere a cărţilor. Procesul a fost demarat în 2012 de către directoarea Ligia Mirişan, care a dorit să clarifice suspiciunile privind dispariţia, înainte de 2004, a peste 400 de volume valoroase din patrimoniul cultural naţional.

"La Biblioteca Judeţeană nu s-a mai făcut un inventar serios de zeci de ani. De aceea mi-am dorit să clarific situaţia cărţilor pe care le deţinem. Inventarul nostru se desfăşoară deja de peste un an şi jumătate, căci este vorba de o muncă migăloasă", a declarat directoarea Bibliotecii Judeţene, Ligia Mirişan, care estimează că acesta va fi finalizat aproximativ peste aproximativ încă un an şi jumătate.

Până acum, comisia de inventariere a parcurs toate cele 126.000 de volume din Colecţiile Speciale şi a trecut la Depozitul de Documente. "În 2004 s-a vehiculat un număr de 400 de cărţi care ar lipsi din Bibliotecă, dar acesta n-a fost verificat cu adevărat niciodată. Vrem să facem lumină în acest caz", a mai spus Ligia Mirişan.

În 2004, BIHOREANUL intrase în posesia unei liste de 406 cărţi, toate făcând parte din patrimoniulcultural naţional, despre care se presupunea că ar fi dispărut. Era vorba despre rarităţi bibliografice din secolele XV-XVll, ba chiar şi lucrări ex-libris, la care aveau acces doar directorul şi doi gestionari şi care se eliberau cititorilor doar spre studiu, în sălile de lectură ale bibliotecii. Era vorba de ediţii rare ale operelor Schiller, Ovidiu, Voltaire, Cicero, Petrarca, dar şi vechi cărţi bisericeşti.

Directorul Bibliotecii Judeţene de la acea vreme, Constantin Mălinaş, acuzat de mai multe nereguli în gestionarea banilor instituţiei, a refuzat să infirme cu dovezi faptul că aceste volume lipsesc şi nici nu a declanşat o anchetă pentru a elucida situaţia.

În cazul în care în urma inventarului început în 2012 se va constata că într-adevăr lipsesc volume din patrimoniul instituţiei, conducerea Bibliotecii Judeţene va informa Consiliul Judeţean, dar şi Poliţia pentru a putea iniţia cercetări.

Pe de altă parte, recent, la nivel naţional, s-a descoperit că din patrimoniul Bibliotecii Pedagogice Naţionale "I. C. Petrescu" lipsesc aproape 4.000 de cărţi vechi şi de patrimoniu, fapt care l-a determinat pe ministrul Remus Pricopie să ceară inventarierea tuturor bibliotecilor aflate în subordinea Ministerului Educaţiei. Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai" este subordonată, însă, Ministerului Culturii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Yeah, right big mama....
Si, daca va informa politia, ce mare branza de capra suta va face aia? Se pricepe politia la alte carti in afara de cele de poker si septic? Si cica "marea" directoare vrea sa clarifice suspiciunile, de zici ca ea a inventat inventarul pe planeta! Hai sa radem cu directoarea priceputa, care daca dorea sa clarifice ceva o putea face de prin 2008 de când e "conducatoarea" institutiei! Apropo, nu aveau ce incunabule sa dispara din biblioteca, pentru ca, nu prea existau pe acolo asa ceva!
Postat 27 Martie 2014, 16:41 de Byron from Bureau
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON