URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Februarie 2017, 12:12

Bebeluş născut într-o casă din Tărian fără curent şi încălzire, cu ajutorul unui echipaj al Ambulanţei

Bebeluş născut într-o casă din Tărian fără curent şi încălzire, cu ajutorul unui echipaj al Ambulanţei sursa foto: SAJ Bihor
Bebeluş născut într-o casă din Tărian fără curent şi încălzire, cu ajutorul unui echipaj al Ambulanţei sursa foto: SAJ Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Bihor a avut o misiune dificilă, dar încheiată cu bine, vineri seară.

Printr-un apel la numărul unic de urgenţă 112, salvatorii au fost chemaţi în colonia de romi din Tărian, unde o gravidă de 30 de ani ajunsese cu sarcina la termen. Ceaţa densă care s-a lăsat în acea seară peste judeţ a făcut însă ca ambulanţa să ajungă greu la femeie.

"Când am ajuns, n-am mai putut să o duc în maşină, pentru că travaliul era declanşat, copilul era în expulzie", a declarat BIHOREANULUI asistentul Crina Ungur, care a coordonat echipajul SAJ Bihor.

Astfel, alături de ambulanţierul Cezar Ardelean şi de cele două voluntare care au mers în misiune, Andrada Benea şi Antonia Bele, Ungur a luat singura decizie care putea salva şi mama şi copilul: să asiste naşterea în casa femeii. Asta în ciuda condiţiilor drastice de acolo!

"Nu avea electricitate, nu avea foc în casă, mai avea şi doi copii foarte mici care umblau pe acolo doar în tricou, până a venit o vecină şi i-a luat. Pe jos era pământ şi mai erau animale în casă, câini şi pisici", a explicat Ungur.

La lumina lanternei din Ambulanţă şi a telefoanelor mobile, asistena a moşit băieţelul care s-a născut cu o greutate de 3.700 grame şi, cel puţin aparent, este sănătos. Mama nu avea pregătite nici hăinuţe pentru bebeluşul ei, astfel că micuţul a fost înfăşurat în tifonul din trusa de naştere din ambulanţă şi apoi în folie izotermă. "N-au fost complicaţii, am stabilizat mama, copilul era foarte bine, şi i-am transportat apoi la spital"; a mai spus asistenta.

Ungur a mai ţinut să precizeze că naşterea s-a făcut în condiţii dificile, deloc sterile, şi tocmai de aceea echipajul SAJ Bihor se bucură că şi mama şi copilul sunt bine. "Şi după o naştere în condiţii normale pot fi diferite complicaţii, noi ne bucurăm că n-au fost", a mai spus Crina Ungur.

Cum povestea s-a terminat bine pentru mamă şi copil, echipajul care a intervenit a fost felicitat de colegii din SAJ Bihor. "Nu am făcut nimic deosebit faţă de ceea ce fac alţi colegi ai mei, toţi care lucrăm în condiţiile de urgenţă ne putem întâlni cu astfel de situaţii", a mai spus asistenta.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON