URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Martie 2017, 15:11

Bătaie pe "Visit Oradea": Asociaţia de turism a oraşului îi acuză pe proprietarii Hotelului Caro de furt intelectual

Bătaie pe 'Visit Oradea': Asociaţia de turism a oraşului îi acuză pe proprietarii Hotelului Caro de furt intelectual Imaginea trimisă de APTOR pentru a demonstra că firma a folosit însemnele oficiale create şi folosite de Asociaţia de turism a Oradiei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR) a transmis, sâmbătă dimineaţă, un comunicat prin care acuză firma Cristesim SRL, care controlează activitatea Hotelului Caro din centrul oraşului, de furt intelectual.

Furt în scop comercial?

"Dorim să atragem atenţia public, dar şi pe cale legală sau în instanţă dacă va fi cazul, cu privire la o acţiune pe care unul dintre actorii turistici privaţi de pe piaţa orădeană a făcut-o în această săptămână. Este vorba de compania Cristesim SRL, companie care controlează activitatea Hotelului CARO Boutique Hotel & Restaurant, care prin folosirea ilegală a unor produse ale căror drepturi de proprietate intelectuală aparţin Primăriei, APTOR, poate cauza un prejudiciu de imagine destinaţiei turistice, cu consecinţe greu de estimat, doar pentru a servi unui scop comercial punctual", se arată în comunicatul semnat de Mihai Jurca, preşedintele APTOR.

Potrivit comunicatului, acţiunile de furt intelectual de care firma Cristesim SRL s-ar face responsabilă sunt:

- Realizarea unui site web şi pagină facebook, Visit Oradea City, care creează confuzie, prin asemănarea cu pagina oficială de turism a oraşului şi care are scop comercial pentru compania mai sus amintită;
- Folosirea pe acest site a logo-ului VisitOradea, care este proprietatea intelectuala a APTOR;
- Folosirea pe platforma de Wordpress a aceloraşi însemne Visit Oradea, a căror proprietate intelectuală o deţine APTOR;
- Folosirea fără consimţământul deţinătorilor drepturilor de proprietate intelectuală (APTOR) a filmelor de prezentare oficiale a destinaţiei turistice.

Ameninţări cu "acţiuni legale"

Reprezentanţii Primăriei mai adaugă că pagina este clar una comercială din moment ce "butoanele de pe site care fac trimitere la paginile de social media ale site-ului duc la paginile Hotelului Caro Boutique Hotel & Restaurant şi ale dlui Călin Corpaş, jurnalist local". 

Mihai Jurca a mai menţionat că a demarat deja o "acţiune legală" prin care va solicita "sancţionarea conform legii a încălcării drepturilor mai sus amintite"

"Prin acest comunicat solicităm public celor vizaţi încetarea utilizării, fără consimţământul deţinătorilor drepturilor de proprietate intelectuală, a tuturor materialelor copiate ilegal din diferite surse deschise de internet", a mai precizat acesta.

Preşedintele APTOR spune că este conştient de beneficiile pe care promovarea Oradiei ca destinaţie pe mai multe canale le-ar putea avea, însă cere ca utilizarea "materialelor care sunt proprietarea intelectuală a Primăriei să fie făcută după obţinerea acestui drept".

Reprezentanţii APTOR au ataşat şi imagini care arată că pe blogul amintit apare logo-ul "Visit Oradea" folosit pe materialele de promovare ale evenimentelor publice din Oradea şi pe pagina de Facebook a asociaţiei.

"Comunicat denigrator"

Sâmbătă, după prânz, blogul visitoradeacity.ro era privat, fiind necesare un cont de WordPress şi acceptul administratorilor pentru a-l vizita, în timp ce site-ul en.visitoradeacity.ro afişa o fotografie cu oraşul de sus, semnată de Ovi D. Pop, însă nu avea siglele oficiale despre care vorbea APTOR.

Contactată de BIHOREANUL, Cristel Corpaş, managerul Boutique Hotel&Restaurant, a afirmat că "acuzaţiile sunt nefondate".

"Sunt total surprinsă de atitudinea acestei asociații finanțată de Primăria Oradea din taxa colectată de la hotelierii orădeni, aşadar finanțată inclusiv de Caro Boutique Hotel&Restaurant. Acuzațiile APTOR sunt nefondate. Nu mi se pare deloc potrivit acest mod de a comunica între o asociație de turism finanțată din banii colectați de la hotelierii locali și un operator hotelier din Oradea", a spus aceasta.

De asemenea, managerul Hotelului Caro a precizat că acesta a avut relaţii corecte cu municipalitatea. "Din câte cunosc eu, APTOR a fost înființată de Primărie sa promoveze turismul și operatorii turistici din Oradea, nu să emită comunicate de presă denigratoare la adresa unul hotel local independent, ce nu face parte din niciun lanț hotelier. Hotel Caro a fost, este și va rămâne întotdeauna corect în relațiile cu municipalitatea și cu partenerii săi".

Deocamdată, nici ea şi nici soţul ei, jurnalistul Călin Corpaş, de la Jurnal Bihorean, nu au dorit să facă precizări detaliate legate de acuzele APTOR.

Domenii la liber

Merită menţionat faptul că, potrivit verificărilor BIHOREANULUI, Asociaţia de turism a Primăriei nu şi-a adjudecat domeniile de internet visitoradea.ro şi visitoradeacity.ro, acestea fiind cumpărate în 2016, respectiv 2017, de persoane fizice. De altfel, APTOR foloseşte denumirea oficială Visit Oradea doar pe Facebook şi Instagram.

De asemenea, nu este clar dacă denumirea Visit Oradea şi logoul asociat au fost înregistrate de Primărie la OSIM, fiindcă reprezentanţii APTOR nu au putut fi contactaţi în cursul zilei de sâmbătă. Potrivit verificărilor făcute de BIHOREANUL în baza de date electronică, denumirea nu a fost protejată de municipalitate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Şi??
O să-i fure caii de la bicicletă?Aşa e la noi!Numai amărâţii sunt pedepsiţi..
Postat 26 Martie 2017, 20:43 de crisan
Primarie nefrecventabila ...
Alaturarea "Visit" si "Oradea", in orice text s-ar face acest lucru, nu poate fi supusa drepturilor de proprietate intelectuala ... ca dovada fiind si faptul ca nu exista la OSIM nicio inregistrare in acest sens! "Visit Oradea" inseamna, prin traducere "Viziteaza Oradea", fiind un indemn sau o chemare ... nefiind o denumire in sine! Cum astfel de motivatii sunt straine de gramatica celor de la PMO, care se fac ca se ocupa cu turismul aproape inexistent la Oradea, devine din ce in ce mai evident ca domeniul este strain unui functionar public obisnuit numai sa primeasca, nicidecum sa si dea ceva in schimb!
Postat 25 Martie 2017, 18:28 de WinDos
!!!
Ce-ni place ! Ma tavalesc de....placere ! Marele Jurca !
Postat 25 Martie 2017, 15:38 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON