URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Noiembrie 2010, 08:32

Barajul de la Suplacu de Barcău, în valoare de 36 milioane de euro, a fost inaugurat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lucrările la barajul de acumulare situat la aproximativ 440 de metri de DN19 B, între localităţile Suplacu de Barcău şi Porţ, au demarat în anul 2002, investiţia necesară finalizării acumulării fiind de aproximativ 36 milioane de euro.

Barajul, întins pe 1.725 de metri, de 11 metri înălţime şi 6 lăţime, a fost inaugurat luni de către Pasztor Sandor, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri (ABA), în prezenţa lui Kothai Laszlo, directorul general al Autorităţii de Managment al Apei din Ungaria, Dan Carlan, împuternicitul Guvernului României în cadrul Comisiei hidrotehnice româno-ungare, Anna Peter, secretarul Comisiei hidrotehnice româno-ungare, David Csaba, director general "Apele Române", Kiling Istvan, împuternicitul Guvernului Ungariei în cadrul Comisiei hidrotehnice româno-ungare, şi Domahidy Laszlo, secretarul respectivei comisii.

De asemenea, la momentul inaugural au participat şi reprezentanţii firmei care a executat lucrarea, Repcon Oradea, între care directorul general Mircea Nistreanu şi adjunctul Liviu Crăciun.

Baraj anti-inundaţii

"Lucrările hidrotehnice prevăzute pe baraj sunt amplasate pe sectorul cuprins între frontiera cu Republica Ungară şi localitatea Nuşfalău, judeţul Sălaj, pe următoarele tronsoane: frontiera - localitatea Sălard, polder Sălard - zona localităţii Marca şi Nuşfalău şi pe afluenţi, Valea Sânicolau, Valea Bistra, Valea Înot, Valea Borumlaca şi Valea Frumoasa, localitatea Sfărnaş, zona oraşului Marghita şi localitatea Ciutelec şi zona localităţii Suplacu de Barcău", se arată într-o informare trimisă de reprezentanţii ABA Crişuri.

Unul dintre scopurile amenajării acumulării de apă este acela de a reduce pericolul de inundaţii în aval, prin atenuarea debitelor maxime în caz de viituri. Totodată, potrivit ABA Crişuri, barajul va asigura suplimentarea debitelor de apă potabilă şi industrială pentru oraşul Marghita şi va asigura prelevarea debitelor pentru alimentarea cu apă potabilă în sisteme centralizate a localităţilor rurale aparţinând de comunele Suplacu de Barcău, Balc, Abram şi Abrămuţ. Astfel că, în total, 23 de localităţi vor beneficia de facilităţile oferite de acumularea permanentă.

Barajul de la Suplacu de Barcău, care are un volum de maxim 15 milioane de metri cubi de apă şi se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 230 de hectare, are şi un caracter transfrontalier, deoarece împiedică inundarea zonei de graniţă cu Ungaria.

Banii necesari amenajării acestei lucrări complexe au fost asiguraţi de la bugetul de stat, dar şi din fondurile Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
dan
Da barajul s-a construit, dar pacat e ca nu tine. Anul trecut a fost golit pt. a repara locul unde scapa, iar acum este iar apa in baraj si curge mai rau ca inainte. Bravo. Lucrare de milioane de eruro. doar suntem in Romania
Postat 11 Februarie 2013, 21:35 de dan
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON