URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Martie 2014, 15:37

Barajele de pe Crişuri, în stare bună

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Bihorenii n-ar trebui să aibă probleme prea mari, în cazul în care primăvara va fi una ploioasă.

Un control al Adminsitraţiei Bazinale de Apă Crişuri la cele mai importante baraje din bazin arată că toate construcţiile respectă normele de siguranţă, semn că îi vor putea feri pe localnici de inundaţii.

Inspecţia în teren a avut loc săptămâna aceasta, comisia de control fiind formată din specialişti din cadrul Departamentului pentru Ape, Păduri şi Piscicultură (DAPP), din mediul universitar (Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti), din rândul experţilor autorizaţi, din cadrul Administraţiei Naţionale "Apele Române", din cadrul Administraţiilor Bazinale de Apă Crişuri, din cadrul S.C. Hidroelectrica S.A.şi din cadrul Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă din Bihor, Arad, Cluj şi Hunedoara.

În total, au fost verificate opt baraje încadrate în categoriile de importanţă A şi B, din care cinci din Bihor: Priza de apă Oradea şi barajele Suplacu de Barcău, Lugaşu, Tileagd şi Leşu. La fiecare, pe lângă situaţia avizelor şi a autorizaţiilor, comisia a verificat condiţiile de exploatare, starea construcţiei şi starea echipamentelor electro-hidro-mecanice.

"În urma verificărilor, s-a constatat că, indiferent de anul punerii în funcţiune, toate barajele respectă normele de siguranţă. Mai mult decât atât, vă amintesc că, în primăvara anului trecut, deşi se afla în perioada de umplere, barajul de la Suplacu de Barcău s-a comportat foarte bine, ferind astfel de inundaţii toate localităţile din aval", a precizat Pasztor Sándor, director tehnic A.B.A Crişuri.

În total, în bazinul hidrogrtafic Crişuri există 148 de baraje încadrate în patru categorii de importanţă, A, B, C şi D.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
BARAJUL LESU....UN DEZASTRU !!!!!
Nu stiu cum se prezinta alte baraje din judet ,dar cand vine vorba de Barajul Lesu....E DEZASTRU,ACEST BARAJ CARE ESTE DE 40 DE ANI IN EXPLOATARE DE ANI BUNI NU POATE RETINE MAI APROAPE NIMIC DIN APA CE VINE DIN AMONTE. DOAR PROMISIUNI DESARTE PT.INVESTITII DIN PARTEA AUTORITATILOR,TREBUIA SA INTRE IN REPARATII DE MAI BINE DE 10 ANI,DAR NIMIC PANA ACUM.VIN TOT FELUL DE COMISII SI CUM AU VENIT ASA AU PLECAT, ESTE USOR DE VERIFICAT SI PRESA AR TREBUI SA CONSTATE ADEVARUL,DOAR TREBUIE SA COBOARE LA BAZA ACESTUIA SI SA OBSERVE INFILTRATIILE TOT MAI MARI DIN ULTIMI ANI,IAR APA TOT LUCREAZA SI AMPLIFICA FENOMENUL. RESTULSUNT DOAR VORBE ARUNCATE DE OCHII LUMII SI MINCIUNI SFRUNTATE.....FEREASCA DUMNEZEU DE O VIITURA MASIVA.......SCUZELE SI JUSTIFICARILE NU AR MAI FOLOSI LA NIMIC APOI....!!!!
Postat 11 Martie 2014, 08:27 de Oradean
Baraj lesu
Daca se spune ca barajele sunt in stare buna, de ce lacul aferent Barajului Lesu este aproape gol de ani buni?
Postat 10 Martie 2014, 17:23 de Giorgi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON