URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Decembrie 2014, 10:01

Banii vorbesc! Consiliul Local a indexat cu 3,5% taxele şi impozitele orădenilor pentru anul 2015

Semne proaste anul are! Orădenii vor plăti în 2015 taxe şi impozite indexate cu 3,5% faţă de nivelul de anul acesta. Hotărârea a fost adoptată de Consiliul Local la limită, cu 15 voturi "pentru" faţă de minimul de 14 permis de lege, cu sprijinul pesediştilor Ovidiu Mureşan şi Aurel Mohan.

De altfel, viceprimarul Mureşan şi-a explicat poziţia de la bun început, arătând că nu poate vota împotriva unui proiect de hotărâre la care a lucrat. "După ce am susţinut acest proiect, nu pot să votez împotrivă", s-a scuzat vicele.

Aflat în capul listei de proiecte dezbătute joi, proiectul taxelor şi impozitelor a fost dezbătut aprins. În lipsa primarului Ilie Bolojan, aflat la Bucureşti, unde PNL îşi alegea noul preşedinte, consilierii locali s-au dovedit mai vocali decât de obicei.

Pensionarii, puşi la plată

De altfel, consilierul Doina Bunea (PSD) a avut prima intervenţie în plen de la depunerea jurământului. "Susţin propunerea a nenumăraţi pensionari pentru menţinerea gratuităţilor la intrarea în ştradul Ioşia. Aceşti pensionari au venituri sub 2.000 lei, mulţi, sub 1.000 lei pe lună, şi nu au de unde să plătească", a protestat Bunea împotriva intenţiei conducerii ADP de a taxa la intrarea în ştrand inclusiv pensionarii.

Conducerea ADP a propus scumpirea de la 10 la 12 lei a biletului de intrare pentru un adult în singurul ştrand orădean şi introducerea unui abonament lunar de 160 lei pe lună. Pentru copii, elevi, studenţi, persoane cu dizabilităţi şi pensionari costul intrării în ştrand a fost stabilit la 6 lei pentru un bilet şi 80 lei pentru un abonament.

Directorul ADP, Liviu Andrica, a spus că această măsură a fost necesară pentru că anual diferenţa dintre veniturile şi cheltuielile ştrandului Ioşia este de 25% din buget, iar societatea trebuie să îşi acopere de undeva această diferenţă.

Impozitele cresc cu 3,5%

La rândul său, consilierul Eric Huszar a protestat împotriva indexării taxelor şi impozitelor cu 3,5%. "Inflaţia care se prognozează pentru anul acesta este de 2,5%. Propun ca impozitele să fie indexate cu acest procent", a cerut alesul. În plus, consilierul s-a pronunţat împotriva iniţiativei municipalităţii de a aplica impozit pe proprietate ONG-urilor care desfăşoară activităţi comerciale aducătoare de venituri. "Dacă au mai mulţi bani, vor cheltui mai mult în scopuri caritabile", a argumentat Huszar.

În replică, city-managerul Eduard Florea a arătat că indexarea impozitelor şi taxelor se impune pentru a evita un salt major la interval de trei ani când actualizarea nivelului acestora este obligatorie prin lege. Pentru anul 2013, Consiliul Local a propus o rată a inflaţiei de 2,5% care la final s-a dovedit a fi în realitate de 3,98%. Astfel, Direcţia Economică a propus adunarea procentului rămas de 1,5% la inflaţia de 2% estimată pentru acest an, rezultând un procent total de 3,5%.

În ceea ce priveşte impozitarea ONG-urilor, Florea a arătat că măsura este obligatorie pentru acestea pot fi scutite numai în baza unei scheme de ajutor de minimis. "Dacă veniturile înregistrate sunt cheltuite exclusiv pentru finanţarea unor activităţi socio-umane ONG-ul în cauză poate fi scutit de plata impozitelor fără probleme", a spus city-managerul.

Scumpire prin "rezonare"

Tot în şedinţa de joi, consilierii locali au aprobat actualizarea zonării fiscale a străzilor din municipiu ca urmare a unor investiţii făcute sau, dimpotrivă, degradării condiţiilor de viaţă din zonă.

Zonarea fiscală a unei artere se face în funcţie de 17 indicatori, de la existenţa canalizării menajare, a reţelelor de apă, de iluminat stradal, a drumului pavat şi trotuarelor, până la proximitatea unor staţii de transport în comun sau parcuri.

La stabilirea impozitelor pe proprietate, administraţia locală aplică impozitului pe clădiri datorat un coeficient de corecţie, acesta începând de la 2,20 pentru zona D pentru a urca la 2,30 în zona C, 2,40 în zona B, respectiv la 2,50 în zona A.

La fel, în cazul terenurilor cu construcţii situate în intravilan, valorile de impozitare variază între circa 2.100 lei pe hectar în zona D şi 4.600 lei pe hectar în zona C, la 6.700 lei pe hectar în zona B, respectiv 8.800 lei pe hectar în zona A.

Ca urmare a reanalizării, câte două străzi din cartierele Episcopia şi Grigorescu au avansat din categoria de impozitare D în B, respectiv din C în B, o stradă din centru a urcat din zona B în A, şase străzi din Ioşia au avansat din B în A, iar două străzi au urcat direct din C în A. La fel, în zona Apateului două străzi au trecut din D în C, o stradă din C în B iar una din D direct în B. În cartierul Nufărul trei străzi au fost ridicate în rang de la B la A, iar una direct din C la A. Strada Făgăraşului, una dintre puţinele nominalizate în proiectul de hotărâre, a urcat şi ea din categoria de impozitare B în A.

Au existat însă şi cazuri de retrogradare a unor străzi. Astfel, în cartierul Oncea, o parte dintr-o stradă a coborât din categoria C în D, în parcul industrial Eurobusiness II trei străzi au coborât din categoria B direct în D, iar strada Uzinelor a coborât, parţial, din zona A de impozitare în B.

Şe şterg datoriile mai mici de 15 lei!

În cadrul aceleiaşi şedinţe, consilierii locali au fost de acord cu propunerea Direcţiei Economice de anulare a creanţelor fiscale mai mici sau egale cu suma de 15 lei la data de 30 noiembrie 2014.

Conform evidenţelor municipalităţii, la sfârşitul lunii noiembrie, 13.099 de persoane fizice înregistrau debite de până în 15 lei având de plată bugetului local 31.114 lei. La fel, numărul persoanelor juridice aflate în aceeaşi situaţie se ridica la 1.133, acestea datorând în total oraşului suma de 1.610 lei.

Conform Ordonanţei Guvernului 92 din 2003, conducătorul organului de executare poate aproba anularea unor debite de până în 40 lei acumulate până la data de 31 decembrie. Măsura a fost gândită pentru evitarea situaţiilor absurde în care costurile de executare sunt mai mari decât creanţele fiscale supuse executării silite.

Vezi impozitele şi taxele pe 2015, în galeria de documente!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
hmm
@Robert: cunostinte indoielnice(inclin sa cred)! Doar l-a avut profesor(conform propriei marturisiri)pe "marele" Bolos, o somitate, nu?! De altfel tot Bolos a fost cel care I-A OFERIT UN LOC DE MUNCA in PMO pe principiul "Primaria este mosia mamei mele,deci pot sa ofer locuri de munca cum doresc muschii mei"! Astept amenintarile de rigoare, chiar daca tot ce am scris apare negru pe alb in interviul lui Florea publicat chiar in e-bihoreanul! Ma rog, atata l-a dus capul si a avut respectivele scapari! Iar D-na Florea este subordonata lui Andrica!
Postat 20 Decembrie 2014, 01:57 de TDS
.......
Ce explicatie!!!!!!!!! crestem gradual sa evitam saltul mare peste 3 ani.Domnul Eduard Florea sau este un economist cu cunostinte indoielnice sau pe noi toti ne crede prosti cu asemenea explicatii,cred ca mai degraba varianta a doua.Efectiv platim mai mult in varianta asta decat daca ne-am conforma odata la 3 ani.Bine ca avem printre cele mai scumpe tranporturi publice din tara,gigacalorie la fel,la taxe cred ca suntem campioni absoluti si mai au tupeul sa iasa la capat de an si sa se laude cu cresterea veniturilor.Bine ca in Cluj nu cresc taxele! Da probabil la ei atragerea investitorilor nu e doar o poveste si poate si investitiile in infrastructura chiar se realizeaza nu raman doar in stadiul de proiecte vesnic redesenate de nici nu mai stii ce se vrea si ce nu.Poate la ei se gandeste cineva ca locuitorii unui oras sunt si oameni nu doar contribuabili.
Postat 19 Decembrie 2014, 19:33 de Robert
1% la indexare pentru dobanzile la banci !!!
De la 2,5 la 3,5% cat se cuantifica inflatia se va platii dobanda anuala la creditele peste care se lafaie Bolojan, pretinzand ca lucreaza pentru oras ... orice prost poate face cateceva din bani de imprumut, pe care o sa-l platim tot oradeanul bancilor, pentru lucrari de interes punctual si nu general !!!
Postat 19 Decembrie 2014, 19:05 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON