URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Octombrie 2010, 13:26

Băncile din Bihor au încasat amenzi de 640.000 lei pentru practici incorecte şi abuzive

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O acţiune a Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Bihor la 13 unităţi bancare din judeţ, menit să verifice modul în care acestea respectă reglementările privind protecţia consumatorilor la încheierea actelor adiţionale la contractele de credit de consum cu sau fără ipotecă, s-a soldat cu sancţionarea a 12 dintre unităţi, a anunţat, joi, comisarul şef al CJPC Bihor, Sebastian Secoşan.

Potrivit sursei citate, principalele deficienţe constatate cu ocazia controalelor constau în lipsa unor menţiuni privind modul în care clienţii pot beneficia de refinanţarea sau reeşalonarea creditelor, în raport cu veniturile actuale, dar şi faptul că băncile nu au dreptul să rezilieze sau să denunţe unilateral contractul.

De asemenea, la contractele de credit şi actele adiţionale încheiate la patru dintre băncile verificate, nu se face referire la obligaţiile băncilor faţă de clienţi la modificarea clauzelor privind costurile, la trei bănci nu este cuprinsă procedura care trebuie urmată de consumatorii care solicită încetarea contractului de credit, o bancă a prevăzut clauze contrare cu dreptul consumatorului de a beneficia de reducerea costului total al creditului în caz de plată anticipată.

"O altă problemă a fost că din unele contracte şi acte adiţionale lipsesc menţiunile cu privire la drepturile pe care consumatorul le are în cazul în care banca decide cesionarea contractului de credit, printre aceste drepturi fiind şi cel conferit de prin OUG 50/2010 ca împrumutatului să-i fie notificată cesiunea înainte cu 10 zile de la încheierea contractului de cesiune", a mai spus comisarul şef.

Şeful CJPC a mai spus că în urma controalelor, comisarii au întocmit şi 5 procese verbale care urmează să fie înaintate instanţei de judecată pentru ca aceasta să se pronunţe dacă redenumirea comisionului de risc sau includerea acestuia în comision de administrare reprezintă clauză abuzivă.

"Valoarea totală a sancţiunilor contravenţionale date cu ocazia controalelor se ridică la 640.000 lei. Totodată, la 5 unităţi bancare s-au deschis procese pentru obligarea băncilor la anularea unor clauze abuzive şi aducerea contractelor la conformitate", a declarat Secoşan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
banci ,excroci
Din pacate aproape toti administratorii de banci sint straini care prin filialele bancare romanesti isi spala banii iar comisioanele de administrare a creditelor si dobinzile sint mai mari decit rata propriu zisa.Deoarece anii trecuti bancile au oferit credite oricui ducea o adeverinta fals de venituri,si acum sint de negasit ,bancherii se razbuna pe noi cei buni platnici si nu vor sa scada comisioanele si dobinzile.Le doresc sa -si piarda toata averea asa cum isi pierd datornicii casele si alte bunuri din cauza lor.Sint cei mai MARI EXCROCI,functionarii sint MUTI deoarece au salarii bunicele si nu vor sa ajunga someri.Banca Nationala ar trebui sa ia masuri impotriva bancilor si se reglementeze putin dobinzile si comisioanele.
Postat 29 Octombrie 2010, 10:11 de trifa.vali
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON