URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Februarie 2015, 13:50

Băile Felix şi 1 Mai, în pericol: Apa geotermală dă semne că este pe cale de dispariţie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În staţiunile Băile Felix şi Băile 1 Mai se consumă mai multă apă decât poate zăcământul geotermal să refacă, în mod natural. Aceasta este concluzia preliminară trasă de hidrogeologii angajaţi de Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM) ca să afle de ce dispare apa din Lacul Ochiul Mare al Rezervaţiei Peţea. În acest lac trăiau până acum trei specii endemice, nufărul termal, peştele roşioara lui Racoviţă şi melcul termal, dar acum a mai rămas din el o băltoacă cu un diametru de cinci metri.

După ce au introdus senzori în toate forajele licenţiate de exploatare a apei geotermale din zona Băilor 1 Mai şi Felix, dar şi în două foraje din Oradea, specialiştii au început acum să interpreteze datele adunate. Vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Prefectura Bihor, în prezenţa prefectului Claudiu Pop şi a preşedintelui ANRM, Gheorghe Aurel, hidrogeologii şi-au prezentat primele constatări.

Consumul creşte, apa scade

Prima certitudine desprinsă de specialişti este că apa din rezervaţie a scăzut din cauza exploatării zăcământului. "Coborârea nivelului apei din lac şi din acvifer este datorată exploatării apei termale. Această apă termală este exploatată din alimentarea naturală a acviferului. În momentul în care alimentarea naturală a acviferului, care se face pe rama Munţilor Apuseni, este mai mare decât se scoate apă prin exploatare, nivelul în acvifer urcă", a declarat preşedintele Asociaţiei Hidrogeologilor din România, profesorul Daniel Scrădeanu.

Bineînţeles, este valabilă şi reciproca: atunci când este exploatată mai multă apă decât poate zăcământul să refacă în mod natural, nivelul apei din lac scade.

Astfel, specialiştii vor să stabilească debitul exploatabil optim, astfel încât zăcământul să nu se golească. "Dacă exploatăm mai mult decât se realimenteaztă acviferul, se epuizează şi s-a terminat. Şi cu lacul, şi cu staţiunea!", a spus Scrădeanu.

"Nivelul apei în lac va creşte doar dacă avem o acţiune generală asupra tuturor forajelor de exploatare", l-a completat hidrogeologul Adrian Iurchevici. Asta înseamnă că nu trebuie oprit un foraj sau altul, ci ANRM trebuie să regândească toate licenţele de exploatare, chiar să reducă debitul permis de exploatare. În paralel, a mai spus Iurchevici, autorităţile trebuie să stopeze urgent orice foraj ilegal.

Cât rezistă zăcământul?

Chiar dacă lucrurile par simple în teorie, în practică se complică. "ANRM are încheiate contracte cu nişte deţinători de licenţe de exploatare. Aceste contracte prevăd un drept al deţinătorilor de licenţe de a exploata apa geotermală", a spus preşedintele ANRM, Aurel Gheorghe. Adică ANRM nu poate pur şi simplu să încalce contractele şi să închidă robinetele forajelor licenţiate, pentru care titularii plătesc o redevenţă Statului Român.

Prefectul Claudiu Pop susţine, însă, că dacă specialiştii vor demonstra că trebuie reduse debitele forajelor legale, acest lucru se va întâmpla. "Dacă în baza studiilor se va dovedi că trebuie reduse debitele, ANRM va lucra la partea juridică, pentru ca actualele contracte să permită", a declarat prefectul.

Potrivit lui Gheorghe, în zona Felix - 1 Mai există 16 foraje licenţiate, din care trei inactive, iar debitele maxime de exploatare ale acestor foraje s-au bazat pe un studiu din anii ‘80, care spune că în staţiuni se poate fora cu un debit maxim de 200 de litri pe secundă. Însă, a mai spus preşedintele ANRM, datele acestui studiu par să fie depăşite, iar zăcământul să aibă o capacitate mai mică acum, implicit să permită o exploatare mai redusă.

Astfel, cel mai important şi necesar lucru este cunoaşterea capacităţii maxime de exploatare a apei geotermale. "Nu vrea să fiu alarmist, dar este adevărul: dacă ştim cât rezistă zăcământul, ştim cât rezistă staţiunea", a spus Pop.

Amendă de la Europa

Pe lângă că Bihorul ar putea pierde o resursă naturală foarte importantă, apa geotermală, dezastrul din Băile Felix - 1 Mai ar putea avea şi un efect pecuniar uriaş pentru România. Hidrogeologii susţin că Ministerul Mediului a fost deja avertizat de Comisia Europeană cu posibilitatea declanşării procedurii de infrigement pentru dispariţia rezervaţiei Peţea. "Asta înseamnă o penalizare zilnică de 30.000 de euro şi blocarea fondurilor europene de mediu pentru România, până la restabilirea sitului", a spus Iurchevici.

Pe de altă parte, prefectul Claudiu Pop a garantat că în perioada următoare comisii mixte de control vor relua verificările caselor şi pensiunilor din cele două staţiuni, pentru identificarea forajelor ilegale.

În conferinţa de presă au fost prezenţi şi muzeografii Radu Huza şi Adrian Gagiu, Muzeul Ţării Crişurilor fiind custodele rezervaţiei Peţea. Aceştia au ridicat problema tardivităţii studiului ANRM, dat fiind că primele semnale despre secarea lacului au fost trase în decembrie 2011. În răspuns, preşedintele Agenţiei s-a rezumat să susţină că nu era în funcţie la acea vreme.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
ILEGAL !!!
Toate forajele de pe raza judetului sunt exploatate illegal. Ni un foraj nu respecta standadele de exploatare nationale si europene de mediu. Nimeni nu se sesizeaza, nimeni nu se autosesizeaza. Toate forajele ar trebui sa aiba si forajul de protective a zacamantului , adica de repompare a apei in zacamantul mineral. Astfel se legifereaza exploatarea legala si constienta. La noi : dupa noi potopul si asta e POTOP , ne autipotopim !! Asteptam ani de zile sa vina cineva ( primaria, guvernul, Europa ,... ) sa ne resolve problemele si totdeauna ne trezim prea tarziu !!! PREA TARZIU !!!
Postat 23 Februarie 2015, 12:59 de scortosul
LOL
in ritmul in care se fura si dupa cite comisii se infiinteaza doar ca sa acopere furturile, ziua in care se vor trage obloanele peste Baile Felix si 1 Mai nu e departe, turistii vor fi anuntati ca trebuie sa isi aduca apa de acasa. Hotilor, voi vreti sa atrageti turistii din Ungaria? Ati uitat un amanunt, baaaaaaaa se termina apa, baaaaaaaaa hotilor.... furati tot ce misca...
Postat 22 Februarie 2015, 19:36 de PueMonta
După PSD, PDL şi PNL, nu rămâne nici melcul în viaţă !!!
În afară de socialişti şi liberali mai ştiţi pe careva care să fi gestionat vreodată apa termală ???
Postat 21 Februarie 2015, 12:11 de WinDos
Pasztor ur, ce ati facut pentru noi, pentru nuferii de la Baile 1 Mai.
Dar Pasztor baci,secretar al Mediului,fiu al Orazii-Mari ce a pazit ? Se tot lauda cu banii rezolvati de dansul pentru bihoreni(sau pentru prietenul de la PRIMARIA ORADEA),bani pentru pseudo-inundatii ale unui paraias zis Paris/Pasteur (verificat in curand de DNA , Curtea de Conturi Europeana Luxembourg,OLAF,..)dar rezervatia Baile 1 Mai moare.NE mandrim cu Dvs,Pasztor ur . Sa vina turistii chemati de primarul Bolojan si Eduard Florea sa vada Baile Felix dar si lacul cu ... fosti nuferi de la 1 Mai.Am organizat stand turistic la Vienna pentru ce ?Baile Felix,Baile 1 Mai ?Ce ati intreprins dragi tovarasi edili oradeni pentru salvarea ecosistemului acvifer Baile 1 mai,a rezervatiei Peta, daca tot cheltuiti din banii nostrii publici pentru excursii pe la Vienna ?Pasztor baci,va rog sa mergeti pana in Ungaria,la prietenii dvs,si sa va informati cum reusesc ei sa-si mentina acviferul ,zacamantul de apa geotermala in multele statiuni existente atat la Budapeta precum si in multe alte localitati.Daca veti avea vreo problema cu limba,va oferim noi,opinia publica oradeana,pe care de altfel o desconsiderati si o ignorati la fel ca prietenul dvs.Bolojan,un traducator demn de incredere.Acestea ar trebui sa fie preocuparile dvs.,dle "specialist"in ale apelor din Bihor si de pe oriunde...nu INTUBARI de parauri,de accesari de fonduri europene frauduloase ,in gasca cu un primar care dezvolta Oradea ,DEMALAND,pentru care respectarea mediului si a sanatatii cetatenilor oradeani este o poticneala,o frana in desavarsirea personalitatii sale paranoice.Pentru noi,sunteti IUDA,personaj biblic,care ne-a vandut SATANEI pe treizeci de arginti.
Postat 20 Februarie 2015, 23:09 de platona
întrebare
La data şi ora asta mai discutaţi despre forajele ilegale? vai ş-amar! halal!
Postat 20 Februarie 2015, 22:15 de ADINA
care 2 foraje din ORADEA?
care sunt cele 2 foraje din Oradea? şi de ce doar două?
Postat 20 Februarie 2015, 22:00 de ADINA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON