URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Octombrie 2011, 15:02

Băile Felix au devenit oficial staţiune balneoclimaterică

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvernul a acordat statutul de staţiune balneară şi balneoclimaterică pentru zece localităţi care dispun de factori naturali de cură. Printre cele zece staţiuni se numără şi Băile Felix.

Actul normativ urmăreşte completarea reglementărilor existente în domeniul asistenţei medicale balneare şi de recuperare, reprezentată de totalitatea serviciilor medicale asigurate în staţiunile balneare, climatice sau balneoclimatice, prin utilizarea factorilor naturali terapeutici şi/sau factori fizici produşi artificial, precum şi prin dietă, medicaţie, psihoterapie şi educaţie pentru sănătate.

Propunerile şi hotărârile consiliilor locale, precum şi referatele întocmite de către Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie Bucureşti, arată că sunt îndeplinite condiţiile necesare acordării statutului de staţiune balneoclimatică sau balneară pentru zece localităţi şi areale, respectiv Băile Olăneşti, Covasna, Băile Felix, Sovata, Techirghiol, Amara, Băile Herculane, Băile Govora, Călimăneşti-Căciulata şi Ocna Sibiului.

Acestea sunt situate în zone cu factori climatici benefici, cu condiţii pentru asigurarea menţinerii şi ameliorării sănătăţii şi/sau a capacităţii de muncă, precum şi a odihnei şi reconfortării.

În respectivele localităţi pot fi tratate boli neurologice, boli ginecologice, boli profesionale, boli endocrine, boli metabolice şi de nutriţie, boli ale aparatului locomotor, afecţiuni respiratorii, afecţiuni ORL, afecţiuni reumatismale, afecţiuni cronice, degenerative şi abarticulare, afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni dermatologice, afecţiuni hepatobiliare.

Factorii naturali terapeutici recunoscuţi pentru efectul benefic sunt apele minerale termale clorurosodice, bicarbonatate, sulfuroase, iodate, ape oligominerale hipo şi hipertermale, magneziene, apele sărate de mare concentraţie, nămolul sapropelic, sulfuros, mofete, bioclimat sedativ de cruţare sau cu nuanţe de excitare, climat răcoros, de depresiune intramontană, fără excese termice, bioclimat excitant de stepă.

Fostul ministru al Sănătăţii, bihoreanul Cseke Attila, declara, în 14 iulie, că potenţialul balnear al României este cel mai ridicat din Europa, motiv pentru care trebuie expoatat şi dezvoltat. Cseke anunţa că zece localităţi care dispun de factori naturali de cură urmând să primească în acest sens statutul de staţiune baleaoclimatică.

"România are cel mai variat spectru de factori naturali terapeutici din Europa, din potenţialul balnear ar Europei, 1/4, după unii autori chiar 1/3 se află pe teritoriul României. Acest potenţial trebuie verificat şi exploatat. Avem două mari provocări în domeniul turismului balnear. Pe de o parte, readucerea în atenţie a potenţialului natural în prevenţia şi tratamentul anumitor afecţiuni. În acest sens, Ministerul Sănătăţii are în subordine 13 unităţi sanitare cu specific recuperare, cu un total de 3.359 de paturi", spunea Cseke.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
balneo
Hai s-o lasam mai jos cu cel mai mare potential! De cand lumea Baile Felix a fost statiune balneoclimaterica, nu trebuie sa vina guvernul sa dea acest statut. In privinta respectului pentru turismul romanesc s-a vazut de ce sunt in stare in 21 de ani, adica sa-l distruga de tot. Sa vedem doar cum arata Borsecul, Caciulata, Baile Herculane, Ocnele Mari, Malnasul, Olanesti si cele cateva care mai sunt pe lista si ne vom da seama cu usurinta de mizeria si paragina care le caracterizeaza. Felixul are un suficient de ridicat grad de manelizare urbanistica si umana ca sa fie o statiune gri ca toate celelalte din Romania. Turismul curativ si de divertisment adevarat se lasa asteptat inca vreo 20 de ani, pana atunci altii isi fac bai profesioniste la fiecare 50-100 km in orice directie pe harta. Ei nu au acest mare "potential". Te apuca greata in Felix de ce suntem in stare.
Postat 16 Octombrie 2011, 10:31 de miculparis
corect...
petre...ai perfecta dreptate.
Postat 15 Octombrie 2011, 11:17 de romanul complicat
unde sunt urbanistii pt felix??
Nu stiu unde se reflecta chestia asta balneoclimaterica in felix....centru Felix-ului arata groaznic, tiganesc, fad, oribil -- magazine prea mult spus, piata ilegala unde infloreste comertul la negru, ca doar asa e in turism la noi!..........chiar nu se poate aduce o echipa de urbanisti sa gandeasca profesionist cum sa aranjeze statiunea??? vai de mama ei e! Felix-ul trebuie sa fie o floare, o mandrie a bihorenilor, dar la cum arata acum, e doar amagire. nesimtitii si cer 25 lei/persoana biletul, mai mult decat in germania sau franta unde intrarea la piscina privata e 5 euro!
Postat 15 Octombrie 2011, 00:19 de Petru
SCOALA
BAILE FELIX AU DEVENIT...............sau daca vrei STATIUNEA BAILE FELIX A DEVENIT..........bata-te cartea sa te bata............CA SI TU AI DEVENIT DEGEABA
Postat 14 Octombrie 2011, 16:35 de UN PEDAGOG
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON