URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Iulie 2014, 13:43

"Băieţii deştepţi" în vizor: Cosmin Bonica de la Capa Instal şi Dan Fechete de la Dan&Dan Construct, reţinuţi

"Băieţii deştepţi" în vizor: Cosmin Bonica de la Capa Instal şi Dan Fechete de la Dan&Dan Construct, reţinuţi Cosmin Bonica, pe vremea când se simţea bine...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Acţiunea poliţiştilor de la Serviciul de Investigare a Fraudelor (SIF) Bihor care, marţi dimineaţă, au descins în percheziţii la sediile unor firme şi persoane din Oradea, Haieu şi Sântandrei, vizează oameni de afaceri cunoscuţi în plan local. Este vorba despre Cosmin Bonica, patronul firmei Capa Instal Haieu, şi Dan Fechete, administratorul Dan&Dan Construct, ambele abonate la lucrări publice.

Cosmin Bonica, de pildă, este cunoscut ca apropiat al preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa, liderul organizaţiei judeţene PNL, şi a câştigat în ultimii ani numeroase contracte publice pentru reabilitări de drumuri, construcţia de cămine culturale ori pentru introducerea unor reţele de apă-canal.

La rândul său, Dan Fechete este şi el un nume cunoscut în domeniul construcţiilor. Firma lui şi a asociatului Daniel Sghindar, Dan&Dan Construct, a lucrat la amenajarea Orăşelului Copiilor, acoperirea Bazinului Olimpic, modernizarea Grădina Zoologică, dar şi numeroase lucrări de canalizare, poduri şi baraje.

Potrivit unui comunicat făcut public marţi după-amiază de Biroul de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, din cercetările efectuate până în prezent, în perioada 2011 - decembrie 2013, firma lui Bonica a înregistrat în evidenţele contabile facturi fictive provenind de la societăţile Mihaler Prodimpex SRL, respectiv Mirtisan SRL, ambele firme fără activitate administrate de orădeanul Ioan Cozac. Iniţial, documentele au fost emise direct către Capa Instal SRL, iar ulterior, din 2012, au fost "plimbate" întâi printr-o societate intermediară, Ecolex SRL, administrată tot de Cosmin Bonica.

Facturile aveau un rol dublu, fiind folosite de Bonica pentru a-şi diminua TVA şi impozitul pe profit, dar şi pentru a "umfla" devizul unor lucrări publice pe care le avea de executat. Anchetatorii au găsit mai multe facturi emise de firma Mirtisan către Capa Instal inserate în situaţiile de lucrări prezentate spre decontare primăriilor Holod, Lăzăreni şi Avram Iancu, cu care Bonica avea contracte pentru execuţia infrastructurii de apă şi apă uzată.

Concret, e vorba de contracte fictive între Mirtisan şi Capa Instal, pentru închirierea de echipamente (buldoexcavatoare, excavatoare, cilindru compactor, autogreder şi autobasculante), utilaje pe care societatea Mirtisan nu le-a deţinut niciodată, însă pentru care administraţiile locale au decontat chirii în valoare de peste 1,9 milioane lei.

Aceeaşi schemă a fost aplicată şi de administratorul Dan&Dan Construct SRL în cazul lucrărilor de amenajare a Grădinii Zoologice Oradea şi al extinderii Cimitirului Municipal, unde a inclus în "notele de plată" facturi fictive în valoare de 744.000 lei şi 618.388 euro, privenind de la aceeaşi firmă Mirtisan, pentru prestări servicii care, de fapt, nu au existat.

În total, potrivit calculelor făcute de anchetatori, cei doi au provocat un prejudiciu de peste 6 milioane de lei bugetului de stat şi al administraţiilor locale pe care le-au înşelat. Marţi, la finalul percheziţiilor, Bonica şi Fechete au fost ridicaţi şi conduşi la sediul Poliţiei Bihor pentru audieri, fiind acuzaţi de evaziune fiscală şi obţinere ilegală de fonduri. Alături de cei doi, poliţiştii l-au ridicat şi pe unul dintre furnizorii lor de facturi fictive, Ioan Cozac.

Ulterior, Bonica, Fechete şi Cozac au fost prezentaţi şi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, unde procurorul care supraveghează ancheta a decis reţinerea lor.

"Suspecţii Dan Fechete, Cosmin Bonica şi Ioan Cozac au fost reţinuţi pentru 24 de ore, urmând ca procurorul de caz să analizeze oportunitatea solicitării unei măsuri preventive mai aspre", se precizează în comunicatul Parchetului Bihor, menţionându-se totodată că ancheta a pornit de la sesizarea inspectorilor Direcţiei Antifraudă Oradea şi s-a efectuat cu sprijinul tehnic asigurat de SRI.

În urma percheziţiilor, poliţiştii au ridicat 4 unităţi de calculator, două laptopuri, 3 carduri bancare, 3 token-uri, ştampile aparţinând unor societăţi comerciale din Ungaria, Slovacia şi Italia, documente financiar contabile, înscrisuri privind imobilele deţinute în proprietate de către persoanele cercetate şi diverse documente aferente unor proiecte de finanţare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
mama, doar mama
uneori mama are cratima! acum are!
Postat 03 Iulie 2014, 10:39 de TDS
ta
nici jumatate din ce scrie ziarul dv-tra nu este adevarat
Postat 03 Iulie 2014, 09:45 de mama
ta
sebi esti tu un gunoi si cine te-a pus sa scrii
Postat 03 Iulie 2014, 09:40 de mama
Dar smecheri de la electrica?
Dar de MIRCEA POPA si asociatu lui niumeni nimic? 3 case, pensiune, aqua park, terenuri in tot orasul, toate din salar?
Postat 02 Iulie 2014, 09:24 de calin cioca
REPLICA
Redactia saptamanalului BIHOREANUL ,Serviciul de Investigare a Fraudelor (SIF) Bihor,ITM Bihor, Politia, Procuratura ,Parchetul, Prefectural, SRI,ANI,DNA si alte organe abilitate ale statului ROMANIA investigati si cercetati si alte firme de constructii miciilegale inmultite ca si ciupercile dupa ploaie in Zona Metropolitatana Oradea Sanmartin,Nojorid , Santandrei , Girisul de Cris, Toboliu , Roit, care au lucrari si lucreaza la negru fara sa platesca un leutz un banut statului ROMANIA, pentru ca nu lucreaza pe facturi , TVA, si lucreaza cu angajati zilieri platiti cu minimul salarial pe economia nationala iar patronii ruleaza sume fabuloase neimpozabile cu care isi intretin nevasta cu familia , amanta cu fiicele,si parcul de masini cu care isi duc echipele de constructori din Toboliu, Cheresig , Roit , la constructiile si lucrarile negociate pe bani multiilegali neimpozitati din Palota, Santandrei, Nojorid ,Sanmartin aceste lucrari si constructii ale acestor firme trebuiesc investigate , lucrari si constructii derulate cu primariile din ZMO , Santandrei , Girisul de Cris, Toboliu, Nojorid , Sanmartin, lucrai si constructii ale primarii.Acesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 02 Iulie 2014, 07:17 de Romanul Simplu
Cozac şi firma lui din Aleşd
Ioan Cozac este cel care ameninta dirigintii de santier din Compania de Apă Oradea în numele lui Bolojan pentru bani. Culmea, cei care nu au decontat lucrările neexecutate din care se transferă banii către Bolojan, au fost concediaţi. A mai rămas unul. Indrieş Nicolae, fost primar PNL. Este de urmărit câti bani le decontează la SELINA pentru lucrări neexecutate. Sau dacă nu (puţin probabil) cât timp mai rămîne angajat.
Postat 01 Iulie 2014, 22:54 de CL 11
popa nu pica cu apropiatii lui?
mai sunt firme apropiate de popa cornel....
Postat 01 Iulie 2014, 16:03 de oradean
aschia
Pai si tacs'su a avut probleme in epoca(daca bine imi aduc aminte a avut si o condamnare). M-as mira sa nu se dea acum victima politica!
Postat 01 Iulie 2014, 15:05 de TDS
Gunoi ordinar
boniCA COsmin este in infractor jegos de cand s a născut . Locul lui este demult la pușcărie ! Căutati cu atenție si o sa găsiți foarte multe lucruri interesante! Verificați-l un pic si pe FINUL sau de la ITM cârmaciu nicolae Eugen ;)
Postat 01 Iulie 2014, 14:01 de Sebi
Hahaha
Tot cu PNL-ul?Nesatui rau liberalii,acum intelegem comportamentul lui Antonescu!
Postat 01 Iulie 2014, 13:46 de io
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON