URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Februarie 2018, 12:40

Băieţelul externat în stare vegetativă din spitalele din Oradea, dus cu elicopterul SMURD la Bucureşti

Băieţelul externat în stare vegetativă din spitalele din Oradea, dus cu elicopterul SMURD la Bucureşti sursa foto: Crisana.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Băiatul în vârstă de 10 ani, externat din spitalele din Oradea după ce medicii de aici nu au mai putut face nimic pentru el a fost transferat, vineri, la Spitalul Bagdasar-Arseni din Bucureşti, fiind în stare vegetativă.

Copilul, care a suferit în toamnă un grav accident de maşină, a transportat în Capitală cu un elicopter SMURD, anunţă agenţia de ştiri Mediafax. Sursa citată arată că băieţelul este în stare vegetativă, nu interacţionează cu mediul deloc, doar ţine ochii deschişi şi respiră singur, fiind slab alimentat întrucât nu înghite.

Pacientul urmează să fie supus unor noi investigații medicale.

Cazul lui Alex Cătălin T., din comuna bihoreană Sălard, a stârnit controverse, după ce părinţii i-au acuzat pe reprezentanţii Spitalului Municipal din Oradea că, la externare, li s-a cerut să plătească toate zilele de spitalizare. Informaţia a fost demontată de reprezentanţii unităţii spitaliceşti, care au arătat, că, de fapt, părinţii micuţului nu au primit o factură pentru spitalizare, ci decontul serviciilor, aşa cum se procedează în asemenea cazuri, şi confirmată de ministrul sănătăţii, Sorina Pintea.

Accident devastator

După cum BIHOREANUL a arătat, băieţelul a fost victima unui accident rutier, pe 1 septembrie, când a şi ajuns la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Judeţean, fiind operat la secţia de Neurochirurgie, însă medicii nu au putut face minuni. "Avea multiple leziuni cerebrale care i-au afectat grav creierul", a precizat dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean.

După intervenţie, copilul a fost transferat în secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă, în stare vegetativă. Nu răspundea la niciun stimul exterior, nu putea vorbi, să se mişte ori să se hrănească singur, iar după aproape o lună a fost transferat la Spitalul Municipal, tot la secţia ATI, unde a stat până pe 23 octombrie, dar fără rezultate pozitive. "S-a întrunit o comisie medicală care a decis externarea şi continuarea îngrijirilor la domiciliu, pentru că medicii din spital nu îl mai puteau ajuta cu nimic", a precizat managerul spitalului Municipal, Maria Silaghi.

Anul acesta, pe 23 ianuarie, băieţelul a fost adus de părinţi la Spitalul Municipal şi, potrivit managerului, aceştia s-au supărat din cauza reproşurilor făcute de medicii care au remarcat că nu fusese îngrijit nici măcar la nivel elementar.

"S-a acţionat legal"

De altfel, cazul a ajuns în atenţia ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, care a făcut cercetări pe această temă şi care le-a dat dreptate medicilor orădeni.

"Părintelui nu i s-a prezentat factura, i s-a prezentat un decont de cheltuieli pe care orice spital este obligat sa il anexeze scrisorii medicale sau biletului de externare. A fost prezentat acest decont de cheltuiele pe perioaada de spitalizare, din iunie până în septembrie 2017, 13.000 de lei. Eu declar clar că părinţii nu trebuie să plătească. Copilul trebuie îngrijit, este în stare vegetativă. În mod normal, statul trebuie să le asigure acestor pacienţi îngrijirea pe termen lung în instituţii specializate. Din păcate, astfel de instituţii sunt prea puţine, există tipul de îngrijiri paleative, se vor găsi soluţii", a explicat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Pintea a subliniat că atunci când părinţii s-au întors cu băiatul la spital pentru o evaluare, discuţiile cu medicii au degenerat.

"Copilul a fost readus la spital pentru că avea nevoie de îngrijiri speciale, schimbarea sondei nazo-gastrice care se înfundase şi, în acel moment, se pare că au avut loc nişte discutii neprincipiale între medici şi părinţii copilului. Punctul meu de vedere este că niciun părinte nu este pregătit să îngrijească un copil în acea stare. Cadrele medicale trebuie să manifeste empatie. Părintele nu trebuie certat când merge cu copilul la medic, trebuie îndrumat. A fost un incident, părintele s-a supărat, dar nu se pune problema plăţii", a adăugat Sorina Pintea.

Întrebată dacă va trimite corpul de control, Pintea a răspuns că "Nu am niciun motiv pentru că spitalul, din punct de vedere legal, a acţionat legal".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Comisia medicala care a decis externarea copilului,aflat in stare vegetativa......... SOMN USOR !La un asa conducator/manager( Dr !!??Carp Ghe),asa si medicii. Tratamentul cel mai adecvat este .......acasa ..
"S-a întrunit o comisie medicală care a decis externarea şi continuarea îngrijirilor la domiciliu, pentru că medicii din spital nu îl mai puteau ajuta cu nimic..." Jurământul lui Hippocrate este un jurământ care cuprinde îndatoririle morale ale unui medic în exercitarea profesiunii sale. Este atribuit lui Hippocrate, medic din Grecia antică.Ma angajez solemn sa-mi consacru viata in slujba umanitatii. Voi exercita profesiunea cu constiinta si demnitate.....Dacă voi respecta acest jurământ și nu îl voi călca, viața și arta mea să se bucure de renume și respect din partea tuturor oamenilor; dacă îl voi trăda devenind sperjur, atunci contrariul." Atunci...contrariul sa fie !!!!
Postat 07 Februarie 2018, 23:11 de platona
mana lui carp sa linistit
carp nu ia mai luat organele acum?Ciudat dupa scandalurile din media,ca el e in spate inainte de manageriat la toate afacerile din spital de unde ies bani si medicii ce au masini noi de peste 100 000 euro de acolo si singuri se dau de gol afisandu se,ia faceti ancheta jurnalistica!
Postat 05 Februarie 2018, 15:00 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON