URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Martie 2010, 13:41

Avocatul Mircea Tiba, condamnat la închisoare cu suspendare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie s-au pronunţat în dosarul avocatului orădean Mircea Tiba, trimis în judecată anul trecut pentru trafic de influenţă de pocurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Timişoara, şi au decis condamnarea acestuia la 4 ani de închisoare cu suspendarea executării sub supraveghere, pe o perioadă de încercare de 6 ani.

Renu, 4 ani de puşcărie cu executare

Potrivit sentinţei, pe perioada suspendării, Tiba va fi obligat să se prezinte la judecătorul desemnat cu supravegherea lui sau la Serviciul de protecţie a victimelor şi reintegrare a infractorilor din Tribunalul Bihor de câte ori va fi chemat, să anunţe în prealabil orice schimbare de reşedinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea din deplasări, dar şi să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă.

Pe perioada încercării, judecătorii au decis şi suspendarea pedepselor accesorii, privind interzicerea unor drepturi.

Viorel Renu arestat 1.jpgTotodată, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie i-au condamnat şi pe complicii avocatului, pe comisarul şef Viorel Renu (foto) din cadrul Poliţiei Timişoara, pe orădeanul Adrian Stan, respectiv pe Petre Micu, un afacerist timişorean, dar şi pe clientul avocatului, Iacob Stein.

Astfel, Petre Micu a fost condamnat la 2 ani de închisoare, pentru trafic de influenţă, Renu la 4 ani de închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi pentru 2 ani pentru complicitate la trafic de influenţă, complicitate la cumpărare de influenţă şi favorizarea infractorului, iar  Adrian Stan, la 2 ani de închisoare cu suspendarea executării pe o perioadă de încercare de 4 ani, pentru complicitate la trafic de influenţă.

În cazul lui Stan, judecătorii au dispus confiscarea sumei de 300 de euro, primiţi pentru intermedierea traficului de influenţă.

În acelaşi dosar, judecătorii au dispus condamnarea lui Iacob Stein, clientul avocatului, la 4 ani de închisoare cu executare şi 2 ani interzicerea drepturilor, pentru cumpărare de influenţă.

Client cu probleme

Cei cinci au fost trimişi în judecată în 3 februarie 2009 de procurorii anticorupţie. Potrivit rechizitoriului, în perioada iulie-august 2008, Mircea Tiba, în calitate de avocat în cadrul Baroului Bihor, l-a lăsat să creadă pe Iacob Schein că ar putea să îşi exercite influenţa pe lângă magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru a-i fi soluţionată favorabilă cererea de strămutare a unui dosar aflat pe rolul Tribunalului Timiş.

În acel dosar, Schein era judecat, în stare de arest preventiv, pentru trafic de persoane, trafic de minori şi complicitate la fals material în înscrisuri oficiale. În acest scop, avocatul Tiba i-ar fi cerut lui Schein suma de 7.000 de euro, din care 2.000 de euro pentru sine şi 5.000 de euro pentru persoana ce urma să intervină pe lângă magistraţi, primind efectiv 1.900 de euro.

Ajutor de la Oradea

În acest context, Viorel Renu şi Ovidiu Adrian Stan l-au sprijinit pe Schein în demersurile sale de a obţine strămutarea cauzei în mod fraudulos şi au intermediat înţelegerea dintre Tiba şi Schein. Pentru acest "serviciu", Stan a primit de la Tiba suma de 400 de euro, din banii pretinşi de la Schein.

În aceeaşi perioadă, Viorel Renu l-a ajutat pe Schein în demersurile sale de strămutare a dosarului de la Tribunalul Timiş, în condiţiile în care nu existau motive temeinice pentru o astfel de solicitare, potrivit procurorilor.

Pe de altă parte, anchetatorii au stabilit că, în 10 august 2008, Petre Micu i-ar fi pretins, la rîndul său, lui Iacob Schein suma de 40.000 de euro, cu scopul de a o remite unui procuror despre care a lăsat să se înţeleagă că ar avea influenţă pe lângă anumiţi magistraţi ce l-ar pune în libertate pe Schein în dosarul în care acesta era judecat de Tribunalul Timiş.

Procesul lui Tiba continuă la Barou

În 13 decembrie 2008, Curtea de Apel Timişoara a dispus arestarea preventivă a lui Viorel Renu şi Mircea Tiba, pe o durată de 29 de zile, măsură care a fost revocată ulterior, pe parcursul procesului.

Tiba riscă acum excluderea din Baroul de avocaţi, pentru condamnarea penală suferită, care este în directă legătură cu exercitarea profesiei.

Interpelată pe marginea sentinţei dispuse în cazul avocatului, avocata Corina Domocoş, decana Baroului de avocaţi Bihor, a declarat pentru BIHOREANUL că sancţiunile vor fi dispuse de către Consiliul de conducere al Baroului, care se va întruni în zilele următoare pentru a analiza cazul.

"Consiliul Baroului va lua o hotărâre în cel mai scurt timp cu privire la măsurile care se impun în cazul avocatului", a declarat Domocoş.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
atentie
sunt prezentati niste pasi care din pacate se fac de catre toti dar este o morala "prost sa fi noroc sa ai" aici este o pradtica ff des intalnita si totodata o ambuscada......toti avocatii recurg la aceste practici altfel nu iau cazul......cand ai de aface cu mafia respectiv trafic de carne, spalarii de banii incepand de la judecatori , avocati toti incaseaza malaiul asta se poate dovedi prin dosarele din arhiva nu e greu dar de ce credem ca cei din senat sau DNA nu face acelasi lucru........ce vad eu e nimic astea sunt fapte reale care din punct de vedere penal nu sunt pedepsite pentru ca lumea nu citeste codul penal, codul civil si nu vad ce se intammpla in jurul lor, sunt ca bondari , ei zboara dar zboara pentru ca de fapt nu stiu ca zboara, idem cazul avocatului a facut ce fac toti dar el plateste.......mare lucru si cine il judeca cei care sunt ca si ei, dar lasati ca daca am face curatenie nu am mai avea nimic nici instanta, nici politie, nici garda si ce se naste din pisica soareci manaca..........SANATATE sa avem oriunde am trai in inchsoare, pesteri, lux nimeni nu ne poate da sanatatea inapoi.
Postat 28 Martie 2010, 11:37 de anca
Tiba
Din pacate a fost condamnat un profesionist iar alti avocati procurori din Oradea au fost "imaculati" de fiecare data Rusine colegilor care nu au fost nu sunt alaturi de Mircea ...Mircea fii tare Life goes on
Postat 17 Martie 2010, 09:36 de Diaconescu
deacord
Sunt de acord! Mircea Tiba este un foarte bun om si un foarte bun profesionist!
Postat 16 Martie 2010, 18:43 de tiba II
tiba
Mircea Tiba este un foarte bun avocat!
Postat 16 Martie 2010, 18:20 de popescu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON