URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Ianuarie 2015, 11:44

Avocatul lui Tokes la procesul pentru steagul secuiesc: "Dacă acesta ar fi un mijloc publicitar, premierul Victor Ponta ar fi comis-voiajor"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La Judecătoria Oradea a început luni procesul prin care eurodeputatul ungar Laszlo Tokes a cerut Poliţiei Locale Oradea să-şi anuleze un avertisment emis în vara anului trecut, după ce politicianul a arborat pe balconul biroului său din strada Jean Calvin steagul secuiesc. Potrivit notificării, Tokes era pasibil de o amendă de până la 50.000 lei, deoarece ar fi încălcat dispoziţiile legislaţiei privind amplasarea mijloacelor publicitare, nesolicitând şi, aşadar, neavând autorizare în acest sens.

Procesul s-a desfăşurat în lipsa unui reprezentant al Poliţiei Locale, cu o amânare de aproape două ore, cauzată de faptul că avocatul angajat de Laszlo Tokes, Kincses Elod (fondator al UDMR în 1990 şi reprezentant al mai multor comunităţi, personalităţi şi culte maghiare în procese cu instituţii ale statului român) a întârziat în drumul dinspre Târgu Mureş, unde locuieşte.

La a doua strigare, după încheierea celorlalte procese programate la completul de judecată, preşedinta acestuia a dat cuvântul, direct, avocatului lui Tokes, care a cerut anularea avertismenului emis de Poliţia Locală, invocând argumente de ordin logic, istoric, dar şi juridic.

Astfel, Kincses Elod a afirmat că steagul secuiesc nu poate fi considerat, aşa cum a făcut Poliţia Locală Oradea, ca fiind un mijloc publicitar, deoarece în această situaţie şi premierul Victor Ponta, care l-a "legitimat" prin prezenţa sa la o manifestare din Secuime desfăşurată anul trecut, ar putea fi considerat un "comis voiajor". "Dacă steagul secuiesc ar fi mijloc publicitar, atunci premierul Victor Ponta, care anul trecut s-a afişat la adunarea de la Vârful Nyerges lângă steagurile secuieşti, ar fi comis-voiajor", a spus Kincses Elod.

Avocatul a prezentat şi definiţia din Dicţionarul Explicativ al Limbii Române a publicităţii, arătând că printr-un mijloc publicitar se înţelege numai acele obiecte ori metode care ar urmări scopuri comerciale, adică "promovarea unui produs pentru a convinge publicul să opteze pentru acel produs".

De asemenea, avocatul eurodeputatului Laszlo Tokes a amintit şi că, din punct de vedere istoric, steagul secuiesc nu poate fi negat, deoarece Ţinutul Secuiesc chiar a existat până în 1867, "anul înţelegerii austro-ungare care a creat Imperiul Austro-Ungar", iar un raport al unor europarlamentari (Raportul Ecri) "a condamnat România că nu vrea să recunoască această noţiune istorică".

Totodată, Kincses Elod a apelat şi la logica elementară, afirmând că dacă arborarea steagului secuiesc ca mijloc publicitar este sancţionabilă, fie şi pentru că în subtext este simbolul Ţinutului Secuiesc, atunci ar putea fi sancţionate şi alte simboluri, inclusiv crucea. "În acest context, a susţine că este vorba despre un steag publicitar care trebuie autorizat, atunci şi crucea ar trebui desfiinţată, pentru că nici crucea nu este simbolul unei ţări, şi nici Uniunea Europeană nu este o ţară", a spus Kincses, referindu-se la faptul că potrivit legislaţiei româneşti ar fi permisă numai arborarea simbolurilor unor state şi numai în anumite condiţii.

Pe de altă parte, avocatul lui Tokes a făcut apel şi la jurisprudenţa europeană, afirmând că statul ungar a fost obligat să achite daune morale după ce un politician maghiar de stânga a folosit în public însemnele Partidului Muncitoresc, succesorul partidului comunist, în condiţiile în care utilizarea însemnelor comuniste, ca şi a celor fasciste, este interzisă în ţara vecină. "Ungaria a fost obligată să plătească 4.000 de euro pentru că secretarul general al Partidului Muncitoresc a afişat la o adunare publică steaua roşie, iar un alt domn secera şi ciocanul, fiind amendaţi penal, dar CEDO a decis că sancţionarea sa a încălcat dreptul la liberă exprimare", a spus Kincses Elod.

În fine, avocatul eurodeputatul ungar a argumentat că gestul lui Tokes de a arbora steagul secuiesc nu a încălcat nici legea românească privind arborarea însemnelor naţionale, întrucât clădirea pe care a pus steagul secuiesc nu este "o clădire publică", adică nu adăposteşte nicio instituţie. "Legea din România face referire numai la clădirile publice", a spus Kincses Elod.

Înfăţişarea în procesul dintre Laszlo Tokes şi Poliţia Locală Oradea a durat circa 10 minute, instanţa rămânând în pronunţare pe data de 26 ianuarie, când va fi cunoscut şi deznodământul litigiului.

Eurodeputatul Laszlo Tokes a arborat steagul secuiesc pe balconul biroului său din centrul Oradiei, pe 18 iunie, "în semn de protest împotriva "încălcării drepturilor membrilor comunităţii maghiare de a folosi propriile simboluri naţionale". În cadrul unui flash-mob, Tokes a condamnat atunci faptul că autorităţile locale din Ţinutul Secuiesc care arborează steagul secuiesc ar fi persecutate şi, în semn de solidaritate cu acestea, a arborat steagul secuiesc, fiind aplaudat de circa 20 de simpatizanţi. Întrebat atunci dacă crede că va avea repercusiuni ca urmare a acestui gest, Tokes a răspuns: "Sunt curios şi eu".

Ulterior, pe 20 august, Poliţia Locală Oradea a întocmit un proces-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, în care "persoana fizică Tokes Laszlo" a fost făcută răspunzătoare de încălcarea Legii 185/2013, privind autorizarea şi amplasarea mijloacelor de publicitate, avertizând biroul europarlamentarului că dacă "steagul publicitar" pus fără autorizaţie şi fără plata taxei aferente nu va fi "desfiinţat" în termen de 7 zile, Primăria va sancţiona această contravenţie cu o amendă între 30.000 şi 50.000 lei. "Eu consider că este un act de batjocură din partea organelor respective (n.r. - Poliţia Locală şi Primăria) şi aduce o jignire la adresa simbolurilor maghiare. Acest caz ne aminteşte de regimul Ceauşescu, când erau interzise simbolurile comunităţii maghiare, cum ar fi imnul sau steagul maghiarilor", a spus atunci Laszlo Tokes, adăugând că steagul secuiesc nu este "publicitar", ci "un steag sfânt al comunităţii secuieşti".

Citiţi pe această temă şi articolele:

Laszlo Tokes a arborat steagul secuiesc în centrul Oradiei şi l-a comemorat pe criminalul de război Wass Albert

Tokes, "jignit" de Primărie şi ameninţat cu o amendă uriaşă pentru arborarea steagului "publicitar" secuiesc

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON