URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Ianuarie 2015, 17:01

Avocaţii Ioan şi Ana Daniela Sava, condamnaţi la închisoare cu suspendare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
După o lună de amânări, Curtea de Apel  Cluj a pronunţat, vineri, hotărârea în procesul deschis pe numele avocaţilor orădeni Ioan şi Ana Daniela Sava, trimişi în faţa instanţei de procurorii DNA Oradea pentru că ar fi pretins şi primit 7.000 euro de la Ioan Morar Romocsa, un client de-al lor, ca să-i "rezolve" o soluţie favorabilă în procesul de furt pe care îl avea la Curtea de Apel Oradea.

Potrivit hotărârii de vineri, avocatul Ioan Sava a fost condamnat la 3 ani de închisoare, pedeapsă suspendată sub supraveghere pe un  termen de încercare de 5 ani, în timp ce soţia sa, Ana Daniela Sava, a primit o pedeapsă de 10 luni de închisoare, suspendată condiţionat pe un termen de încercare de 2 ani şi 10 luni.

Totodată, magistraţii au dispus confiscarea celor 7.000 euro de la cei doi avocaţi şi menţinerea sechestrului asigurator instituit de procurori în timpul anchetei, până la concurenţa sumei confiscate. Hotărârea poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare, iar verdictul final urmează să fie dat de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Bătălia denunţurilor

Contactat de BIHOREANUL, avocatul Ioan Sava consideră hotărârea instanţei ca fiind surprinzătoare, deoarece, spune el, faptele care i se impută "nu există". "Este explicabilă, însă, într-o ţară în care nu este posibilă o judecată dreaptă, bazată pe probe administrate legal", spune avocatul care se pretinde victima unei răzbunări orchestrate de procurorii DNA.

"Acum se dau soluţii de condamnare pentru persoanele incomode, în dosare întocmite peste noapte cu denunţători - infractori cărora apoi li se plătesc denunţurile cu soluţii favorabile în dosare penale", a acuzat Sava, arătând că reţeta s-a aplicat şi în cazul denunţătorului său, Ioan Morar Romocsa. "Romocsa a fost cercetat pentru complicitate la 6 furturi. După ce a făcut un denunţ dictat la DNA Oradea, dosarul său a fost transferat de la Parchetul Oradea la Parchetul Bihor, unde a primit soluţie de scoatere de sub urmărire penală", a mai afirmat Sava.

Avocatul a mai spus că va ataca soluţia dată vineri de Curtea de Apel Cluj, iar până la finalizarea procesului speră să primească soluţie şi plângerile penale înaintate de el împotriva celor care i-au "ticluit" procesul. "Sper că organele abilitate vor lua măsuri împotriva celor care mi-au ticluit dosarul şi au săvârşit fapte penale, promiţându-i denunţătorului că va fi exonerat de răspundere pentru faptele sale. E vorba de procurorii Ciprian Man şi Cristian Ardelean de la DNA Oradea, Teofil Ilisie de la Parchetul Oradea, dar şi lucrători de la structura centrală a DNA".

Şpagă mascată

Soţii Sava au fost trimişi în judecată în aprilie 2012 de procurorii DNA Oradea, în cazul avocatului procurorii reţinând trafic de influenţă în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi spălare de bani, iar pentru soţia sa - complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi uz de fals.

Potrivit rechizitoriului, avocatul Sava era acuzat că, în cursul lunilor ianuarie şi februarie 2012, prevalându-se de influenţa pe care ar fi avut-o asupra judecătorilor de la Curtea de Apel Oradea, a pretins şi primit 7.000 euro de la Ioan Morar Romocsa, un client judecat pentru furt calificat, denunţător în cauză. Romocsa fusese condamnat de Tribunalul Bihor la 4 ani şi 3 luni de închisoare cu executare, iar avocatul i-a promis că, în schimbul banilor, magistraţii de la Curte, care urmau să pronunţe o soluţie definitivă, vor dispune o pedeapsă mai blândă, cu suspendare.

Potrivit rechizitoriului, pentru a da o aparenţă de legalitate şpăgii încasate, pe 28 februarie 2012, cu ajutorul soţiei sale, Daniela Sava, avocatul a falsificat contractul de asistenţă juridică încheiat cu Romocsa, consemnând în mod nereal că suma de 7.000 euro reprezintă "onorariul de succes", falsificând şi chitanţa aferentă acestui contract.

Cei doi avocaţi mai sunt judecaţi şi la Curtea de Apel Oradea, în celebrul dosar deschis de DNA Oradea pe marginea unor mesaje ameninţătoare la adresa judecătoarei Crina Muntean de la Tribunalul Bihor, postate pe internet.

Citiţi întreaga poveste a dosarelor deschise pe numele celor doi avocaţi în articolele:

Şpagă antistres: Avocatul Sava, judecat nu doar pentru şpagă, ci şi pentru spălare de bani

Şantaj sau răzbunare? Acuzată că ameninţă o judecătoare, soţia avocatului Sava se dă geloasă!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON